Connect with us
Publicitate

Actualitate

Aplicaţie mobilă pentru localizarea spaţiilor de parcare şi ghidarea şoferilor. Variantă prezentată în cadrul proiectului „Alba Iulia Smart City 2018”

Publicat

parcari masini parcareUna dintre soluţiile de tehnologie inteligentă prezentată vineri, la conferinţa de lansare a proiectului „Alba Iulia Smart City 2018”, se referă la facilităţi pentru locuri de parcare, atât pentru cetăţenii oraşului, cât şi pentru turişti. Aceştia ar putea avea acces la o aplicaţie mobilă prin care să poată găsi mai uşor locaţii de parcare a maşinilor în oraş.  

Propunerea a fost de realizare a unei cartografieri digitale a locurilor de parcare, montarea unor senzori în locaţiile respective şi apoi posibilitatea de acces, într-un format compatibil cu telefoanele mobile, la o aplicaţie cu ajutorul cărora să fie sugerată o locaţie unde va putea fi lăsată maşina. Cel interesat va putea alege o variantă de parcare fie în apropierea locaţiei în care se află în acel moment, fie în preajma destinaţiei, a locaţiei de interes pentru acesta.

Soluţia inteligentă, în varianta prezentată, mai include şi modalitate de plată prin telefon a locului de parcare, dar şi posibilitatea de a transmite sugestii sau sesizări.

Motivul invocat pentru o astfel de variantă este faptul că aproximativ 30% din extratraficul din oraş este reprezentat, în anumite momente, de şoferi care-şi caută un loc de parcare. Printr-o aplicaţie de acest gen, s-ar reduce acest trafic, dar şi poluarea generată astfel.

Atuurile pentru administraţia locală ar fi, pe lângă o mai bună trasabilitate a banilor încasaţi, reducere a costurilor de încasare a acestor venituri la bugetul local, şi creşterea acestor tipuri de venituri.

Se mai propune şi aplicarea unui tarif dinamic. Adică preţul pentru locul de parcare să fie stabilit în funcţie de locaţie, gradul de ocupare al zonei cu autovehicule staţionate, dar şi ora din zi.

Altă propunere este includerea în circuitul public a unor locuri de parcare ce acum sunt private, respectiv spaţii ce aparţin unor societăţi comerciale sau instituţii publice, ce pot fi utilizate, în anumite intervale orare şi condiţii, pentru parcări publice.

Reamintim că în Alba Iulia, în acest moment, accesul la spaţiile de parcare publice este gratuit, cu o singură excepţie. Iar Primăria Alba Iulia a anunţat deja că are planuri pentru amenajarea unor locuri de parcare publice noi şi alte măsuri pentru îmbunătăţirea mobilităţii în oraş.

Vezi şi Parcări subterane, străzi cu sens unic, reţea de piste pentru biciclişti. Planurile Primăriei Alba Iulia până în 2030

Soluţiile de utilizare a tehnologiilor smart au fost prezentate de reprezentanţii unor companii, în contextul în care la Alba Iulia se va aplica, în următorii doi ani proiectul-pilot „Smart City”. O astfel de variantă poate fi aplicată fie în forma prezentată, fie cu alegerea unor anumite module (având în vedere că la ora actuală nu se percepe tarif de parcare, cu excepţia spaţiului din apropierea sediului BCR). De asemenea, şi alte companii pot veni cu soluţii de dezvoltare pentru aplicarea unei astfel de tehnologii inteligente.

Vezi şi FOTO-VIDEO: „Alba Iulia Smart City 2018”. A fost lansat oficial proiectul-pilot cu soluții de digitalizare a orașului Alba Iulia

Strategia Europa 2020 promovează oraşele inteligente prin investiţii în infrastructurile TIC şi în soluţii care să profite de avantajele legate de noile tehnologii şi de digitalizare pentru realizarea următoarelor obiective: îmbunătăţirea durabilităţii şi calităţii vieţii şi a muncii cetăţenilor şi a companiilor, optimizarea eficienţei şi accesibilităţii serviciilor, reducerea sărăciei, a ratei şomajului, e excluziunii sociale, a poluării şi a degradării mediului.

În acest context, Ministerul Comunicatiilor şi pentru Societatea Informaţională a propus pentru perioada 2016-2018 iniţierea proiectului pilot de transformare a Municipiului Alba Iulia într-un oraş inteligent – Alba Iulia Smart City 2018. Acest proiect se bazează pe dezvoltarea de parteneriate cu asociaţii, companii, institute de cercetare-dezvoltare, universităţi şi, nu în ultimul rând, voluntari. Proiectul se materializează în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri.

Ministerul Comunicaţiilor a lansat, cu această ocazie, spre consultare publică, Ghidul “Smart City pentru România” – un instrument de evaluare a comunităţilor şi un compendiu de bune practice internaţionale, soluţii şi tehnologii inteligente, care, aplicate la nivel local şi regional, pot transforma comunităţile în oraşe inteligente cu acces liber la produse şi servicii de calitate, cu sisteme de sănătate şi educaţie moderne şi cu administraţi publice transparente, care guvernează împreună cu cetăţeanul, au transmis autorităţile iniţiatoare ale proiectului (Ministerul Comunicaţiilor şi Primăria Alba Iulia).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. A.D.

    sâmbătă, 03.12.2016 at 13:18

    :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate