Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Termen limită pentru plata impozitului şi a contribuţiilor sociale de către PFA şi persoanele cu venituri din activităţi independente

Publicat

anaf Vineri, 25 septembrie, este termen limită pentru persoanele fizice autorizate şi alţi contribuabili care obţin venituri din activităţi independente privind plata, fără penalităţi, a unor contribuţii. Este vorba despre impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

Potrivit Calendarului obligaţiilor fiscale pe luna septembrie, 2015, astăzi este termen limită pentru:

Efectuarea plăţilor anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului III 2015

– contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare, precum şi venituri din activităţi agricole conform C.F. art. 71, C.F. art. 82 alin. (3)

PFA plateste un impozit de 16% din venitul net determinat in sistem real, in cazul PFA care stabilesc venitul net anual utilizandu-se datele din contabilitatea in partida simpla sau un impozit de 16% din norma de venit, in cazul PFA impuse pe baza de norma de venit.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, aferentă trimestrului III

– contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a)—e), h) şi i), C.F. art. 296^24 alin. (4), adică:

– întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;

– membrii întreprinderii familiale;

– persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;

– persoanele care realizează venituri din profesii libere;

– persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;

– persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. d).

Persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate de 5,5%, insa baza de calcul difera in functie de modul de impunere a PFA: in sistem real sau pe baza normei de venit.

Plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) aferentă trimestrului III. CAS pe care PFA o datoreaza la sistemul de pensii este de 26,3% si se aplica asupra venitului declarat, adica venitul pentru care doreste sa se asigure. Totusi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Excepţii: Nu au această obligaţie PFA al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat şi persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj.

Opţional, se poate plăti contribuţia la bugetul de şomaj, cea de asigurare în caz de accidente de muncă şi profesionale şi cea pentru concedii şi indemnizaţii.

În 25 septembrie, este termen limită şi pentru alte obligaţii fiscale.

Vezi CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna SEPTEMBRIE 2015: Termene la Fisc pentru declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate