Administrație
Alba Iulia candidează pentru titlul de Capitala Tineretului în România în 2026. Care sunt oportunitățile pentru municipiu
Alba Iulia și-a depus candidatura pentru titlul Capitala Tineretului din România în 2026. Concurează cu Brașovul, într-un concurs de concepte privind strategia pentru tineri.
În fiecare an, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din România, în urma acestui concurs. Primește sprijin financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.
Potrivit inițiatorului acestui program, cele două municipalități și-au depus candidaturile în perioada 22 martie – 30 iunie 2024.
Acestea vor fi evaluate de către membrii juriului, iar în 19 octombrie 2024 va fi anunțat orașul câștigător.
Alba Iulia candidează pentru titlul de Capitala Tineretului în 2026. Ce trebuie să respecte
Programul este susținut de către Consiliul Tineretului din România și Federația Tinerilor din Cluj.
„Asumarea unei astfel de candidaturi din partea oricărui oraș denotă curaj și îndrăzneală, dar și un semn de intenție clară cu privire la o viitoare investiție mai amplă în tineri.
Indiferent, dacă vorbim de starea curentă de bine, perspectivele de viitor sau autodeterminarea și participarea tinerilor, orașele trebuie să ofere spații, servicii și finanțare pentru ca tinerii să persevereze și să-și formeze orașul conform aspirațiilor lor, alternativa fiind plecarea din oraș sau chiar din România.
Alba Iulia și Brașov au înțeles că un astfel de titlu le poate oferi o cale rapidă spre un viitor mai optimist bazat pe generația tânără de astăzi.
Ambele municipalități au deja multe de câștigat din etapa următoare a competiției, iar oricare dintre cele două va ieși câștigătoare, din perspectiva noastră, mișcările de și pentru tineret din ambele orașe sunt deja câștigătoare pentru implicarea în acest proces”, a declarat András Farkas, coordonatorul procesului de selecție a Capitalei Tineretului din România.
Capitala Tineretului în 2026. Sprijin financiar
Orașul câștigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private. Deținătorul său va beneficia de asemenea de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național, organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.
De asemenea, orașul câștigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere și decizie al mișcării de tineret din România și ediția din 2026 a Galei Tineretului din România.
Juriul este format din 27 de personalități ce provin din sectorul public, privat și neguvernamental, persoane cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și European.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News