Connect with us
Advertisement

Eveniment

26 ianuarie, ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu. Ce cadouri personalizate îi pregăteau fabricile din Alba, dictatorului

Publicat

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, la Scornicești. Ziua sa de naștere, era însă ”prilej de bucurie și sărbătoare” pentru toată țara. 

De ziua ”Tovarășului”, firmele din Alba realizau special produse premium, pe care i le trimiteau acestuia.

Fie că era vorba despre covoare, porțelanuri sau alt produse, muncitorii lucrau luni la rând pentru produsele cu dedicație cu care conducerea încerca să îl impresionze pe dictator.

Cadouri de porțelan pentru soții Ceușescu

Cele mai frumoase realizări ale specialiștilor care au lucrat de-a lungul anilor la Apulum, sau ”Porțelanul”, cum era cunoscută fabrica pe vremuri, strălucesc și acum într-o expoziție permanentă, de fapt un mic muzeu amenajat la intrarea în fabrică.

Celebrele balerine cu dantele realizate manual, servicii de masă, decorațiuni din flori colorate, vaze pictate una câte una de artiștii albaiulieni, dar și multe cadouri pentru soții Ceaușescu… sunt toate acolo.

portelan

Este vorba în principal despre dubluri, pentru că de cele mai multe ori, cadourile erau realizate în dublu exemplar, în cază că se întâmplă un accident (mai ales în cazul porțelanului).

Liderilor comuniști de la nivel județean nu le plăcea să riște, chiar dacă în aceste condiții costurile de realizare erau mai mari. Așa că unele dintre acestea rămâneau în depozitele fabricii, iar cei de la Apulum (una dintre puținele fabrici care au reușit să supraviețuiască perioadei comuniste) au decis să le pună în valoare.

portelan

O horă a unirii ”de ziua lui”, realizată manual din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele țării, poate fi văzută și acum.

  • Caușescu primea „admirația întregului popor și a oamenilor muncii” sub forma unor cadouri la care munceau cei mai buni specialiști ai fabricilor românești. Activitatea unor secții întregi era uneori blocată pentru realizarea acestora.

Servicii de masă poleite cu aur și pictate de mână, statuete, vaze și chiar o fântână arteziană din porțelan, reprezintă numai câteva dintre exponatele dedicate lui Ceaușescu.

portelan

În spatele acestor cadouri unicat stătea munca a zeci de angajați ai fabricii de poțelan ”Apulum”, unii dintre cei mai buni decoratori și designeri din Europa, nu doar din România.

Mai jos, puteți urmări un tur al micului muzeu, prezentat de Eli Petridean, care a fost angajata fabricii încă din perioada comunistă.

YouTube video

Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, spune că nu doar vechea fabrică ”Porțelanul” realiza astfel de cadouri personalizate. Majoritatea unităților de producție realizau cadouri.

Un alt exemplu: cei de la fabrica de covoare din Alba Iulia au realizat cadouri special pentru ziua lui Ceaușescu. Și acolo lucrau unii dintre cei mai buni specialiști în domeniu, printre care și mulți artiști care desenau partea grafică, sau, cum s-ar spune astăzi, designul.

Modelul era realizat de unii dintre cei mai buni muncitori,

Fabrica ”Incov” a produs covoare pentru birouri, pentru reședințele dictatorului, pentru cabanele de vânătoare și chiar pentru Casa Poporului (deși acolo erau preferate mai mult covoarele de la Cisnădie).

Maria H. își amintește cu nostalgie de perioada în care era țesătoare la ”Covoare”.

”Eram ca o comunitate acolo, lucram în 3 schimburi. Puteam face orice ni se cerea, eram unii dintre cei mai buni pe această meserie. Am făcut și cadouri pentru Ceaușescu și pentru alți lideri din lume, prieteni de-ai lui. Era o concurență între fabricile de covoare, noi nu eram chiar preferații, dar oricum, de fiecare dată de ziua lui trebuia să avem ceva pregătit” spune aceasta.

Ceaușescu în Alba Iulia

Dictatorul a vizitat orașul de mai multe ori. Nicolae Ceaușescu a vizitat pentru prima dată Alba Iulia în anul 1965, după o oprire făcută la Galda de Jos, unde se afla un centru de cercetare.

În octombrie 1966, a revenit. A fost singura vizită în care a intrat şi în cele două catedrale din Cetate. Din delegaţie au făcut parte Alexandru Drăghici, temutul conducător al Securităţii, Paul Niculescu-Mizil, Manea Mănescu şi Ilie Verdeţ.

ceausescu la alba iulia

În fruntea unei unei delegaţii oficiale impresionante, Nicolae Ceauşescu a intrat atât în catedrala ortodoxă, cât şi în cea romano-catolică, unde a fost primită de cei doi episcopi de Alba Iulia, Emilian Birdaş şi Márton Áron.

După aceea, asemenea „vizite” au dispărut de pe agenda de lucru. Tot atunci a vizitat Sala Unirii şi a luat decizia de a renova monumentul aflat într-o stare foarte proastă.

La Alba Iulia în 1968, alături de Ion Iliescu

În noiembrie 1968, vizita dictatorului la Alba Iulia a fost una fără exagerări specifice cultului personalităţii. Deplasarea a fost prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire.

Printre membrii delegaţiei se găsea şi tânărul Ion Iliescu, pe atunci şef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. Întreaga delegaţie a venit cu trenul.

La Alba Iulia a fost dezvelită statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, şi inaugurate clădirea Sălii Unirii şi cea a Babilonului, în care se găseau secţii ale Muzeului Unirii.

Informații complete și interesante despre vizitele lui Nicolae Ceaușescu în județul Alba, puteți citi AICI.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement