Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Statuia episcopului romano-catolic Marton Aron, dezvelită în curtea Palatului Arhiepiscopal din Alba Iulia

Publicat

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a ridicat o statuie în curtea Palatului Arhiepiscopal în amintirea episcopului Márton Áron. Pentru realizarea statuii s-a lansat un concurs, în urma căruia lucrarea a fost încredințată sculptorului clujean, Gergely Zoltán. Realizarea acesteia a fost sprijinită de Ministerul de Externe al Ungariei.

Sculptura îl înfățișează pe episcopul Marton Aron șezând pe o bancă, așezată pe un soclu, mărginit de alte două bănci, toate din piatră. Părțile de piatră ale compoziției a fost realizate de către sculptorul Dóczy András din Miercurea-Ciuc, turnarea statuii a fost făcută de către sculptorul Sánta Csaba din Sovata.

Dezvelirea statuii episcopului Márton Áron a avut loc sâmbătă, 29 iunie 2013, după slujba sfintei liturghii de hirotonisire. Au participat reprezentanți de seamă ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice, oameni ai bisericii și oficiali din Ungaria.

„Sperăm ca monumentul așezat în curtea interioară al Palatului Arhiepiscopal va servi și cauzei beatificării episcopului Márton Áron” au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

În perioada 29 iunie – 30 septembrie 2013, în cadrul unei expoziții periodice, în sala de expoziție de la parterul Palatului Arhiepiscopal, pot fi văzute machetele lucrărilor participante la concurs. Creațiile expuse au fost realizate de către: Baróthi Ádám János (Reghin), Bocskai Vince (Sovata), Gergely Zoltán (Cluj-Napoca), Kolozsi Tibor (Cluj-Napoca), Kovács Tibor (Târgu Mureș), Petrovits István (Sfântu Gheorghe), Szakáts Béla (Timișoara).

Marton Aron a fost episcop romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia între anii 1938-1980.

Între iunie 1949-1955 a fost arestat de autoritățile comuniste, după mai multe solicitări de acordare a libertății religioasă pentru toate credințele din România, educație religioasă în școli și oficierea de servicii divine în armată, în spitale, orfelinate și închisori.

În iulie 1949 a fost ridicat la rangul de arhiepiscop „ad-personam” de către papa Pius al XII-lea.

Pentru activitatea sa pentru salvarea de la exterminare a unor evrei transilvăneni a fost declarat de Israel Drept între popoare în anul 1999.

Vedeți câteva imagini de la dezvelirea statuii:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement