Connect with us
Advertisement

Economie

Angajaţi de la fosta „Metalurgica” Aiud au protestat în faţa Primăriei. Sunt nemulţumiţi de disponibilizările anunţate în februarie

Publicat

Un grup de angajaţi ai fostei SC „Metalurgica” Aiud s-au strâns, joi, în faţa Primăriei, în cadrul unui protest spontan, prin care au dorit să-şi manifeste îngrijorarea faţă de faptul că îşi pierd locurile de muncă. De la 1 februarie, aproximativ 150 de salariaţi de la „Metalurgica Transilvană”, din numărul total de 330 au primit preaviz de concediere.

Măsura a fost cauzată de restrângerea activităţii societăţii aflate în insolvenţă. În dosarul privind declararea falimentului firmei „Metalurgica Transilvană”, la Tribunalul Alba este un nou termen pe 27 februarie, dată la care magistraţii ar urma să se pronunţe în urma exprimării opiniilor creditorilor. Societatea a fost înfiinţată în 2008, după ce „Remarul 16 Februarie” Cluj, reprezentată de omul de afaceri clujean Călin Mitică a cumpărat fosta „Metalurgica” Aiud, scoasă la licitaţie de AVAS. Întreprinderea siderurgică avea, în vremurile bune, aproximativ 10.000 de angajaţi, iar acum, în noua formulă, pe platforma de la Aiud mai lucrează 330 de persoane, în producţie şi personal administrativ, după mai multe tranşe de concedieri colective. Dintre acestea, de la 1 februarie, aproximativ 150 de oameni au primit preavize de concediere.

Joi, în faţa sediului Primăriei Aiud, s-au strâns aproximativ zece persoane, de la fosta „Metalurgica”. Oamenii şi-au exprimat nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de faptul că nu mai au de unde să câștige bani, pentru a-și întreține familiile.

„Muncesc de peste 25 de ani în această întreprindere și pot spune că din mecanicul șef al siderurgiei românești și nu numai, a ajuns, din interese neștiute de noi, un fel de furnizor de fier vechi. Se taie și se cară la fier vechi hale și utilaje, unele aproape noi. S-a scăzut treptat producția și rentabilitatea, pentru a se putea lichida această întreprindere. Se vorbește că acum se taie utilajele principale pentru a se putea spune apoi că nu mai au cu ce să repornească fabrica. Nu știu ce voi face de acum încolo. Nu avem unde să mai muncim, deoarece în Aiud nu s-au făcut locuri de muncă noi și nici nu s-au creat condiții pentru a atrage investitori”, a declarat inginerul I.C.

Referitor la această situaţie, conducerea societăţii precizează că, în timpul activităţii, au fost efectuate acţiuni de curăţenie, în cadrul cărora au fost dezafectate unele structuri, însă că nu este vorba despre cele de producţie. Măsurile au fost operate de Uzina de Vagoane Aiud, care administrează o parte din platforma industrială.
În ceea ce priveşte nemulţumirile oamenilor, conducerea firmei susţine că, în condiţiile procedurii de reorganizare judiciară în desfăşurare, se încearcă să fie salvate cât mai multe locuri de muncă.

De altfel, nemulţumiri au fost exprimate şi de foşti angajaţi ai „Metalurgica”, oameni disponibilizaţi în cursul anului 2010, care ar fi trebuit să primească salarii compensatorii, însă au putut fi executate plăţi doar pentru două rate, respectiv 1.200.000 de lei în total. Reamintim că, în 2010, 400 de angajaţi au fost disponibilizaţi şi, în funcţie de încadrarea în muncă, aveau de primit sume între 1.500 de lei şi 3.000 de lei.

Oamenii strânşi în faţa Primăriei, joi, au spus că au încercat să contacteze fără succes conducerea administraţiei locale. În replică, reprezentanţii Primăriei au precizat că nu au fost contactaţi oficial de angajaţii societăţii, participanţi la manifestarea de protest spontană.

Procedura insolvenţei la SC „Metalurgica Transilvană” SA Aiud face obiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Alba din octombrie 2010. Administrator judiciar al firmei este „Hodoş Business Recovery IPURL” Târgu Mureş, iar printre creditorii care s-au constituit părţi în proces pentru restanţe de la firma aiudeană se află mai mulţi parteneri de afaceri, dar şi BCR, Apa CTTA Aiud, DGFP Alba şi E.On Gaz.

Foto: Dorel Lazăr

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Aiudean

    joi, 14.02.2013 at 20:14

    E numai vina primarului josan pt situatia din Aiud.Mai bine merge cu echipa Metalul la sfarsit de saptamana in ungaria la beute si mancare moka.Rusine josan,dan lucian si romica.

  2. muncitor

    vineri, 15.02.2013 at 10:21

    cea mai mare realizare a primarului josan a fost privatizarea metalugica sau mai bine zis lichidarea metalurgica era de stiut ca o sa se ajunga la fier vechi daca iti faci de lucru cu tigani acolo ajungi )

  3. NELUTU DEMETER

    vineri, 15.02.2013 at 12:21

    Va amintiti, dupa evenimentele din ’89, cine a dorit schimbarea directorului general Popa Mircea si atunci o sa intelegeti de unde vi se trage (din pacate) !

  4. antijosan

    vineri, 15.02.2013 at 14:02

    „Brunetu’ ” asta din Vintu de jos care din pacate este si primar ne a distrus Aiudul.Rrusine lui cat si celor care l au votat! Pacat de acest oras ca il distruge un *****t ca asta ,care a facut investitii doar in Feleud,ca doar sunt majoritatea de etnia lui , adica RROMAAAAA !!

  5. adi m

    sâmbătă, 16.02.2013 at 14:47

    nu sunteti hotarati ,la fel ca cei din ocna mures.protestati mai mult si mai multi.4-5 persoane nu pot face nimic .

  6. Pingback: Salariaţii disponibilizaţi de la “Metalurgica Transilvană” Aiud îşi vor primi salariile restante până la sfârşitul lunii septembrie. Prefectul de Alba a primit răspuns de la minister | Alba24

  7. Pingback: Salariaţii disponibilizaţi de la “Metalurgica Transilvană” Aiud îşi vor primi salariile până la sfârşitul lunii septembrie. Prefectul de Alba a primit răspuns de la minister | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement