Eveniment
SCHIMB de GARDĂ PSD la vârful IȘJ Alba. Dorin Sandea este în prag de pensie, iar adjuncta Marcela Dărămuș intră la concurs
După ani buni în care la inspectoratele școlare nu s-a mai organizat concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere, la IŞJ Alba se pregăteşte „shimbul de gardă”. Odată cu publicarea iniţiativei Ministerului Educaţiei de a „da liber” ocupării posturilor de la vârful acestor instituţii prin concurs, ia sfârşit şi „epoca” inspectorului şcolar general Dorin Sandea, care, după două sesiuni ratate de intrare în Corpul de experţi în educaţie, scandaluri legate de instituţii de învăţământ şi schimbări cu iz politic ale subalternilor, urmează să „predea ştafeta”, fiind în prag de pensie. Funcţia este vizată de adjuncta IŞJ Alba, Marcela Dărămuş (PSD), care a confirmat că se înscrie la concurs.
Funcţia de inspector şcolar general la IŞJ Alba este ocupată, deocamdată, de Dorin Sandea (PSD), care a împlinit anul acesta 65 de ani, vârsta de pensionare. Una dintre condiţiile pentru participarea la concursul ce se desfăşoară în martie la Minister este să nu fi împlinit „la data susţinerii concursului”, vârsta de pensionare.
Sandea a promovat în 2012 concursul de selecție a cadrelor didactice în vederea constituirii Corpului Național de Experți în Management Educațional (CNEME), doar la a treia încercare. Iniţial, acesta a fost „respins de evaluator”, pe motiv că nu deținea suficiente credite transferabile în cadrul unor programe acreditate de formare în domeniul managementului educațional. Condiţia de membru al CNEME este necesară pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general IŞJ.
Citeşte şi A treia încercare, cu noroc: Șeful IȘJ Alba, Dorin Sandea, a promovat concursul pentru Corpul Național de Experți în Management
Primul scandal a apărut în luna februarie a anului trecut şi a fost legat de demiterea din funcţie a directoarei Veronica Suciu de la Grădiniţia nr.12 din Alba Iulia. Totul a început de la un părinte nemulțumit de faptul că, deși este o grădiniță de stat, pentru programul step-by-step se percepea o taxă de 100 lei pe lună, prin Fundația Veronica, al cărei președinte era directoarea, Veronica Suciu.
Atunci şeful IŞJ Alba, Dorin Sandea a decis demiterea acesteia din funcţie pe motiv că nu putea ocupa o funcţie de conducere şi la stat şi la privat. Zeci de părinți au protestat în faţa Prefecturii şi al IŞJ Alba după ce au aflat că directoarea de la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia, Veronica Suciu a fost amenințată cu demiterea, de către inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Dorin Sandea.
La acea vreme directoarea Grădiniței nr. 12, Veronica Suciu, nu era singura care a intrat în vizorul inspectorului general Dorin Sandea, pasibilă de demitere pe motiv de „incompatibilitate”. În aceeași situație se afla și sora acesteia, Eugenia Ignat, inspectoare pentru învățământ preuniversitar, din același motiv.
Sandea susținea că Eugenia Ignat avea responsabilitatea de a sesiza la IȘJ orice situație de acest gen de la vreo grădiniță din județ, însă fiind vorba de una condusă de sora ei, șeful IȘJ suspectează că ea nu ar făcut verificările necesare.
Citeşte şi De ce vrea șeful IȘJ să o demită pe directoarea de la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia: „Nu poate ocupa funcție de conducere și la stat și la privat”
La câteva luni mai târziu, mai precis în august 2014, Dorin Sandea a considerat că nu mai este necesară prelungirea pe funcţie a unor inspectori şcolari şi zeci de directori de şcoli şi grădiniţe.
Printre cei care au „zburat” de pe funcţii se numără şi Eugenia Ignat care ocupa funcţia de inspector pentru învățământul preuniversitar şi directoarea Grădiniţei nr.12, Veronica Suciu.
În aceeaşi situaţie au fost şi alţi 6 inspectori şcolari pentru care s-a decis neprelungirea detaşării pe funcţii: Rodica Groza (inspector şcolar general adjunct), Dan Cherecheş (inspector şcolar de specialitate învăţământul tehnic; alternative educaţionale), Daniela Fivi Rus (muzică/desen, arte), Iuliana Şarlea (management educaţional), Alina Paula Bud (proiecte educaţionale), Mariana Pereanu (formare continuă). Cea care şi-a dat demisia a fost inspectorul Angela Tică (rromi).
Ca o coincidență, toți inspectorii schimbați au fost susținuți în funcții de PNL. Inspectorul şcolar general Dorin Sandea a declarat atunci că modificările au fost făcute „în interesul învăţământului”. Nu au fost singurii înlocuiţi în funcţii, şi directorii de la mai multe şcoli şi grădiniţe din Alba au
Citeşte şi Manevre înainte de ”prezidențiale”: Inspectori școlari și directori de școli, SCHIMBAŢI de conducerea IŞJ Alba. LISTA modificărilor în funcţii
Considerate manevre înainte de alegerile prezidenţiale, inspectorii şcolari care au fost demişi din funcţii nu au stat pe gânduri, şi la o lună de la detaşările din funcţii l-au dat în judecată pe inspectorul general al IŞJ Alba pentru abuz în serviciu.
Pe scurt Dorin Sandea şi-a „urcat în cap” părinţi nemulţumiţi, dar şi foşti inspectori şcolari şi directori de unităţi de învăţământ.
La începutul lunii septembrie, fostul inspector şcolar Dan Cherecheş anunţa că va deschide un proces împotriva lui Dorin Sandea. Fostul inspector a precizat că va face „toate demersurile şi în parlament ca acest domn care nu ştiu ce face, să fie demis pentru că numa încurcă”.
Decizia de a detaşa din funcţii mai mul a stârnit un val de nemulţumiri atât în rândul cadrelor didactice, dar şi în cel al părinţilor şi elevilor, fiind interpretată drept o „manevră” de ordin politic. Cu alte cuvinte, având în vedere că avea posibilitatea de a hotărî dacă prelungeşte sau nu detaşarea în funcţiile din învăţământ, inspectorul şcolar general ar fi „dat la o parte” oamenii care erau apropiaţi liberalilor, mai degrabă decât cei care se conformează partidului de la guvernare.
Dan Cherecheş declara pe atunci că „voi face toate demersurile ca să câştig, chiar şi în instanţă mă voi lupta cu dânsul, să dovedesc că face abuzuri”.
Citeşte şi Şeful IŞJ Alba, Dorin Sandea, DAT în JUDECATĂ pentru abuz în serviciu. Unul dintre foştii inspectori şcolari îşi caută dreptatea în instanţă
Schimbul de gardă de la conducerea IŞJ Alba poate avea loc în condiţiile în care actuala adjunctă, Marcela Dărămuş (47 de ani), tot reprezentant PSD, a confirmat că se înscrie la concurs şi, cel mai probabil, are cele mai multe şanse să şi câştige funcţia de inspector şcolar general la Alba. Profesor de economie, Dărămuş este membru CNEME, inspector şcolar din iulie 2012 şi a fost, în 2009 director la Casa Corpului Didactic. A mai ocupat funcţia de director la şcoala postliceală. Este şi consilier judeţean.
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere (2014) Marcela Eugenia Dărămuş are un teren arabil de 664 mp în Cluj Napoca, un teren intravilan de 1.800 mp în Alba Iulia şi un apartament în Alba Iulia, cumpărat în 1991, de 64 mp, bunuri deţinute împreună cu familia. Are un împrumut bancar din 2005, cu o valoare de 8000 de euro și două împrumuturi la CAR, în valoare de 20.000 lei.
De la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia a câștigat în 2013 venituri 3.014 lei, iar de pe urma funcţiei de la IŞJ Alba, veniturile au fost de 31.729 lei. Din indemnizaţia de consilier judeţean, veniturile au fost întregite cu 6.264 lei, iar din plata cu ora la FEG Alba Iulia, cu alţi 2.340 lei. Soțul a primit de la SC „Ion Moș” SRL un salariu pe an de 19.200 lei.
Marcela Dărămuş este asociat-administrator la SC „Dalimar” SRL, președinta Organizației de Femei a PSD Alba și vicepreședinte la PSD Alba.
Înscrierile la concursul anunţat de Ministerul Educaţiei pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general încep în 18 februarie, astfel că mai sunt posibile „surprize” la capitolul candidaţi.
Citeşte şi 11-20 martie: CONCURS pentru postul de inspector şcolar general la IŞJ ALBA. Înscrieri din 18 februarie
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News