Connect with us
Advertisement

Eveniment

Admitere școli militare 2021: Joi, termen limită pentru înscrieri. Condiții pentru intrarea la academii și școli postliceale

Publicat

Joi, 29 aprilie 2021, ora 12:00 este termenul limită pentru înscrieri la admiterea în învățământul universitar militar (ofițeri) și în învățământul postliceal militar (maiștri militari și subofițeri), a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Înscrierile se fac la la biroul informare-recrutare care funcționează în cadrul centrului militar din județul/sectorul în care are domiciliul candidatul.

Vezi și ADMITERE școli militare 2022: Locuri și condiții pentru candidați. Înscrieri la școli postliceale, colegii, academii militare

Sunt disponibile peste 1000 de locuri la admiterea în școli militare în 2021, din care 108 la academii.

Cele 108 locuri la academiile militare sunt repartizate astfel:

Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” București (4 ani): 55 locuri pentru concurs admitere

Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu (3 ani): 26 pentru concurs admitere

Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” București (3 ani): 11 locuri pentru concurs admitere

Academia Forțelor Ariene ”Henri Coandă” Brașov (3 ani): 9 locuri pentru concurs admitere

Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” Constanța (4 ani): 7 locuri pentru concurs admitere

La școlile postliceale militare, pentru specializarea maiștri militari sunt 484 de locuri în 5 școli militare, iar la subofițeri – 591 de locuri în 4 școli militare.

Vezi toate locurile, pe specializări, pentru admitere 2021 școli militare: ADMITERE școli militare 2021: TOATE locurile, CALENDAR și condiții de înscrieri la academie și școlile de subofițeri și maiștri

Condiții pentru înscrieri:

Se pot înscrie elevii din clasele a XII-a sau cei care sunt absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, în vârstă de cel mult 28 de ani (împliniți în 2021), până la data de 29 aprilie, ora 12:00.

Candidații care sunt în ultimul an de liceu vor face dovada promovării examenului de bacalaureat înainte de susținerea concursului (examenului) de admitere.

Pentru locurile de formare a ofițerilor, se pot înscrie elevii claselor a XII-a și absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, având vârsta de cel mult 26 de ani (24 de ani pentru aviație-naviganți) împliniți în cursul anului 2021.

Candidații trebuie să nu fi parcurs, în întregime sau parțial, un program de studii universitare de licență cu finanțare de la bugetul de stat, iar în cazul în care au parcurs un astfel de program de studii, să menționeze în cererea de înscriere despre aceasta, urmând ca până la data înmatriculării să facă dovada că au achitat/achită contravaloarea serviciilor de școlarizare de care au beneficiat anterior cu finanțare de la bugetul de stat.

Admiterea se va desfășura astfel:

Centrele zonale de selecție și orientare se află la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

Selecția se concretizează în probe și examinări specifice care pot indica dacă şi în ce măsură un candidat poate face faţă cerinţelor profesiei militare şi mediului militar.

Selecţia constă în parcurgerea următoarelor probe (obligatorii pentru toți candidații):

Evaluare psihologică:

  • test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual;
  • chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităţilor tale de adaptare la condiţiile specifice mediului militar

Evaluarea capacității motrice (probe fizice):

  • parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa);
  • probă de rezistenţă pe distanţa de 2000 m .

Interviu de evaluare finală – pentru orientarea vocațională a candidaților.

Examinarea medicală

Candidații declarați ”Admis” la aceste probe vor parcurge examinarea medicală conform indicațiilor personalului din birourile informare-recrutare și din centrele zonale de selecție și orientare.

Atunci când se prezintă pentru examinarea medicală, candidatul trebuie să aibă asupra sa o adeverință de la medicul de familie, cu antecedentele medicale.

Examinarea medicală specifică și/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale (dacă este cazul).

Candidaţii pentru anumite arme/servicii şi specialităţi militare, vor efectua, în plus, aceste examinări/evaluări, dar numai după ce au fost declaraţi „Admis” la toate probele enumerate mai sus, astfel:

Pentru Forţele Aeriene – candidații care vor desfășura activități aeronautice susțin aceste probe la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu”, din Bucureşti. Examinările durează câteva zile şi includ mai multe probe şi specialităţi medicale;

Pentru Forţele Navale, indiferent de arma şi specialitatea militară, examinarea specifică are loc la Centrul de Medicină Navală din Constanţa;

Pentru opțiunea maistru militar și subofiţer – specialitățile militare pentru care este necesară deţinerea/obţinerea permisului/brevetului de conducere auto, se susține o evaluare psihologică suplimentară în cadrul centrelor zonale de selecţie şi orientare/unităților de învățământ militar (după caz), prin grija laboratoarelor de profil ale Ministerului Apărării Naţionale.

La prezentarea pentru susținerea probelor de selecție (fizice), candidații trebuie să prezinte o adeverință medicală eliberată de către medicul de familie, valabilă 90 de zile de la data eliberării, care să ateste că la momentul examinării este ”clinic sănătos și nu se află în evidență sau sub observație cu boli cronice, psihice/neuropsihice sau infectocontagioase” și care să cuprindă sintagma ”eliberată pentru susținerea probelor sportive, evaluării psihologice și examinării medicale la intrarea în sistemul militar”.

Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat „Admis” sau „Respins”.

Probele de selecție sunt susținute în centrul zonal de selecție și orientare la care este arondat biroul informare-recrutare la care candidatul s-a înscris.

Probele scrise:

23 iulie – instituțiile de învățământ superior militar (ofițeri) – probe: matematică, informatică și limba engleză

1 august – subofițeri – probe: matematică și limba engleză

3 august – maiștri militari – probe: matematică și limba engleză

Candidații înscriși la medicină militară (70 locuri la București și Târgu Mureș) vor susține examenul de admitere în data de 25 iulie.

Selecția și examinarea medicală se vor desfășura după ierarhizarea candidaților (după examenul de admitere).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement