Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aveţi sediu de firmă în apartament? Care sunt implicaţiile declaraţiei ce trebuie depusă până în 31 martie

Publicat

chirie

cartier, alba iulia, blocuri Noile reguli legate de stabilirea şi calcularea impozitelor pe imobile au generat discuţii în rândul persoanelor care au obligaţia de a depune declaraţie până în 31 martie. Ministerul Finanţelor Publice a venit cu precizări legate de ce categorii de proprietari au această obligaţie, adică doar cei cu clădiri nerezidenţiale sau cu destinaţii mixte. Sunt însă anumite aspecte legate de efecte ale opţiunii de nedesfăşurare a activităţii la locaţia respectivă.

Din acest an, potrivit noului Cod Fiscal, persoanele care din 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună o declarație, până la data de 31 martie 2016, a precizat Ministerul Finanțelor Publice.

Vezi şi Taxe şi impozite locale 2016 la Alba Iulia. Cine trebuie să depună declaraţii fiscale şi când se pot plăti impozitele

Clădirea mixtă este cea care are dublu scop: rezidențial și nerezidențial (locuinţă şi activitate economică).

Declarația este conform Modelului 2016 – ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat în MO nr.972/29.12.2015.

Citeşte şi Codul Fiscal: Persoanele fizice cu apartamente în care sunt sedii sociale de firme, dar nu se desfăşoară activitate economică, nu vor plăti impozite majorate

Astfel, dacă aveţi de exemplu un apartament în care este înregistrat sediu social de firmă (SRL sau persoană fizică autorizată), chiar dacă nu desfășurați activitatea acolo, trebuie să depuneți această declarație până la 31 martie.

În ceea ce privește terenul de sub casă, acesta se impozitează în funcție de rangul localității și zona în care se găsește imobilul, conform art. 465, alin. 2, din Legea nr. 227/2015, privind Codul Fiscal. Impozitul este cel aferent terenului cu construcție.

Decizia de a opta pentru nedesfăşurarea activității/ nededucerea utilităților pentru a nu plăti impozit majorat poate induce anumite riscuri activității, explică avocatnet.ro.

Astfel, dacă sunteţi persoană fizică autorizată şi declarați că nu aveți activitate la sediu şi nici nu aveți puncte de lucru, sedii secundare, există riscul să nu mai îndepliniți unul dintre criteriile pentru activități independente (putându-se considera că aveți relație de dependenţă pentru că folosiți baza materială a beneficiarului). Prin urmare, activitatea ar putea fi retratată fiscal şi reîncadrată la venit din activitate dependentă/salariată.

În cazul firmelor, lipsa activităţii la sediul social ori la punctele de lucru are riscuri mari de invalidare/refuz de acordare a codului de TVA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax