Eveniment
Accidentul aviatic din Apuseni: Procurorii din Alba audiază persoanele care au informaţii despre modul în care s-a produs tragedia
Procurorii desfăşoară audierile în ancheta privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni, produs în 20 ianuarie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Mihaela Chicea, s-au format o comisii rogatorii, pentru persoanele care au domiciliul în alte judeţe, care obţin informaţii de la localnici, salvatori şi persoanele implicate în accident. Audierile se desfăşoară în mai multe locaţii, respectiv Alba Iulia, Cîmpeni, Cluj şi Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al Parchetului, până luni, în jurul amiezii, „s-au efectuat mai multe acte printre care:
– ridicarea şi asigurarea mijloacelor materiale de probă în vederea examinării şi expertizării;
– identificarea persoanelor care au cunoştinţă despre modul şi împrejurările în care s-a produs accidentul, inclusiv a persoanelor care au luat parte la operaţiunile de salvare;
– audieri de persoane”.
După începerea urmăririi penale în cauză s-a ordonat efectuarea de expertize tehnice, de expertize medico-legale, s-au solicitat date şi înscrisuri de la diferite instituţii privind procedurile de zbor şi acţiunile de salvare.
„În prezent, echipa de procurori desemnată cu instrumentarea acestei cauze procedează la audierea martorilor, persoanelor vătămate, audieri care se efectuează şi prin intermediul comisiilor rogatorii cu privire la persoanele ce domiciliază pe raza altor judeţe”, se menţionează în comunicat.
Într-o declaraţie anterioară, procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, menţiona că paşii următori din anchetă presupun “elaborarea rapoartelor medico-legale care au fost ordonate de către procurori pentru fiecare din victimele accidentate”, “realizarea expertizei tehnice-judiciare care a fost dispusă de către procuror, audierea tuturor persoanelor care cunosc despre faptă, audierea martorilor”.
De asemenea, vor fi ridicate documente relevante, “cu referire la comunicările care au avut loc între diverse categorii de persoane”. În final se va putea face o evaluare a probaţiunii şi “vom putea da o soluţie corectă în cauză”.
În ceea ce priveşte rapoartele de expertiză, acestea sunt depuse, de regulă, după câteva luni, potrivit sursei citate.
Reamintim că epava avionului a fost transportată joi, 23 ianuarie, la trei zile după accident, spre Bucureşti, unde este supusă expertizei de către o comisie specială formată din inspectori ai Aviaţiei Civile. Preşedintele comisiei de specialitate, investigatorul de accidente de aviaţie de la CIAS, Sorin Cimpoieru, a dat asigurări, joi, că au fost ridicate de la locul accidentului toate componentele avionului şi că aparatura de bord a fost sigilată. Mai mult, pentru a se asigura că nu a rămas vreun element important la locul tragediei, acesta a fost verificat de mai multe ori de anchetatori, jandarmi şi poliţişti.
Miercuri, epava a fost tăiată în bucăţi şi coborâte cu tractoarele de localnici până în comuna Horea, pe un traseu greoi, de munte, de câţiva kilometri. A fost depozitată şi păzită de jandarmi, în târgul de animale din comună.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News