Uncategorized
Ziua Roşiei Montane, sărbătorită în mai multe localităţi din Alba. Evenimente la Roşia Montană, Alba Iulia, Câmpeni şi Cugir
Cei 1883 de ani care s-au împlinit de la prima atestare documentară a localităţii Roşia Montană au fost sărbătoriţi pentru prima dată şi la Câmpeni, joi, alături de alte zeci de localităţi din ţară şi străinătate. Având drept obiectiv promovarea patrimoniului natural şi antropic din zonă, participanţii la manifestarea „Timp și timpuri la Roșia Montană” au vizionat documentare, au urmărit o expoziţie de fotografii rare şi au avut parte de vizita a doi dintre salvatorii răniţilor din accidentul aviatic din Apuseni. Evenimente similare s-au desfăşurat la Roşia Montană, Alba Iulia şi Cugir.
La Câmpeni, evenimentul s-a desfăşurat de la ora 17.00, la un restaurant din oraş, iar cei prezenți s-au bucurat de proiecția unor filme-documentar, dar și de expoziția de fotografii rare, din timpuri străvechi ale Roșiei Montane.
În cadrul sesiunii de comunicări, prof. emerit dr. Ioan Piso, prof. univ. dr. Pompei Cocean, Zeno Cornea, președinte Alburnus Maior, Eugen David, vicepreședinte Fundația Culturală Roșia Montană, ec. Emil Culda, prof. univ. Dumitra Costea au discutat despre cei 2000 de ani de istorie minieră.
Pe lângă discursurile susținute de invitați, ing. geolog Aurel Sîntimbrean a avut lansarea celei de-a III-a ediții a cărții „Aurul și argintul Roșiei Montane” alături de locuitorii Țării Moților.
Cel mai emoționant moment al serii a fost participarea celor doi moți care au ajuns primii la locul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Mesajul transmis de Gheorghe Trif și Argentin Todea în fața întregii săli a fost: „Vrem să trăim curat în Munții Apuseni!”.
Punctul culminant al evenimentului a fost marcat de semnarea listei de susținere pentru includerea sitului minier Roșia Montană în lista patrimoniului mondial.
Acest eveniment a fost organizat de Fundația Pro Munții Apuseni în colaborare cu Fundația Culturală Roșia Montană, cu ocazia celei de-a patra ediții a Zilei Roșiei Montane.
La Cugir, evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură Cugir și a reunit un număr de 100 de participanţi. A fost organizat de Asociația Ecologică și de Turism Năsâpiște din Cugir împreună cu voluntari ai Campaniei ”Salvați Roșia Montană”. Au susținut alocuțiuni: Nicolae Faur, din partea Asociației pentru Ecologie și Turism „Năsâpiște” Cugir, prof. Nicolae Florea şi Cristian Oneț, voluntar în campanie.
Cei prezenţi au vizionat scurtmetraje, printre care „Roșia Montană – peisaj universal de valoare universală”, realizat de voluntari ai Campaniei „Salvaţi Roşia Montană” pe baza documentaţiilor puse la dispoziţie de Asociația ARA „Mărturii din Roşia Montană”.
La Roşia Montană, Primăria și Consiliul Local au organizat, în centrul istoric al localităţii, o serie de manifestări culturale și științifice având ca temă centrală mineritul şi felul în care această activitate s-a reflectat, de-a lungul timpului, în spiritualitatea locului. În program au fost incluse lucrările Simpozionului Minerit și spiritualitate la Roșia Montană. De asemenea, pe parcursul lunii februarie elevii şcolilor din Roşia Montană vor participa la o serie de lecţii deschise despre istoria aşezării și concursuri (Concursul Tăblițelor Cerate, o competiție de eseuri Roșia Montană – trecut, prezent și viitor).
Evenimentele au avut sprijinul unor organizații precum Asociația pentru Literatura și Cultura Poporului Român din Transilvania – ASTRA, Desparțămintele Eugen Hulea Alba Iulia, Despărțământul Iosif Șterca Șuluțiu Abrud-Câmpeni şi Desparțământul Ampeia Zlatna şi în parteneriat cu Școala Simion Balint din localitate, Asociația Culturală Nordic – 2008, organizațiile comunitare Pro Roșia Montană, Pro Dreptatea, Asociația Studenților din Roșia Montană și compania Roșia Montană Gold Corporation.
La Alba Iulia, în programul evenimentelor au fost incluse o expoziţie de fotografie „Roşia Montană în imagini”, scurtmetraje – „Patrimoniul Roşiei Montane”, „Roşia Montană există datorită vouă”, „Roşia”, dezbateri şi dialoguri libere cu privire la Roşia Montană, film documentar „Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei” şi concert Jazz Standards cu Duo Maria Şimandi şi Ovidiu Pârjol. Evenimentul a fost iniţiat de organizaţia „Salvaţi Roşia Montană”.
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.
La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.
De asemenea, Roşia Montană deţine cel mai mare zăcământ auro-argentifer din Uniunea Europeană.
foto şi text Cugir: Sorin Giurca
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Anda
vineri, 07.02.2014 at 18:41
Din pacate, nu a fost o aniversare vesela. Sa speram ca in 2015, minele din Rosia Montana vor fi redeschise si atunci vor exista motive reale de sarbatoare. Mineritul are o traditie de 1883 ani, sa nu piara!
Calin
sâmbătă, 08.02.2014 at 17:31
sper sa ai dreptate si ca in 2015 motii sa sarbatoreasca faptul ca au locuri de munca si ca s-a redeschis activitatea istorica a zonei!
irina
vineri, 07.02.2014 at 20:30
pacat de acesti moti frumosi ca ii folositi in scopurile voastre mizerabile!!!!!!
Domnilor salvatori,daca voua va faceau acesti domni raul care l_au facut rosienilor ,sfarsitul lor era acolo de unde va vine voua <<aurul<<dupa care traiti
Calin
sâmbătă, 08.02.2014 at 17:30
oamenii din Rosia Montana vor sarbatori abia cand se va da drumul la minerit, ei cer acest lucru de ani de zile, asta trebuie sa se intample acolo! este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, nu inteleg cu ce drept activistii vor sa ii blocheze pe localnici in saracie si somaj…