Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

29 octombrie: Focuri ale autonomiei secuiești, aprinse în 100 de localități din Transilvania. ”Noi nu amenințăm, noi perseverăm”

Publicat

foto: Facebook/ Tibor-Pozbai

În ultima duminică din octombrie în peste 100 de localități din România și Ungaria se vor aprinde focuri de veghe, pentru a aminti de dorința de autonomie a Ținutului Secuiesc, scrie presa maghiară. Este Ziua Autonomiei Secuilor, iar încă din 2015, în urma unui apel al Consiliuluiui Naţional Secuiesc (CNS) a fost lansată organizarea de focuri de veghe în mai multe localități din Transilvania.

Până acum, peste o sută de aşezări au semnalat către organizatori că se vor alătura iniţiativei, în cadrul căreia se face apel şi la o rugăciune rostită împreună. Alături de focurile care vor fi aprinse şi pe culmile unor munţi și dealuri din apropierea localităţilor participante va fi citit şi manifestul CNS prin care se cere autonomia Ținutului Secuiesc.

Alături de aşezările secuieşti, la iniţiativa aprinderii unor focuri de veghe participă şi localităţi din Transilvania şi Ungaria, în semn de solidaritate cu dorinţa de autonomie a Ţinutului Secuiesc, transmite agenția maghiară hirado.hu.

De Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc, pe 29 octombrie anul acesta, rugăciunile se vor ţine în biserici dimineaţa şi la ora 17:30 seara, flăcările focurilor de gardă vor izbucni simultan în Ţinutul Secuiesc, informează Consiliul Naţional Secuiesc (SZNT). Li se cere comunităților maghiare din secuime, dar și din întreaga lume, să promoveze această zi.

”Noi nu amenințăm, noi perseverăm”, transmit inițiatorii focurilor de veghe

Alături de aşezările secuieşti, la iniţiativa aprinderii unor focuri de veghe participă şi localităţi din Transilvania şi Ungaria, în semn de solidaritate cu dorinţa de autonomie a Ţinutului Secuiesc, arată sursa citată.

Focuri de veghe au fost aprinse pentru prima oară în 2015, cu scopul de a marca şi de a face vizibile graniţele Ţinutului Secuiesc, care sunt, în mare parte, şi graniţe lingvistice şi culturale, mai scrie agenția maghiară.

Proclamaţia focurilor de veghe, semnată de Balázs Izsák, susține că autonomia teritorială ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii, potrivit MTI. De asemenea, se afirmă că populaţia din zonele locuite de secui solicită în continuare autonomia teritorială chiar şi după epidemia de coronavirus, după toate tensiunile vieţii internaţionale.

“Noi nu ameninţăm, noi perseverăm. Mergem pe calea legală, folosind mijloace paşnice. Însă lumea şi securitatea sunt ameninţate de acele forţe, puteri şi foruri care ignoră o aspiraţie paşnică”, a spus Balázs Izsák. Potrivit preşedintelui CNS, acesta este un “mesaj serios”, motiv pentru care este necesar să se aprindă în fiecare an focurile de veghe ale păcii şi să se semnaleze că demersul CNS urmează calea legală, iar cu rugăciunea rostită în comun construieşte pe o bază a credinţei creştine, susţinând pacea în întreaga lume.

Autonomia teritorială este respinsă de România și, potrivit Constituției, este imposibil de acordat.

Ținutul Secuiesc: Covasna, Harghita și o parte din județele Mureș, Alba, Bacău, Cluj și Neamț

Ținutul Secuiesc este o regiune istorică a României, situată în sud-estul Transilvaniei, într-o zonă locuită majoritar de secui, pe teritorii care aparțin administrativ în principal de județele Covasna, Harghita, o parte din Mureș, dar și din Alba, Bacău, Cluj și Neamț.

Potrivit wikipedia.org, în accepțiunea istorico-etnografică, regiunea din partea sud-estică a Transilvaniei, locuită în majoritate de secui (subgrup etnic maghiar cu o conștiință istorică aparte, cu specificități etnografice, respectiv de dialect) și, care cuprinde teritoriile fostelor scaune secuiești.

Respectivele teritorii se găsesc actualmente incluse administrativ în județele Alba, Bacău, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș și Neamț. Colocvial, sub denumirea de Ținutul Secuiesc se înțelege numai teritoriul format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș.

Scaunele secuiești, existente până în 1876, se întindeau pe mare parte din actualele teritorii ale județelor Covasna și Harghita, precum și în partea de mijloc a actualului județ Mureș.

În afara acestei zone, scaunele secuiești cuprindeau și câteva localități din județele Alba și Cluj (între Turda și Vințu de Sus, care țineau în trecut de Scaunul Secuiesc al Arieșului), trei comune din județul Neamț (Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean și Dămuc) și o comună din județul Bacău (Ghimeș-Făget), incluse prin reforma administrativ-teritorială din 1968 în cele două județe moldovene.

Statul român nu recunoaște autonomia Ținutului Secuiesc, iar în Constituția României stabilește că România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Petrica55

    duminică, 29.10.2023 at 06:08

    de ce atâta autonomie când puteți liber sa treceți granița și sa rămâneți acolo și cereți acolo autonomie sa vedeți ce primiți.

  2. Jar

    duminică, 29.10.2023 at 07:58

    Vor să își dea foc ?

  3. Mosu

    duminică, 29.10.2023 at 08:27

    Aprind focurile în memoria secuilor care au dispărut ca etnie !Au fost maghiarizati !Ar merita sa aprindă si lumânări în memoria lor .

  4. Mariana

    duminică, 29.10.2023 at 10:27

    vor o enclava? se stie soarta enclavelor!!! cata prostie!!!! sunt invidiosi? nu au de ce. traiesc ca si restul populatiei din Romania 🇷🇴 as mai scrie cate ceva dar ma abtin!!!

  5. pilu

    duminică, 29.10.2023 at 11:45

    Tare curios aş fi să ştiu câţi secui erau în 1876 în tinutul scaunelor de care se tot leagă.Ce, dacâ sunt vreo doi secui prin Alba să declarăm acest loc ţinut al secuilor ? Fiţi atenţi, nemulţumitului i se cam ia darul. Poate ajungeţi acolo, cu tupeul vostru.

  6. PALL

    duminică, 29.10.2023 at 21:02

    au câțiva lideri plătițiregeste de la Budapesta, ca să pună la dispoziția Ungariei resursele zonei.
    În câțiva ani se exporta tot la unguri, se cumpără ce e decupata (gratis) și apoi slugi la stăpânii de la Budapesta. Cetățeni de mână a IIa.

  7. PALL

    duminică, 29.10.2023 at 22:03

    Vor discriminare pozitiva?? Să vedeți ce pozitiv discriminează pe cei minoritari în zonele lor.

  8. Ungur realist

    luni, 30.10.2023 at 06:21

    Dragi prieteni „secui”. La ultimul recensământ, secuii sunt zero. Deci ținutul Secuiesc nu exista ca nu sunt secui. Cine ERAU SECUI? Nu știți încă. In nici în caz Mongolia ca voi.
    După care, vreți autonomie? Nu va e bine asa? Vreți garduri de jur împrejur și sa ieșiți cu viza din enclava? Bag sama ca fasia Gaza și Israel e o joaca de copii pe lângă ce ve-ți păți voi.

  9. Zgavardici Mirel

    luni, 30.10.2023 at 08:32

    Acum (sau poate nici acum ) vor înțelege ce au trăit și simtit SARBI si pentru care au fost bombardati de NATO pentru asta ,in acele momente cu albanezii din KOSOVO .Ce vor face ROMANII în cazul ca în Kosovo ? Vor pupa cu drag și dor pe secuii separatisti ?

  10. EU

    luni, 30.10.2023 at 15:20

    Da dnii.de la pompieri dorm ? Fiecare face foc deschis unde vrea ??? Luați d.le măsurile legale !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax