Uncategorized
Spectacol de operetă la Sărbătoarea Muzicii din Alba Iulia. Cascadorii cu cai şi demonstraţii de luptă, la Festivalul Cetăţilor Dacice
Ultima zi din acest weekend are program plin la Alba Iulia şi Cugir. La Festivalul Cetăţilor Dacice, puteţi vedea live cascadorii cu cai, întreceri între echipele cetăților dacice, parada luptătorilor şi demonstraţii militare. Programul începe de la ora 11.00 şi continuă până seara. La Alba Iulia, este încă Sărbătoarea Muzicii. Evenimentul serii de duminică, de la ora 20.30, este spectacol de operete cu aproximativ o sută de artişti pe scena din Piaţa Cetăţii.
ALBA IULIA – Sărbătoarea Muzicii
Spectacolul “Operetta Gala” promite să încheie triumfal cele trei zile de muzică de calitate de care au avut parte albaiulienii şi turiştii, în acest weekend, la Alba Iulia. În jur de 100 de artişti vor interpreta arii celebre în faţa publicului, în Piaţa Cetăţii, la Sărbătoarea Muzicii.
Evenimentul a început vineri, cu o seară de neuitat oferită de Gheorghe Zamfir şi Bere Gratis. Emoţia transmisă de versurile şi acordurile baladelor, melodiilor de inspiraţie tradiţională populară sau celor cunoscute de public din repertoriul formaţiei Bere Gratis a fost completată de sunetul inconfundabil al naiului, stăpânit de maestrul Gheorghe Zamfir.
Vezi FOTO-VIDEO: Seară de neuitat la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia, cu Gheorghe Zamfir şi Bere Gratis, în Piaţa Cetăţii
Sâmbătă seara, pe scena de la Alba Iulia a urcat Alessandro Safina, unul dintre cei mai populari tenori ai lumii, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu. Cunoscut pentru talentul său și viziunea asupra muzicii clasice, pe care o îmbină cu cea pop, pentru a crea un nou stil, tenorul italian nu a dezamăgit nici în Cealaltă Capitală.
Vezi FOTO-VIDEO: Seara emoţiei şi iubirii la Alba Iulia. Concert extraordinar Alessandro Safina, în Piaţa Cetăţii, la Sărbătoarea Muzicii
FESTIVALUL CETĂȚILOR DACICE – Cugir
Duminică, Festivalul Cetăților Dacice se desfășoară pe Stadionul Parc din Cugir, unde la ora 15.00 este programată o nouă paradă a luptătorilor daci și romani. De la ora 15.30 va avea loc Decathlonul Dacic, un concurs între echipele de voinici ale cetăților dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori.
De la ora 17.30 spectatorii sunt invitați să urmărească cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupa de cascadori „Vulturii Carpaților”, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu, iar de la ora 18.00 dacii și romanii își vor prezenta armele și cele mai bune tactici de luptă. Amfitrionul zilei de duminică va fi îndrăgitul prezentator TV Cosmin Seleși. Festivalul Cetăților Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” și de ansambluri folclorice din Cugir.
Vezi şi FOTO-VIDEO: Parada cu torțe, la Festivalul Cetăţilor Dacice 2016. Luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe au defilat pe străzile din Cugir
Festivalul Cetăților Dacice este o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfășoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) și are ca scop promovarea tradițiilor și potențialului turistic al județului Alba. Festivalul este deja tradiție în județul Alba și a ajuns la cea de-a X-a ediție fiind și o întrecere inedită între flăcăii a cinci localități din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăți dacice.
Vezi și FOTO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2016. Asediul Cetăţii Singidava. Demonstraţie de lupte între daci şi romani
Vezi şi FOTO: Festivalul Cetăților Dacice 2016. “Puii de daci” din Cugir au câştigat concursul de cultură generală
Singidava – invitație pe tărâmul dacilor liberi
Cetatea dacică de la Cugir (vechea așezare dacică Singidava) datează de la sfârșitul secolului al II-lea d. H. fiind, potrivit cercetătorilor, o fortificație cu ziduri groase de 2-3 metri construite din piatră și pământ. În decursul timpului în această zonă au fost descoperite numeroase locuințe antice cu un bogat inventar dar și tezaure compuse din monede de argint. Cea mai importantă descoperire de la Singidava este „mormântul princiar” așa cum a fost denumit de arheologi, fiind un mormânt de incinerație care se presupune că ar fi al conducătorului tribului de daci din zonă. Specialiștii au concluzionat după cercetarea inventarului funerar că aristocratul local ar fi fost așezat într-un impozant car de paradă cu patru roți alături de care s-au găsit și trupurile incinerate de la trei cai dar și o bogată ofrandă constând în vase ceramice, obiecte de aur, argint, fier și bronz.
De asemenea au fost găsite resturile unui coif, ale unei cămăși de zale, ale unui scut din lemn placat cu piele, o lance, o sabie dreaptă, un pumnal dar și alte piese de podoabă. După mai multe săpături și cercetări ale artefactelor descoperite în zona Cugirului, specialiștii au concluzionat că cetatea dacică de la Cugir poate fi identificată cu antica așezare Singidava menționată pentru prima dată de geograful antic Ptolemeu.
Festivalul Cetăţilor Dacice 2016 – PROGRAM:
Duminică, 26 iunie
Stadionul Parc
– 11.00 – Ateliere antice meșteșugărești
– 15.00 – Parada luptătorilor daci și romani
– 15.30 – Decathlonul dacic – concurs de întreceri sportive între echipele cetăților dacice din județul Alba: Cugir, Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori
– 17.30 – Cascadorii ecvestre susținute de trupa de cascadori „Vulturii Carpaților”, coordonator cascadorul Dan Motanu
– 18.00 – Demonstrații și prezentări de tehnică militară de luptă
– 19.00 – Spectacol folcloric susținut de Ansamblul folcloric „Augustin Bena” și de ansambluri folclorice locale
Prezintă: Cosmin Seleși.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News