Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Agenția Națională pentru Achiziții Publice: Circa 25-30% din contractele de achiziții directe făcute de spitalele din România sunt suspecte

Publicat

spital, salon

spital, salonCirca 25-30% din contractele de achiziții directe efectuate de spitalele din România sunt suspecte, în condițiile în care în sănătate se fac cele mai multe nereguli în domeniul achizițiilor publice, a declarat marți președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș, în cadrul unei conferințe de presă în care a făcut bilanțul unui an de mandat, relatează News.ro.

Puşcas a precizat că una dintre cele mai utilizate metode de fraudare în acest domeniu este cea a spargerii unor contracte mari în contracte mai mici, pentru a evita declanșarea unor licitații deschise.

„Dacă sunt mai multe achiziții directe de produse similare, dar cu coduri diferite și menționate separat, e posibil să fie o neregulă. Încercăm să impunem o uniformizare a produselor și o standardizare a procedurilor. În domeniul sănătății sunt cele mai multe nereguli. 25-30% din numărul de achiziții directe sunt suspecte”, a declarat Pușcaș.

Potrivit noii legi din domeniul achizițiilor publice, publicată în Monitorul Oficial în luna mai a acestui an, o autoritate contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 132.519 lei.

În cazul achiziției de lucrări, regula se aplică dacă valoarea estimată a achiziției, făra TVA, este mai mică de 441.730 lei. În scopul evitării declanșării de licitații, multe instituții sparg contractele mai mari în unele mai mici, pentru a putea cumpăra direct produsele respective de la anumiți furnizori.

La finalul lunii noiembrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus efectuarea urmăririi penale față de Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascar, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, precum și față de doi șefi ai biroului de achiziții al unității sanitare și doi reprezentanți ai societății Gemedica pentru abuz în serviciu și spălare de bani.

Acuzațiile vizează achiziționarea de echipamente medicale supraevaluate în valoare de 18,64 milioane lei, prejudiciul adus spitalului fiind evaluat la peste șase milioane de lei.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax