Economie
A început programul „Noua Casă”. Cine poate solicita credite, ce fel de locuințe pot fi cumpărate. Condiții
A început Programul “Noua Casă”. Finanțatorii primesc dosare de credit, estimările fiind de aproximativ 18.000 de beneficiari.
Plafonul 1,5 miliarde lei este distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor, iar aplicația informatică, deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.
Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:
– cu un preț de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.
– cu un preț cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.
Programul permite şi achiziționarea unei proprietăți cu o valoare ce depăşeşte 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii
Avansul reprezintă diferența dintre prețul de achiziție al locuinței și finanțarea garantată de stat și reprezintă, potrivit noilor prevederi:
Minimum 15% din prețul de achiziție al locuințelor noi și asimilate;
Minimum 5% din prețul de achiziție al celorlalte tipuri de locuințe.
Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţa, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţa, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţa utilă mai mică de 50 mp;
- achiziţionează în cadrul Programului o singură locuinţă, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condiţiile legi;
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
Documente necesare pentru un credit
Pe lângă îndeplinirea condițiilor de mai sus, dacă dorești să obții un credit prin programul Noua Casă, dosarul trebuie să includă următoarele documente:
- copie după certificatul de naștere;
- copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
- adeverință de salariu dacă lucrezi la MAI, MApN, SRI, SIE, SPP, Poliția Comunitară, Jandarmerie, penitenciar sau alte forme speciale. În caz contrar, informațiile sunt raportate la ANAF și nu mai este nevoie de adeverință de salariu.
Vezi toate detaliile despre Programul Noua Casă:
TOTUL despre „Noua Casă”. Condiții, documente necesare și modul de accesare a programului
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News