Actualitate
A dat naştere unui băieţel, dar nu poate ieşi din spital. O minoră a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia fără acte de identitate
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, în 5 mai, o tânără de 17 ani a născut un băiat sănătos, de 3 kilograme. Minora nu are domiciliu în judeţul Alba, dar nici un act de identitate care să certifice localitatea în care este născută şi domiciliul. S-a mutat în judeţ, mai exact în oraşul Teiuş, în concubinaj cu tatăl copilului. În momentul de faţă mama şi copilul nu pot părăsi unitatea medicală fără un act de identitate.
Cazul minorei care a născut la spitalul din Alba Iulia este unul din miile din ţară, respectiv cel al copiilor abandonaţi de părinţii care pleacă în străinătate la muncă şi sunt lăsaţi în grija bunicilor. Până la vârsta de 17 ani nimeni nu s-a gândit să îi legalizeze identitatea, nici părinţii şi nici bunicii. Asistentul social din cadrul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Paşca a spus că nici certificat de naştere nu există, actul fiind pierdut. Cu toate acestea, minora a ştiut data în care s-a născut, fiind astfel găsită şi în baza de date de către poliţişti, dar fără o poză care să certifice că este ea cu adevărat.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia a ajuns în data de 5 mai, însoţită de concubin şi părinţii acestuia, pentru a da naştere copilului. Atunci a ieşit la iveală şi problema actului de identitate pe care practic de trei ani fata trebuia să îl aibă asupra ei.
Tânăra nu este din judeţul Alba, şi se pare că familia ei are domiciliul în judeţul Mureş, acolo unde locuia şi ea, împreună cu bunicii.
Una dintre soluţii pentru ca actul constator de naştere al copilului să fie eliberat de ambii părinţi, este ca unitatea medicală să facă o solicitare către DGASPC Alba, şi astfel minora să fie trimisă în plasament în regim de urgenţă. În acest caz îi va fi desemnat un reprezentant legal, care poate fi un membru al familiei ei sau al concubinului, ca să semneze pentru ea şi astfel să îi fie eliberat un act de identitate provizoriu, valabil un an.
În acest fel copilul nu va ajunge în aceaşi situaţie ca şi mama, şi va avea un certificat de naştere care să îi certifice existenţa.
Peste câteva luni, fata va fi majoră. Astfel la împlinirea vârstei de 18 ani poate să îşi facă actul de identitate pe adresa concubinului, respectiv în Teiuş, şi după trei ani să aibă o identitate.
Şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor din Alba Iulia, Floare Colceriu a spus că o altă soluţie în acest caz, care este unul aparte, ar fi să se apeleze la judecătorie, respectiv la instanţa de tutelă. Acolo ar trebuie să se întrebe ce se poate face în situaţia în care mama şi tatăl minorei nu sunt în ţară, pentru a se obţine actul de identitate.
Aceasta a mai spus că ar putea fi căutată şi mama fetei, pentru a da măcar o procură prin care să se dovedească că datele date poliţiei, respectiv numele şi data de naştere sunt adevărate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News