Connect with us
Advertisement

Actualitate

ZIUA Naţională a Portului Tradiţional din România. Evenimente organizate pentru evidenţierea valorilor naţionale

Publicat

În acest an, pe 13 mai, a doua duminică din luna mai, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România.

A fost instituită din 2015, iar în această zi sunt organizate evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care să „se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”.

Totodată, legea prevede includerea, în luna mai, în cadrul curriculei şcolare pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, a două ore consacrate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.

Reamintim că astăzi, la Blaj, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia inaugurării Câmpiei Libertăţii, vor fi mai multe manifestări ce marchează tradiţiile şi costumele naţionale româneşti.

Evenimentul începe la ora 12.00 cu parada portului tradițional din județul Alba.

La ora 13.00, va fi realizată o fotografie istorică pe Câmpia Libertății cu toți conducătorii comunităților mediului rural din județul Alba, în costum popular și eșarfă oficială. Aceste imagini vor rămâne în istoria județului Alba și a României, ca imagini reprezentative de la redeschiderea Câmpiei Libertății de la Blaj, la 170 de ani de la Marea Adunare Națională și 100 de ani de la Marea Unire.

La ora 13.30 este Gala „Cultură pentru Cultură” în anul Centenarului Marii Uniri, gală care încununează un proiect cultural unic în Europa. Cu această ocazie, toate comunitățile județului Alba vor primi distincții de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la cercetarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial românesc și va fi lansat noul concept al Concursului „Cultură pentru Cultură” care va începe din anul 2019. La această gală sunt așteptate să participe peste 60 din cele 67 de comune din mediul rural al Județului Alba, pentru prima data împreună, la cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural material și imaterial din județul Alba.

Citeşte şi ASTĂZI: Câmpia Libertății de la Blaj, redeschisă oficial, prin evenimente speciale. PROGRAMUL

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement