Actualitate
Acces restricționat timp de un an de zile pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Zona a intrat în reabilitare
Câmpia Libertății de la Blaj a intrat în reabilitare. Timp de un an de zile, accesul publicului va fi interzis în locul unde, în mai 1848, peste 40.000 de români transilvăneni au strigat „Noi vrem să ne unim cu Ţara”. La sfârșitul lucrărilor, Câmpia Libertății va deveni un spațiu public de promenadă, cu bănci, cișmele și alei, în timp ce Ansamblul „Gloria” şi cele 26 de busturi de bronz ale paşoptiştilor vor fi iluminate arhitectural. Câmpia Libertăţii va fi inclusă de autorităţile judeţene pe lista monumentelor istorice ce urmează a fi reabilitate cu ocazia aniversării, pe 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.
Lucrările de reabilitare au început la 1 iulie și sunt efectuate de o firmă din Târgu Mureș, durata execuției fiind de un an. Proiectul a fost întocmit de o firmă din Alba Iulia, iar valoarea lucrărilor se ridică la 2.950.000 de lei, fără TVA.
În prezent, constructorul a amplasat garduri metalice de protecție, pe care sunt montate plăcuțe cu accesul interzis. Locurile de joacă pentru cei mici vor fi funcționale până la sfârșitul anului, fiind delimitate prin intrări separate.
„Acest obiectiv de investiţii merită făcut, mai ales că şi Blajul, cu Câmpia Libertăţii şi Piaţa 1848, va fi cuprins în marele proiect derulat de Consiliul Judeţean Alba şi de Primăria Alba Iulia privind aniversarea, pe 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Ştim cu toţii că în 1918 la Blaj a funcţionat Consiliul Naţional Român, iar Câmpia Libertăţii a găzduit Marea Adunare de la 1848, care a pus bazele formării statului naţional român. Popunerea a venit chiar de la Consiliul Judeţean Alba şi de la Primăria Alba Iulia, ca şi Blajul să fie prins în acest proiect destul de important, atât din punct de vedere al reabilitării infrasctructurii culturale şi istorice, cât şi din punct de vedere al evenimentelor. Mai multe amănunte nu pot să vă ofer, în această toamnă se stabileşte programul lucrărilor care se vor efectua pe toate obiectivele incluse în acest proiect mare, bineînţeles cele mai importante desfăşurându-se în capitala Marii Uniri”, a transmis primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, la Radio Blaj.
Proiectul de reabilitare prevede alei carosabile pe laturile de Vest şi Est amenajate cu piatră cubică și alei pietonale cu plăci de bazalt. Se va amplasa mobilier urban (bănci, cişmele etc), iar Ansamblul „Gloria” şi cele 26 de busturi de bronz ale paşoptiştilor (dintre care 24 ridicate în anul 1973) vor fi iluminate arhitectural.
De asemenea, va fi refăcută integral infrastructura de canalizare şi apă, precum şi instalaţiile electrice, iar incinta va fi împrejmuită.
Foto, sursă: Nicu Goga, radioblaj.caritas-blaj.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News