Connect with us
Publicitate

Economie

Apare o nouă pensie în România. Totul despre pilonul 4: cine beneficiază, când și în ce condiții

Publicat

Primul administrator de fond care poate încheia pensii ocupaționale a fost autorizat în România și așa apare un nou tip de pensie, pilonul 4. Acest tip nou de pensie vine în completarea celorlalte acordate de sistemul de pensii din România, respectiv pensia de stat, pensiile administrate privat şi cele facultative.

BCR Pensii este prima companie din România care a fost autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale

Vezi și Schimbări la legea pensiilor, care îi vizează pe românii cu cele mai mici pensii. Primarii vor putea emite acte care să îi ajute

Daniel Apostol, directorul Departamentului de Comunicare al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), spune că o astfel de schemă poate propune un angajator cu minimum 100 de angajați, sau în asociere cu alți angajatori.

„Poartă denumirea asta – pensie ocupațională – pentru că face referire la apartenența la un job, la o industrie, la o anumită categorie profesională.

Un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune un prospect, o astfel de schemă de pensii ocupaționale. Se înființează un fond de pensie ocupațională, intră în administrarea unui administrator autorizat de ASF, urmând ca în baza relației contractuale cu angajatul, acesta să beneficieze de contribuția angajatorului la acest fond de pensii”, a spus Apostol, la Digi24.

Citește și Cum poți verifica online câți bani ai în cont la Pilonul II de pensii. Doar 10% dintre români își verifică sumele acumulate

„Este o formă de fidelizare, o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator, bani care se acumulează pentru vârsta pensionării.

În același timp, și angajatul poate să aibă o contribuție suplimentară la fondul de pensie ocupațională”, a adăugat Daniel Apostol.

Ce prevede legea:

  • Dreptul de a propune o schemă de pensii ocupationale apartine angajatorului singur sau prin asociere cu alti angajatori cu consultarea reprezentantilor salariaților.
  • Angajatorii, agenți economici care înregistrează obligaţii bugetare neachitate la scadență, la sfârsitul anului față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor pentru șomaj, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și fondurile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale nu pot contribui la scheme de pensii ocupaționale.

Când se pot recupera banii și cine poate beneficia de pensie

Beneficiarul intră în posesia acestei pensii la vârsta pensionării, dar trebuie să fie atent la prospectul acelui fond de pensii, să vadă exact schema de funcționare și condițiile de intrare în posesie.

Participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema/prospectul fondului de pensii ocupaționale.

Contribuţiile angajatorului şi ale angajatului se datorează, se colectează şi se virează de către angajator pe baza numelui, prenumelui şi a codului numeric personal al participantului, cu acordul scris al angajatului.

Contribuțiile persoanelor care obţin venituri din activităţi independente sunt virate direct de către acestea pe baza numelui, prenumelui şi a codului numeric personal al participantului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate