Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Armageddon” devine realitate: O navă spațială va lovi un asteroid pentru a-i devia traiectoria. Misiune de apărare planetară


Publicat

foto: NASA/JPL-Caltech

Prima demonstrație reală a unei tehnologii de apărare planetară: O navă spațială NASA se va ciocni cu un asteroid pentru a-i modifica orbita. Practic, filmul Armageddon, cu Bruce Willis, devine realitate. 

O navă spațială NASA va intra intenționat în coliziune cu Dimorphos pentru a-i modifica orbita în jurul asteroidului Didymos. DART se va lovi de Dimorphos cu o viteză de aproape 24.000 de kilometri pe oră.

Potrivit CNN, va fi prima demonstrație reală a unei tehnologii de apărare planetară.

Scopul acestei misiuni este de a vedea dacă „salvarea” Terrei este posibilă prin această metodă, în cazul în care se descoperă că un astfel de asteroid se află cu adevărat pe o traiectorie de coliziune cu Pământul.

Scenariul filmului Armaggedon, în care Bruce Willis a avut misiunea de a salva omenirea de la impactul cu un asteroid gigantic, devine realitate – cel puțin o parte. 

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată pe 23 noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei lui Elon Musk, SpaceX, de la baza spațială Vandenberg din California.

NASA are în plan să testeze tehnologia de modificare a orbitei unui asteroid în septembrie 2022, pentru a vedea impactul în spațiu asupra unui asteroid din apropierea Terrei scrie DCNews.

Impactul va modifica perioada de orbitare cu câteva minute

Atunci, Didymos și Dimorphos vor fi la circa 11 milioane de kilometri distanță de Pământ. LICIACube, un satelit care se va desprinde de DART înainte de impact, va înregistra coliziunea.

Impactul va modifica viteza lui Dimorphos pe orbita în jurul asteroidului Didymos cu 1%. Practic, de fapt se va modifica perioada de orbitare cu câteva minute.

„Astronomii vor putea compara observațiile de la mai multe telescoape de pe Terra înainte și după impact pentru a vedea cât de mult s-a modificat orbita lui Dimorphos”, a declarat Tom Statler, cercetător NASA în cadrul programului DART.

La câțiva ani după, va fi lansată misiunea Hera, a Agenției Spațiale Europene, pentru noi observații asupra binomului Didymos – Dimorphos.

Datele culese vor contribui la strategiile de apărare planetară, ajutând la a înțelege ce tip de forță este necesară pentru a modifica orbita unui asteroid din apropierea Pământului, în cazul unui pericol de acest tip.

Misiunea DART, sau Double Asteroid Redirection Test (Testul de redirecționare a unui asteroid dublu), prima de acest fel, va fi lansată la 23 noiembrie, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, de la baza Vandenberg Space Force Base din California, anunță NASA, potrivit Business Insider.

Oamenii de știință testează dacă pot folosi coliziunea pentru a modifica orbita lui Dimorphos, un asteroid de 525 de metri lungime, care se află la milioane de kilometri distanță de Pământ și este puțin mai mic decît Monumentul Washington.

Dimorphos orbitează în jurul unui asteroid mai mare, numit Didymos, care are o lungime de aproape o jumătate de milă.

Impactul cu nava spațială ar trebui să reducă viteza asteroidului cu 1%

Se așteaptă ca ambii asteroizi să se apropie la aproximativ 6,8 milioane de mile de Pământ în septembrie 2022, iar nava spațială ar trebui să ajungă la Dimorphos – și să se prăbușească în el – cam în același timp.

Impactul navei spațiale care se deplasează cu o viteză de aproximativ 14,783 de mile pe oră ar trebui să reducă viteza lui Dimorphos cu aproximativ 1%.

Acest lucru poate părea puțin substanțial, dar este suficient pentru a modifica orbita micului asteroid, pe care oamenii de știință speră să o observe de la telescoapele de aici de pe Pământ.

Scopul final al DART este de a obține informații despre modul în care organizațiile spațiale pot apăra Pămîntul de asteroizii mortali care se îndreaptă spre noi în viitor. „

Pământul este lovit de asteroizi și bucăți de asteroizi tot timpul.

În fiecare an sau cam așa ceva, sîntem loviți de lucruri de mărimea unei mese”, a declarat Andy Rivkin, co-investigator principal al DART de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, într-un videoclip din 2018 prezentat pe site-ul proiectului.

Misiunea DART, cu o navă „low-cost”

El a spus că obiecte precum Dimorphos și Didymos lovesc Pămîntul la fiecare cîteva mii de ani și sînt suficient de mari pentru a provoca daune semnificative „la scară regională”.

Misiunea DART, dezvoltată și condusă pentru NASA de către Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, folosește o navă spațială „low-cost” care va fi dotată cu două panouri solare, ceea ce o face să aibă o lungime totală de 27,9 picioare, se arată pe site-ul proiectului.

Nava este echipată cu o cameră care o va ajuta să se ghideze spre Dimorphos și cu un cub-satelit fabricat în Italia care se va desprinde de nava spațială înainte de impact și va face fotografii ale coliziunii.

În 2029 un asteroid uriaș va trece foarte aproape de Terra

NASA a anunțat că în 2029 un asteroid gigant va trece foarte aproape pe  lângă Pământ, mai exact la 30 000 de kilometri.

Roca gigantică a primit numele de cod Apophis, numele unui zeu egiptean al morții, dar și al unui personaj din serialul SF Stargate SG1.

NASA susține însă, citată de CNN, că nu este nevoie să ne panicăm. Apophis va rata să atingă Pământul, distanța de 30 000 de kilometri fiind una sigură.

Totuși, asteroidul va fi foarte aproape de planetă, va fi vizibil cu ochiul liber și pentru oamenii de știință va fi o ”incredibilă oportunitate”, a declarat Marina Brozović, specialist al NASA, într-un comunicat.

”Vom observa asteroidul atât cu telescopul optic cât și cu radarul. Vom putea să vedem suprafața lui la detaliu”, a explicat specialistul NASA,

Marina Brozović precizează că, atunci când va trece peste oceanul Atlantic, roca spațială va putea fi văzută și fără telescop.

NASA a prezentat și un video despre cum va arăta drumul lui Apophis pe lângă Pământ.

O nouă lansare în spațiu în octombrie 2021

William Shatner, cel care interpretat rolul Căpitanului Kirk în Star Trek, va zbura în spațiu în luna octombrie, cu nava miliardarului Jeff Bezos. Shatner, în vârstă de 90 de ani, va devenit cea mai vârstnică persoană care a zburat în spațiu.

Cea de-a doua lansare a navei New Shepard de la Blue Origin va avea loc pe 12 octombrie. Atunci, William Shatner va trăi cea mai intensă experiență.

„Am auzit de spațiu de mult timp. Acum profit de oportunitate să-l văd cu ochii mei. E un miracol”, a spus Shatner, potrivit CNN.

Călătoria din spațiu de pe 12 octombrie va dura circa 10 minute, asemenea celei din vară. Echipajul de la bordul navei New Shepard va ajunge puţin dincolo de Linia Karman, la 100 de kilometri deasupra Pământului.

William Shatner va fi însoțit de trei persoane.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Parc fotovoltaic de 500 KW, la Ocna Mureș. Proiect pentru reducerea costurilor administrației locale cu energia electrică

Publicat

Un parc fotovoltaic cu puterea de 500 KW urmează să fie realizat la Ocna Mureș. Investiția de peste 2,8 milioane de lei va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice din localitate.

Proiectul prevede instalarea a 1.584 de panouri fotovoltaice, ce vor fi conectate la cinci invertoare. De asemenea, centrala electrică fotovoltaică va fi conectată la rețeaua electrică de distribuție.

Astfel, iluminatul public din oraș, clădirea Primăriei Ocna Mureș și alte clădiri publice din localitate vor putea fi alimentate în curând cu energie electrică obținută din surse sustenabile. 

Primăria Ocna Mureș a lansat marți, 26 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea și instalarea unui sistem fotovoltaic cu puterea de 500 KW și racordarea la centralei electrice fotovoltaice (CEF) Ocna Mureș la rețeaua electrică de distribuție (RED).

Valoarea totală este estimată la 2.884.516,85 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, parcul fotovoltaic urmează să fie amplasat pe un teren scos din circuitul agricol, aflat în localitatea Unirea, strada Colonia peste Mureș, nr. 9, în vecinătatea Liceului Tehnologic Ocna Mureș.

Potrivit caietului de sarcini, consumul ridicat de energie electrică al sistemului de iluminat public și al instituțiilor publice administrate de Primăria Ocna Mureș (școli, grădinițe, spital, sediul administrativ al Primăriei), a determinat luarea de măsuri privind creșterea eficienței enegetice.

O astfel de măsură este instalarea unei centrale fotovoltaice, care va permite reducerea costurilor de administrare a sistemului de iluminat public și a clădirilor publice.

Descrierea lucrărilor ce vor fi executate

Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe o structură din oțel, structură astfel concepută incât să asigure rezistența la încărcare și vânt. Stâlpii de susținere a structurii vor fi fixați prin batere în pământ la 2 m adâncime.

Pe această structură din oțel se vor fixa bare longitudinale și transversale pe care vor fi montate panourile fotovoltaice, utilizând cleme de aluminiu de mijloc și capăt de rând. Pentru cresterea randamentului, panourile vor fi orientate spre sud, la un unghi de înclinare de 35 de grade.

Invertoarele și tabloul electric de protecție a invertoarelor vor fi amplasate pe structura de susținere a panourilor prin intermediul unor armături metalice. Armăturile vor face parte din ansamblul de montaj al acestora, inclus în kitul de livrare a producătorului. Invertoarele vor fi cu grad de protecție IP65, pentru a facilita instalarea lor în aer liber.

Panourile vor fi grupate în 36 de rame, iecare ramă având 2 x 22 panouri fotovoltaice.

Se vor instala un număr de 1.584 panouri fotovoltaice cu putere nominală de 320W, configurate într-un grup de producere cu orientarea sud, pe structură de oțel, conectate la 5 invertoare cu putere nominală cuprinsă între 100 – 110 KW.

Șirurile de panouri vor racordate la invertoare cu conductor de cupru cu secțiunea de 6 mm. Tensiunea electrică maxim admisă pe un șir de panouri înseriate este de 1100 V/DC, la un curent de maxim 26 A/CC pe intrările invertorului.

Centrala electrică fotovoltaică (CEF) de 500KWp (puterea instalată a panourilor) cuprinde:

– Generatorul fotovoltaic (panourile fotovoltaice), inclusiv structura de susținere a acestora;

– Grupul de invertoare care vor face conversia energiei electrice din CC (curent continu) în CA (curent alternativ), la parametrii specifici ai operatorului de rețea DEER Sucursala
Alba;

– Rețeaua de cablaje și elemente de protecție a acestora;

– Instalații de protecție la descărcări electrice;

– Instalații de racord la rețea, protecție la supratensiuni și limită de curent;

– Parcul fotovoltaic va fi supravegheat cu un sistem de televiziune cu circuit închis, compus din 8 camere IP de 4MP cu infrared, montate pe 4 stâlpi din oțel zincat cu înălțimea de 8 m, amplasați în colțurile perimetrale ale parcului. Echipamentele de înregistrare și stocare NVR vor fi instalate într-un container metalic amplasat pe terenul CEF.

– Drum de access spre CEF și de incintă, amenajat cu balast sau piatră spartă;

– Gard de împrejmuire confecționat din plasă de sârmă din oțel zincat fixat pe stâlpi din oțel cu diametrul de 20 mm. Vor fi 260 bucăți de stâlpi cu înălțimea de 2 m de la sol, fixați prin batere la o adâncime de 1 m. Plasa din sârmă zincată în lungime de 52 m va avea înălțimea de 2 m;

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Maraton de vaccinare, pe muzică și atmosferă de club, la Alba Iulia: MC KOTO la butoane. Programul maratonului

Publicat

Vineri 29 octombrie și sâmbătă 30 octombrie, de la ora 20.00 la ora 03.00, DSP Alba și Crucea Roșie vă invită la un maraton de vaccinare anti COVID-19, pe ritmuri și atmosferă de muzică disco. 

Mai exact, atmosfera va fi intreținută de MC KOTO, iar asistentele vor fi pregătite să vaccineze cu Pfizer și Johnson.

”Județul Alba se află pe locul 7 în țară din punct de vedere al vaccinării anti-COVID iar acest lucru nu este întâmplător ci se datorează în primul rând cetețenilor responsabili care au înțeles importanța acestui act cât și muncii susținute a echipelor de vaccinare și evenimentelor organizate pentru susținerea vaccinării la cote ridicate chiar și în perioada când s-a simțit o relaxare în toată țara.

Credem că a venit momentul să organizăm un nou eveniment, un maraton inedit care se adresează în primul rând tinerilor dar nu numai.

Vineri și sâmbătă, în intervalul orar 20.00 – 03.00, la Sala de Sport a Liceului Alexandru Domșa, ne propunem să alungăm monotonia timpului de așteptare de după vaccinare prin crearea unei atmosfere de distracție. Astfel, MC KOTO va întreține atmosfera cu muzică de club și jocuri de lumini.

Vaccinurile folosite vor fi Pfizer și Johnson. Partener al evenimentului este CRUCEA ROȘIE – FILIALA ALBA, cu care DSP Alba are o tradiție în organizarea unor astfel de evenimente”, a precizat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

Facem precizarea că orice cetățean poate să se deplaseze la centrul de vaccinare întrucât legislația în vigoare permite deplasarea în scopul vaccinării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate