Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Anul școlar 2022-2023: Prima zi de cursuri va fi 5 septembrie. Cum vor fi încheiate mediile

Publicat

Prima zi de cursuri în anul școlar 2022-2023 va fi în 5 septembrie (luni), potrivit ordinului ministrului Educației, publicat în Monitorul Oficial, la începutul lunii aprilie. Vor fi module de învățare de 6-8 săptămâni, în loc de semestre.

Detalii despre începutul școlii și cum vor fi încheiate mediile a oferit consilierul ministrului Educației, Radu Szekely.

Anul școlar va începe în data de 5 septembrie, însă data nu este fixă. “S-a luat hotărârea ca școala să înceapă mereu în prima zi a lunii septembrie, anul acesta pică în data de 5 septembrie,” a explicat Szekely, potrivit edupedu.ro.

Consilierul ministrului Educației a fost întrebat și cum se vor încheia mediile, având în vedere că școala va fi structurată pe 5 module de învățare și 5 vacanțe.

“Cu siguranță nu se vor face mediile pe 5 perioade. Nu vrem să creștem presiunea, ar fi absurd să încheiem medii o dată la 6-7 săptămâni.

Mediile vor fi încheiate, fie semestrial, fie va fi o singură medie anuală. Lucrul acesta se discută acum la nivel de specialiști, elevi, părinți, profesori. În mod normal media semestrială nu are o justificare pedagogică, evaluările ritmice se fac oricum”, a spus consilierul.

Potrivit acestuia, “propunerea de renunțare a obligativității tezelor a fost un succes. Era o modalitate de evaluare învechită, spre deosebire de pedagogia modernă unde evaluările se pot face în foarte multe alte feluri decât printr-o lucrare scrisă”.

Structura anului școlar 2022-2023

  • cursuri – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022 – modulul 1
  • vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022 (vacanța de toamnă pentru toți elevii)
  • cursuri – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022 – modulul 2
  • vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023 (vacanța de iarnă)
  • cursuri – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023 sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz – modulul 3
  • vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie 2023
  • cursuri – de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 6 aprilie 2023 – modulul 4
  • vacanţă – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023 (vacanța de primăvară)
  • cursuri – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023 – modulul 5
  • vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

În ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, se arată în ordin.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Modele de subiecte pentru elevii de clasa a VIII-a, la Română și Matematică, din ultimii ani

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, pentru clasele din învăţământul postliceal, cu excepţia calificărilor din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 23 iunie 2023.

Citește și: BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Româna, Fizică, Anatomie

Pentru clasele din învăţământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

Cum pot fi operate modificări în structura anului școlar

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin.

Solicitarea de modificare a structurii anului şcolar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor din unitatea/unităţile de învăţământ respectivă/respective.

Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării parcurgerii integrale a programei şcolare, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate