Connect with us
Advertisement

Actualitate

31 martie: Drapelul de luptă al lui Avram Iancu ajunge în „Capitala Țării Moților”. Steagul a fost cumpărat cu 105.000 de euro de către un om de afaceri

Publicat

drapel steag lupta avram iancu Steagul de luptă a lui Avram Inacu va ajunge miercuri la Cîmpeni, unde sunt invitați să îl vadă cetățenii din „Țara Moților”, precum și oficialitățile județului. Anunțul a fost făcut de primarul orașului Cîmpeni, Călin Andreș, joi, în cadrul unei conferințe PSD Alba.

„Pe data de 31 martie, la Cîmpeni va loc cea mai mare manifestare a moților din Munții Apuseni. Se va aduce steagul de luptă a lui Avram Iancu. Toți colegii primari și oficialitățile sunt invitaţi să vedem acest steag de luptă, să dăm eroului martir Avram Iancu ceea ce e este a lui. Mai mult, nu trebuie să uităm că Revoluția de la 1848 practic a plecat de la Cîmpeni, scânteia a plecat din Câmpeni și avem o statuie care îl reprezintă pe Avram Iancu, adusă în anul 1940 de la Târgu Mureș. Vrem să dăm Cezarului ce e al Cezarului prin acest moment”, a declarat primarul Călin Andreș.

Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos din nou la vânzare, la Bucureşti, la o casă de licitaţii.

Drapelul lui Avram Iancu a fost adjudecat pentru 105.000 de euro de către omul de afaceri Adrian Thiess.

„Este un bun important al românilor şi nu l-am cumpărat eu pentru mine, ci împreună cu mai mulţi prieteni de-ai mei. I-am informat despre această idee, pentru că până la urmă dacă suntem buni români, cum credem fiecare dintre noi şi sunt convins că toţi suntem, trebuie să facem şi noi anumite gesturi la un anumit moment. Şi le-am comunicat acest lucru, le-am trimis un mesaj. Am o listă cu aproximativ 30 de persoane importante din România, oameni de afaceri, care au capacitatea de a face un gest mai deosebit. Aşa că decât să cheltui o sumă de bani importantă pe un lucru mai puţin relevant, mai bine eşti parte a ceva pentru istoria noastră. N-am luat o secundă în considerare să cumpăr acest bun şi să mi-l pun în casă (…). Eram convins că va fi cineva care va face acest lucru şi ideea a fost că dacă suntem mai mulţi şi putem face un gest să alocăm o sumă pentru acest lucru, este ok. Urmează evident să-l punem la dispoziţia mai multor muzee, care să-l expună în toată România, să-l vadă toată lumea (…) Nu l-am cumpărat eu pentru mine, a fost o chestiune la care probabil într-un final vom fi 20 şi ceva de persoane”, a spus Adrian Thiess pentru Mediafax.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement