Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

ALBA IULIA Proprietarii din ”Turturica” – și momiți cu prețuri simbolice, și amenințați cu exproprierea. Interpelare la primărie

Publicat

Consilierul local independent Paul Victor Florea a făcut o interpelare către Primăria Alba Iulia, legată de intenția administrației locale de a cumpăra garsonierele proprietarilor din blocul Turturica la un preț aproape simbolic: între 2.800 și 3.200 de euro. 

Este vorba despre un bloc situat în apropiere de Spitalul Județean Alba, evacuat parțial acum 4 ani de fosta administrație a orașului.

Florea spune că a fost sesizat de reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice, cu privire la faptul că oamenilor li s-a propus să plece din casele lor în schimbul unor sume foarte mici.

 

Primăria intenționează să îl demoleze și să construiască acolo o parcare. Chiriașii au fost evacuați acum 4 ani, dar au rămas cele câteva familii de proprietari.

Primăria a amenințat atunci cu exproprierea, dar până a ajunge acolo, oamenilor trebuie să li se facă oferte de cumpărare care, potrivit legii, să fie ”cu dreaptă și prealabilă despăgubire”.

Mai mulți dintre proprietari au notificat deja primăria că nu acceptă ”dreapta despăgubire” în valoare de până la 3.000 de euro, însă, din punct de vedere al juriștilor, asta nu va opri exproprierea.

Proprietarii au varianta de a se judeca cu primăria, însă pot face asta abia ulterior, din stradă.

Povestea, începută în timpul ”administrației Hava”, a rămas în aer, dar a fost preluată acum de noul primar, Gabriel Pleșa.

La aproape 4 ani de la evacuarea din blocul ”Turturica”, peisajul din zonă s-a schimbat în rău. Camerele evacuate au rămas fără geamuri și uși, s-au umplut de mizerie și sunt, ocazional, folosite de oameni ai străzii.

Blocul G2 se deteriorează

După o expertiză realizată acum vreo doi ani de primărie, sumele de bani pe care oamenii ar urma să le primească sunt cuprinse între 2.360 euro şi 3.980 de euro (în funcție de nivelul de amenajare) pentru cei 11,3 metri pătrați, cât are o locuință din bloc.

Banii respectivi nu ar ajunge nici pentru un garaj, în condițiile în care Alba Iulia are una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare în raport cu orașele de dimensiuni similare.

În zona Cetate, unde se află și ”Turturica” este puțin probabil ca cineva să poată cumpăra o garsonieră mai ieftină de 30.000 de euro.

Citește și: Povestea unui eșec administrativ la Alba Iulia. Cazul ”Turturica” sau cum un oraș se poate comporta ca un ”stat captiv”

Postarea consilierului Paul Victor Florea:

”Nu știu unde a dispărut umanitatea din ziua de astăzi, dar cred că nu ne îndreptăm într-o direcție bună ca societate…

Mai multe persoane vulnerabile din blocul G2 de pe strada Arnsberg din Alba au primit din partea Primăriei oferte de cumpărare a imobilelor la un preț de 2000-3000 euro/locuință.

Răspuns al unui locatar, pentru Primăria Alba Iulia

Este evident un preț derizoriu și de neacceptat care va conduce la procedura de expropriate și evacuarea respectivelor persoane e în stradă.

Repet, aceste persoane sunt VULNERABILE! Sunt fie persoane în vârstă, fie persoane cu pensie de 500-800 lei pe lună, fie sunt în alte forme de excluziune socială!!!
Cu 2000 de euro nu-și permit nici măcar o chirie mai mult de 7-8 luni!!!

Am făcut o interpelare primarului municipiului Alba Iulia ca să văd dacă informațiile sunt corecte și, dacă sunt, cum justifică acele sume derizorii și ce măsuri va lua pentru bieții oameni.

Sunt oameni amărâți care nu merită această umilință. Niciun cetățean nu merită să fie umilit de administrație, cu atât mai puțin cei bătuți de soartă.

Sper să fie o regretabilă eroare a primăriei și să nu ne trezim cu bieții oameni în stradă fără casă și cu 2000 de euro în mână. Ar fi un mare gest de lipsă de omenie!
Mulțumesc Centrul de Resurse Juridice pentru semnalarea problemei! Faceți o treabă minunată pentru bieții oameni! Respect!” – a scris Paul Victor Florea pe Facebook.

t

De unde vine controversa

De remarcat este că administrația locală a ales să exproprieze blocul cu cei mai vulnerabili locatari (din punct de vedere al situației sociale) și nu un alt bloc din zonă.

Exproprierea este ”de utilitate publică”, în vederea construcției unei parcări.

Controversa legată de situație vine din aceea că decizia administrației este unilaterală și generează un precedent periculos la nivel administrativ, în Alba Iulia.

Dacă exproprierea se realizează, este creat precedentul ca orice proprietate din Alba Iulia să poată fi supusă aceleiași proceduri.

Evident, la prețuri derizorii, pentru a face loc unei parcări sau unui loc de joacă, sau doar pentru că așa hotărăște consiliul local.

Bineînțeles, întâi li se va întâmpla celor săraci și lipsiți de apărare, cum sunt și cei rămași în ”Turturica”.

 

turturica

Fost cămin de nefamiliști

 

Prevederile legale prevăd faptul că parcările sunt de utilitate publică. În aceste condiții, orice primar care controlează consiliul local dintr-o localitate, poate, la limită, expropria un cetățean pentru a face loc unei investiții de interes local. Omul se poate judeca cu autoritatea locală pentru a obține o sumă mai mare, abia după ce predă actele casei.

Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Acum este bloc de locuinţe confort IV.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ion

    joi, 19.08.2021 at 13:28

    Cu treaba asta s-a terminat aventura ta politica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax