Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A început a doua fază de VACCINARE anti-COVID în ALBA. Un centru din Alba Iulia are programări la capacitate maximă pe 6 zile

Publicat

A doua fază din campania națională de vaccinare începe astăzi în toată țara, inclusiv în județul Alba. Deocamdată sunt operaționale doar o parte dintre centrele de imunizare, urmând să fie deschise și celelalte, în funcție de solicitări.

În județul Alba s-au programat 3.605 de cetățeni, prin intermediul platformei, pentru a se vaccina anti-COVID în perioada 18-25 ianuarie.

Cei mai mulți s-au înscris la centrul amenajat la Alba Iulia, în Sala de sport a Universităţii “1 Decembrie 1918”, unde pot fi vaccinate 240 de persoane pe zi. Este vorba despre 1.796 de persoane, care au ocupat toate locurile până în 23 ianuarie.

Judeţul Alba a primit până acum 3.646 de doze de vaccin anti-COVID marca Pfizer. 3.041 de persoane din judeţ au fost deja imunizate.

Persoanele incluse în a doua etapă de vaccinare anti-Covid sunt cele de peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații din domenii esențiale.

Lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli cronice (diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune)
  • personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
  • personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
  • personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume); uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale); personalul din unitățile de învățământ și creșe; personalul poștal și din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale); personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Vezi și DOCUMENT: PROSPECTUL tradus în limba română al vaccinului anti-COVID Pfizer- BiOnTech

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat în această fază se pot vaccina și alte persoane, în afara celor din categoriile menționate. Însă doar dacă rămân doze de vaccin nefolosite.

”Intenția de la comitet (n.r. – Comitetul de coordonare a vaccinării) este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâția și au venit doar atâția, atunci la diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat și doresc să se vaccineze și le folosești. Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă. Asta s-a folosit și în alte țări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a declarat vineri Raed Arafat pentru DigiFM.

România va primi seringi noi pentru a folosi dintr-un flacon șase doze de vaccin anti COVID produs de Pfizer/Biontech, potrivit sursei citate.

Înscrierile pe platforma de programări, au început din 15 ianuarie, ora 15.00, însă au fost probleme tehnice, remediate relativ rapid (în jurul orei 18.00, se puteau face programări și de către persoane fizice, nu doar cele juridice).

Circuitul într-un centru de vaccinare

Reporterii Alba24 au fost într-un centru de vaccinare din Alba pentru a vedea cum se desfășoară activitatea.

Potrivit autorităților, modelul de circuit este următorul: persoana înscrisă în platformă pentru vaccinare ajunge la centru, la data și ora la care are confirmarea din sistem; i se va lua temperatura la intrare, apoi se îndreaptă spre registratură, unde datele îi vor fi introduse într-o tabletă. Ulterior, merge spre o zonă de așteptare/triaj medical; completează o declarație pe propria răspundere și discută cu unul dintre medicii prezenți; apoi intră în cabina de vaccinare și i se va administra vaccinul; la ieșire, trece în zona post-vaccin unde așteaptă 10-15 minute, sub supravegherea unui medic; dacă totul este în regulă, după acest interval de timp vor merge la punctul de eliberare a certificatului de vaccin și apoi se vor îndrepta spre ieșirea din centrul de vaccinare.

Lista centrelor de vaccinare care funcționează în prima etapă a fazei a doua de vaccinare:

Alba Iulia – Sala de sport a Universității ”1 Decembrie 1918” – 4 fluxuri de vaccinare

Aiud – Sala de sport (str. Tribun Tudoran, nr. 5) – 1 flux de vaccinare

Blaj – Centrul Cultural Iacob Mureșianu, (str. Republicii, nr. 36) – 1 flux de vaccinare

Cugir  – Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu”  – sala de sport a unității școlare; Centrul Cultural Cugir (parter)

Câmpeni – Sala de sport nr. 2 (str. Izvoarelor, nr. 2B) – 1 flux vaccinare.

Lista centrelor de vaccinare amenajate în județul Alba și care pot funcționa până la finalizarea etapei:

Alba Iulia: Sala de sport a Universității ”1 Decembrie 1918”, Sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” și Sala de sport a Liceului Tehnologic ”Alexandru Domșa”

Sebeș: Direcția de Asistență Socială –  Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș (str. Aleea Lac, nr. 12), Centrul de zi pentru persoane adulte și copii cu dizabilități Sebeș (str. Lucian Blaga, nr. 45A)

Aiud: Sala de sport (str. Tribun Tudoran, nr. 5)

Cugir: Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu”  – sala de sport a unității școlare; Centrul Cultural Cugir (parter)

 Ocna Mureș: Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș – sala de sport a unității de învățământ

Câmpeni: Sala de sport nr. 2 (str. Izvoarelor, nr. 2B)

Zlatna: Cantina Liceului ”Corneliu Medrea” (str. Tudor Vladimirescu, nr. 14)

Teiuș: Sala de sport (strada Clujului, nr. 80)

Comuna Ighiu: Centrul de zi pentru persoane vârstnice (Ighiu, nr. 56)

Pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, personalul medico-sanitar şi auxiliar beneficiază de un tarif orar: 90 lei/oră pentru medici; 45 lei/oră pentru asistenţi medicali; 20 lei/oră pentru registratori. Finanțarea cheltuielilor către administrațiile locale se va face prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii după ce în prealabil DSP-urile vor încheia contracte de finanțare cu primăriile, se arată în OUG adoptat vineri de Guvern.

De asemenea, medicii de familie vor primi un bonus de 30 de lei pentru fiecare pacient imunizat. Când se trece de 50% din lista de pacienți pe care îi are medicul de familie, plata va fi de 50 de lei pe pacient, respectiv 60%, 60 de lei pe pacient. Medicii de familie vor trebui să informeze, programeze în platformă, să se asigure că vin pacienții la vaccinare, iar apoi să monitorizeze.

Programarea pentru vaccinare

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători. În cazul persoanelor care deservesc activități esențiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani și persoanele adulte cu vârsta sub 65 de ani cu afecțiuni cronice, care nu sunt înscrise la un medic de familie se pot înscrie pentru vaccinarea anti-COVID-19 și prin intermediul Serviciilor de asistență socială din cadrul primăriilor.

Vezi și DOCUMENT: PROSPECTUL vaccinului MODERNA care va fi administrat și în România

Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

Coordonatorul campaniei le recomandă celor cu boli cronice să se programeze prin medicul de familie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax