Connect with us
Publicitate

Eveniment

14 septembrie, zi cu triplă semnificație: ”Ziua Muntelui”, „Încheierea Pășunatului” și „Sfânta Cruce a Toamnei”

Publicat

În tradiția românească, data de 14 septembrie este cunoscută sub numele de ”Ziua Muntelui”, „Încheierea Pășunatului” sau „Sfânta Cruce a Toamnei”.

Această zi marchează sfârșitul perioadei de pășunat a turmelor de oi și capre pe pajiștile de munte.

Acest obicei are o semnificație culturală și religioasă puternică în comunitățile rurale din România și în alte țări cu tradiții montane similare.

În această zi, ciobanii și fermierii adună turmele și le coboară în zonele de câmpie sau în gospodării pentru iernat.

De obicei, este organizată o procesiune religioasă în care se poartă o cruce împodobită, iar preotul binecuvântează turmele și le protejează de rele.

Acest moment simbolizează trecerea de la sezonul de vară la cel de toamnă și iarnă și aduce încheierea perioadei de pășunat pe pajiști de munte.

Sărbătoarea are o semnificație profundă pentru comunitățile montane, deoarece marchează momentul în care ciobanii revin în satele lor și viața pastorală se transformă în cea agricolă de toamnă și iarnă.

Este, de asemenea, un moment de rugăciune și recunoștință pentru recolta bogată și pentru protecția divină asupra turmelor în timpul sejurului lor în munți.

Ziua Muntelui – 14 februarie

Ziua Muntelui a fost stabilită în România pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane.

Stabilită prin lege, conform art. 8, alin. (2) din Hotărârea nr. 715/2002, Ziua Muntelui marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual.

Dar munții sunt mai mult decât o lege: sunt prietenie, empatie, dragoste față de natură și sănătate.

Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în România.

În munții de pe teritoriul României se găsesc aproximativ 60% dintre urșii bruni din Europa. Cea mai mare populație de urși bruni se află în judeţele Covasna, Harghita și Brașov.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate