Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Armageddon” devine realitate: O navă spațială va lovi un asteroid pentru a-i devia traiectoria. Misiune de apărare planetară

foto: NASA/JPL-Caltech

Publicat

Prima demonstrație reală a unei tehnologii de apărare planetară: O navă spațială NASA se va ciocni cu un asteroid pentru a-i modifica orbita. Practic, filmul Armageddon, cu Bruce Willis, devine realitate. 

O navă spațială NASA va intra intenționat în coliziune cu Dimorphos pentru a-i modifica orbita în jurul asteroidului Didymos. DART se va lovi de Dimorphos cu o viteză de aproape 24.000 de kilometri pe oră.

Potrivit CNN, va fi prima demonstrație reală a unei tehnologii de apărare planetară.

Scopul acestei misiuni este de a vedea dacă „salvarea” Terrei este posibilă prin această metodă, în cazul în care se descoperă că un astfel de asteroid se află cu adevărat pe o traiectorie de coliziune cu Pământul.

Scenariul filmului Armaggedon, în care Bruce Willis a avut misiunea de a salva omenirea de la impactul cu un asteroid gigantic, devine realitate – cel puțin o parte. 

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată pe 23 noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei lui Elon Musk, SpaceX, de la baza spațială Vandenberg din California.

NASA are în plan să testeze tehnologia de modificare a orbitei unui asteroid în septembrie 2022, pentru a vedea impactul în spațiu asupra unui asteroid din apropierea Terrei scrie DCNews.

Impactul va modifica perioada de orbitare cu câteva minute

Atunci, Didymos și Dimorphos vor fi la circa 11 milioane de kilometri distanță de Pământ. LICIACube, un satelit care se va desprinde de DART înainte de impact, va înregistra coliziunea.

Impactul va modifica viteza lui Dimorphos pe orbita în jurul asteroidului Didymos cu 1%. Practic, de fapt se va modifica perioada de orbitare cu câteva minute.

„Astronomii vor putea compara observațiile de la mai multe telescoape de pe Terra înainte și după impact pentru a vedea cât de mult s-a modificat orbita lui Dimorphos”, a declarat Tom Statler, cercetător NASA în cadrul programului DART.

La câțiva ani după, va fi lansată misiunea Hera, a Agenției Spațiale Europene, pentru noi observații asupra binomului Didymos – Dimorphos.

Datele culese vor contribui la strategiile de apărare planetară, ajutând la a înțelege ce tip de forță este necesară pentru a modifica orbita unui asteroid din apropierea Pământului, în cazul unui pericol de acest tip.

Misiunea DART, sau Double Asteroid Redirection Test (Testul de redirecționare a unui asteroid dublu), prima de acest fel, va fi lansată la 23 noiembrie, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, de la baza Vandenberg Space Force Base din California, anunță NASA, potrivit Business Insider.

Oamenii de știință testează dacă pot folosi coliziunea pentru a modifica orbita lui Dimorphos, un asteroid de 525 de metri lungime, care se află la milioane de kilometri distanță de Pământ și este puțin mai mic decît Monumentul Washington.

Dimorphos orbitează în jurul unui asteroid mai mare, numit Didymos, care are o lungime de aproape o jumătate de milă.

Impactul cu nava spațială ar trebui să reducă viteza asteroidului cu 1%

Se așteaptă ca ambii asteroizi să se apropie la aproximativ 6,8 milioane de mile de Pământ în septembrie 2022, iar nava spațială ar trebui să ajungă la Dimorphos – și să se prăbușească în el – cam în același timp.

Impactul navei spațiale care se deplasează cu o viteză de aproximativ 14,783 de mile pe oră ar trebui să reducă viteza lui Dimorphos cu aproximativ 1%.

Acest lucru poate părea puțin substanțial, dar este suficient pentru a modifica orbita micului asteroid, pe care oamenii de știință speră să o observe de la telescoapele de aici de pe Pământ.

Scopul final al DART este de a obține informații despre modul în care organizațiile spațiale pot apăra Pămîntul de asteroizii mortali care se îndreaptă spre noi în viitor. „

Pământul este lovit de asteroizi și bucăți de asteroizi tot timpul.

În fiecare an sau cam așa ceva, sîntem loviți de lucruri de mărimea unei mese”, a declarat Andy Rivkin, co-investigator principal al DART de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, într-un videoclip din 2018 prezentat pe site-ul proiectului.

Misiunea DART, cu o navă „low-cost”

El a spus că obiecte precum Dimorphos și Didymos lovesc Pămîntul la fiecare cîteva mii de ani și sînt suficient de mari pentru a provoca daune semnificative „la scară regională”.

Misiunea DART, dezvoltată și condusă pentru NASA de către Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, folosește o navă spațială „low-cost” care va fi dotată cu două panouri solare, ceea ce o face să aibă o lungime totală de 27,9 picioare, se arată pe site-ul proiectului.

Nava este echipată cu o cameră care o va ajuta să se ghideze spre Dimorphos și cu un cub-satelit fabricat în Italia care se va desprinde de nava spațială înainte de impact și va face fotografii ale coliziunii.

În 2029 un asteroid uriaș va trece foarte aproape de Terra

NASA a anunțat că în 2029 un asteroid gigant va trece foarte aproape pe  lângă Pământ, mai exact la 30 000 de kilometri.

Roca gigantică a primit numele de cod Apophis, numele unui zeu egiptean al morții, dar și al unui personaj din serialul SF Stargate SG1.

NASA susține însă, citată de CNN, că nu este nevoie să ne panicăm. Apophis va rata să atingă Pământul, distanța de 30 000 de kilometri fiind una sigură.

Totuși, asteroidul va fi foarte aproape de planetă, va fi vizibil cu ochiul liber și pentru oamenii de știință va fi o ”incredibilă oportunitate”, a declarat Marina Brozović, specialist al NASA, într-un comunicat.

”Vom observa asteroidul atât cu telescopul optic cât și cu radarul. Vom putea să vedem suprafața lui la detaliu”, a explicat specialistul NASA,

Marina Brozović precizează că, atunci când va trece peste oceanul Atlantic, roca spațială va putea fi văzută și fără telescop.

NASA a prezentat și un video despre cum va arăta drumul lui Apophis pe lângă Pământ.

YouTube video

O nouă lansare în spațiu în octombrie 2021

William Shatner, cel care interpretat rolul Căpitanului Kirk în Star Trek, va zbura în spațiu în luna octombrie, cu nava miliardarului Jeff Bezos. Shatner, în vârstă de 90 de ani, va devenit cea mai vârstnică persoană care a zburat în spațiu.

Cea de-a doua lansare a navei New Shepard de la Blue Origin va avea loc pe 12 octombrie. Atunci, William Shatner va trăi cea mai intensă experiență.

„Am auzit de spațiu de mult timp. Acum profit de oportunitate să-l văd cu ochii mei. E un miracol”, a spus Shatner, potrivit CNN.

Călătoria din spațiu de pe 12 octombrie va dura circa 10 minute, asemenea celei din vară. Echipajul de la bordul navei New Shepard va ajunge puţin dincolo de Linia Karman, la 100 de kilometri deasupra Pământului.

William Shatner va fi însoțit de trei persoane.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax