Economie
90% din recolta agricolă din Alba, compromisă din cauza secetei. Pierderi totale pe terenurile cultivate cu porumb. Vezi precizări DADR
Agricultorii din Alba au atenţionat, joi, în cadrul unei întâlniri cu prefectul Dan Simedru şi autorităţile judeţene, că 90% din cultura agricolă din acest an este compromisă, din cauza secetei, Mai mult decât atât, sunt cazuri de pierderi totale ale culturilor, un exemplu în acest sens fiind terenurile cultivate cu porumb.
Producătorii agricoli au solicitat sprijin din partea autorităţilor, mai ales de la Guvernul României, pentru a putea începe lucrările de toamnă. Au sesizat şi necesitatea demarării unor proiecte de sprijin a investiţiilor în agricultură.
Prefectul Dan Simedru a solicitat Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informaţii privind măsurile adoptate pentru combaterea efectelor secetei. Una dintre acestea ar fi promovarea unei hotărâri a Guvernului privind acordarea unor compensaţii fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. Pentru IMM-urile a căror producţie a fost afectată cu minimum 30%, este prevăzută o compensaţie cu 80% din pierderea înregistrată în 2012, ca urmare a secetei. Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor urmează să primească 7.500 euro, individual.
Din 16 octombrie 2012, APIA va plăti în avans circa 55 euro/ha, iar, ca măsură pe termen lung, MADR informează că, din 1 ianuarie 2014, se va implementa un program special dedicat sectorului de irigaţii.
„Anul acesta, pentru sistemele de irigaţii, se pun la dispoziţie fonduri în valoare de 25 milioane şi, pentru viitor, există intenţia clară a Guvernului de a rezolva această problemă. Agricultura este foarte importantă în judeţul Alba şi aş vrea să găsim împreună, cu consultarea ulterioară a specialiştilor în domeniu, soluţii pentru irigaţii, prin care, în acelaşi timp, să prevenim sau chiar să evităm inundaţiile pe afluenţii Mureşului. Mai cred că, pentru agricultorii din Alba, ar fi extrem de utilă şi o consiliere de specialitate la timp. Mai exact, fiecare producător agricol ar trebui să ştie ce să cultive în anii secetoşi şi care sunt culturile spre care trebuie să se orienteze în anii ploioşi. Ţin să vă reamintesc că în luna mai, când am avut parte de ploi, alături de colegii mei din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, eu pregăteam planul de măsuri împotriva secetei. 2012 este un an greu pentru agricultură, dar sunt sigur că vom găsi cele mai bune metode pentru a depăşi acest impas, iar, în timp, să reuşim să prevenim prin soluţii clare şi eficiente, astfel de situaţii”, a declarat prefectul judeţului Alba.
UPDATE: Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Alba (DADR), dintre cele aproximativ 100 de societăţi cu activitate în domeniul culturilor vegetale, aproximativ 80% au raportat culturi afectate masiv de secetă. Dintre cele 76.000 de hectare cultivate la nivelul judeţului, se poate vorbi de o proporţie de 70% de suprafaţă în care culturile pot fi pierdute, dacă nu va ploua în următoarele două săptămâni. Reamintim că principalele culturi din judeţ sunt cele de grâu, porumb, floarea soarelui, cartof, rapiţă şi soia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News