Actualitate
Alba Iulia, în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România, alături de alte șase orașe din țară
Alba Iulia s-a înscris în aceast an, alături de alte șase orașe din țară, în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.
Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital), este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană.
A doua competiție organizată în cadrul acestui program național a atras un număr impresionant de candidaturi: Alba Iulia, Baia Mare, Galați, Iași, Ploiești, Satu Mare și Suceava.
Programul își propune să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de tineret și cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltarea urbană. Ediția 2017 a programului se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, recunoaștere acordată în 2016 și care confirmă valoarea conceptului și succesul fazei pilot.
În prezent, titlul este deținut de Bacău, oraș care va preda ștafeta pe 2 mai 2018, de Ziua Națională a Tineretului. Orașul care va câștiga acest titlu va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro. Acest premiu reprezintă atât un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de orașul câștigător al titlului, cât și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare.
Evaluarea proiectelor înscrise se va face în două etape, de către un juriu independent format din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, ai mediului privat, ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice. Prima etapă constă în evaluarea formei simplificate a candidaturilor, în urma căreia vor fi desemnate, în luna august, orașele finaliste. Ulterior, acestea vor depune candidaturile complete până în data de 15 octombrie, urmând ca orașul câștigător să fie anunțat pe 12 noiembrie, în cadrul Summitului Tinerilor, care va avea loc în actuala Capitală a Tineretului din România, Bacău.
Primul oraș din România care a purtat acest titlu și și-a asumat pionieratul acestui program a fost Timișoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, urmat de către Bacău, oraș desemnat în urma organizării unei competiții și care va deține titlul de Capitala Tineretului din România până pe 1 mai 2018.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Filip
luni, 24.07.2017 at 16:28
Care tineri? Minorii si mana de studenti veniti din alta parte. Tinerii din Alba Iulia lucreaza in alte judete, aici nu este nevoie de ei decat daca au intrare prin vreo institutie publica sau vanzatori in supermarket.