Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Augustin Căpâlnaş, poliţistul care a condus fără permis maşini de serviciu, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare

Publicat

augustin capalnas Poliţistul Augustin Căpâlnaş, fost purtător de cuvânt al IPJ Alba, care a fost judecat pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi conducere fără permis, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea aparţine Judecătoriei Bucureşti Sector 5, după ce inculpatul şi-a recunoscut fapta, şi a fost pronunţată în 22 iunie.

Instanţa a mai decis ca, în termenul de supraveghere, Căpâlnaş să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria Cluj-Napoca sau la Asociaţia Filantropică Medical Creştină Cluj-Napoca, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Solutia pe scurt din 22 iunie, de la Judecătoria Bucureşti Sector 5:

“În baza art. 485 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu inculpatul Căpâlnaş Augustin cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 320 alin. 1 cu apl. art. 35 c.p., art. 323 cu apl. art. 35 c.p., art. 335 alin. 1 cu apl. art. 35 c.p. cu apl. art. 38 alin. 1 c.p. şi art. 5 c.p. obiect al cauzei penale nr. 235/P/2014.

În baza art. 320 alin. 1 cu apl. art. 35 alin. 1 c.p. şi art. 5 c.p. condamnă pe inculpatul Căpâlnaş Augustin la 1 an închisoare.

În baza art. 323 cu apl. art. 35 alin. 1 c.p. şi art. 5 c.p. condamnă pe inculpatul Căpâlnaş Augustin la 6 luni închisoare.

În baza art. 335 alin. 1 cu apl. art. 35 alin. 1 c.p. şi art. 5 c.p. condamnă pe inculpatul Căpâlnaş Augustin la 2 ani închisoare.

În baza art. 38, 39 c.p. inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare sporită cu 6 luni (1/3 din totalul celorlalte pedepse), în final 2 ani 6 luni închisoare. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani 6 luni, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen. impune condamnatului obligaţia de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanţei.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Cluj Napoca sau Asociaţia Filantropică Medical Creştină mun. Cluj Napoca pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 22.06.2015”.

Reamintim că „subcomisarul de poliţie Căpîlnaş Agustin, ofiţer în cadrul Direcţiei Rutiere, în perioada februarie 2012 – septembrie 2013, a condus pe drumurile publice de pe raza mai multor judeţe maşini de serviciu aparţinând IGPR, fără a deţine permis de conducere.

Poliţistul a prezentat un document în fotocopie reprezentând un permis de conducere, care avea înscrise datele personale şi fotografia sa, act care, însă, era emis pentru un alt titular”, după cum se arăta în comunicatul PÎCCJ, de la data cercetărilor, anul trecut.

Tot atunci, IGPR preciza că ”din verificări, s-a stabilit că ofițerul în cauză nu a participat în calitate de conducător auto la nicio misiune de însoțire a coloanelor oficiale”.

Citeşte şi Dosarul poliţistului Augustin Căpâlnaş care a condus maşini de serviciu fără permis, preluat de Parchetul General. Este cercetat pentru uz de fals

Fost preot, Augustin Căpâlnaş a intrat în poliţie în noiembrie 2004 fostul, fiind numit ofiţer de relaţii cu publicul la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Cluj-Napoca. În 2006, a ajuns, prin transfer de la Cluj, purtător de cuvânt al IPJ Alba şi a ocupat această funcţie timp de un an. Din 2009, la fost transferat la Bucureşti.

Ofiţerul a fost implicat în mai multe acţiuni de educaţie rutieră şi pentru respectarea regulilor de circulaţie, prevenirea accidentelor provenite de pe urma nerespectării vitezei legale şi a consumului de alcool şi în judeţul Alba.

Ofiţerul Augustin Căpâlnaş, de la Direcţia Poliţiei Rutiere, nu a avut niciodată permis auto. A condus autoturisme, fără acte legale, inclusiv maşina personală, cele ale poliţiei, dar şi autovehiculul Arhiepiscopului ortodox de Alba Iulia de la vremea respectivă, Andrei Andreicuţ.

După scandalul privind cazul poliţistului Augustin Căpâlnaş care a condus fără permis, şeful Poliţiei Autostrăzi, Carol Vârnă, a fost schimbat din funcţie, iar fostul şef al Direcţiei Rutiere Lucian Diniţă şi adjunctul Constantin Tătuc au primit amânare la promovarea pe o funcţie superioară.

Citeşte şi Cazul poliţistului Augustin Căpâlnaş prins cu permis de conducere fals: Şefi din Direcţia Rutieră, sancţionaţi

Ilegalitatea a fost descoperită în 28 februarie 2014, când Căpâlnaş urma să preia o altă funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Rutiere din IGPR, respectiv la compartimentul de Circulaţie, în locul funcţiei de şef al Biroului de Educaţie Rutieră de la Brigada Rutieră. A trebuit să prezinte, printre alte documente, şi permisul de conducere. Însă ar fi recunoscut în faţa colegilor săi că nu are permis. Întrebat cum a condus până acum, atât maşina de serviciu cât şi autoturismul personal, acesta ar fi arătat un permis care nu era al lui.

Ulterior, poliţistul a fost suspendat din funcţie.

Ofiţerul a fost implicat în mai multe acţiuni de educaţie rutieră şi pentru respectarea regulilor de circulaţie, prevenirea accidentelor provenite de pe urma nerespectării vitezei legale şi a consumului de alcool şi în judeţul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax