Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Taxe şi impozite locale 2016 la Alba Iulia. Cine trebuie să depună declaraţii fiscale şi când se pot plăti impozitele


Publicat

taxe si impozite albaReprezentanţii Primăriei Alba Iulia transmit detalii privind categoriile de persoane care au obligaţia depunerii declaraţiei fiscale pentru calcularea impozitului pe clădiri, terenuri şi autovehicule, potrivit noilor prevederi din Codul Fiscal. De asemenea, anunţă că plata impozitelor şi taxelor locale se poate face de joi, 14 ianuarie, începând cu ora 10.00.

UPDATE: Joi după-amiaza, Primăria Alba Iulia a transmis că impozitele și taxele locale se vor încasa de către Direcția Venituri a municipiului Alba Iulia doar începând de luni 18 ianuarie, ora 12.00. Vezi AICI de ce.

În conformitate cu prevederile Codului Fiscal, cu modificările si completările ulterioare, au obligația de a depune declarații fiscale următoarele categorii de contribuabili, proprietari la data de 31 decembrie 2015:

– persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă;

– persoanele fizice care la adresa de domiciliu au inregistrat un domiciliu fiscal;

. persoanele fizice și persoanele juridice care dețin mijloace de transport radiate din circulație conform prevederilor legale din domeniul circulației pe drumurile publice;

– persoanele juridice care au în proprietate clădiri și terenuri.

Vezi detalii: Codul Fiscal_Impozitul pe clădiri

Vezi formular: Model declaratie fiscala_

Persoanele fizice proprietari de apartamente la bloc sunt rugați ca, la plata impozitului, să aibă asupra lor actul de dobândire pentru stabilirea impozitului pe teren aferent apartamentului;

Termenul de depunere a declarațiilor fiscale este 31 martie 2016.

Rugăm contribuabilii să se prezinte pentru depunerea declarațiilor pe parcursul întregii perioade: 18.01.2016 – 31.03.2016, pentru a putea beneficia de bonificația acordată„, transmit reprezentanţii Direcţiei Venituri – Primăria Alba Iulia.

În ceea ce priveşte impozitele locale, majorările faţă de anul trecut sunt, în medie, de 25%, dar sunt păstrate bonificaţiile de 10% pentru cei care le achită până la 31 martie 2016.

Reamintim că încă din 4 ianuarie, se pot plăti amenzile şi taxele judiciare sau extrajudiciare la Direcţia Venituri Alba Iulia.

Pentru plata integrală a tuturor obligaţiilor către bugetul local până la data de 31 martie, persoanele fizice beneficiază de o bonificaţie de 10% (cu excepţia taxelor pe clădiri), iar persoanele juridice de o bonificaţie de 5% la impozitul pe teren şi mijloace de transport.

Din acest an, va fi datorat impozit şi pentru terenul de sub imobile, inclusiv pentru cei care locuiesc la bloc.

Pentru un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 80 mp, majorarea impozitului va fi, în medie, cu 25%. Valorile impozabile pentru clădirile rezidenţiale vor fi majorate, în funcţie de categorii ,cu cuantumuri între 6% şi peste 30%.

Cota aplicabilă la calculul impozitului pentru imobilele nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice este însă micşorată de la 1,5 la 1,3.

Valorile impozabile au fost majorate astfel:

Impozitul şi taxa pe clădiri/Tipul clădirii/Valoarea impozabilă (lei/mp) / cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative)/ fără instalaţii de apă, canalizare, electrice sau încălzire

A. Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic: 1000 lei/mp (935 lei/mp anterior, majorare 6,5%) / 600 lei/mp (anterior 555 lei/mp, majorare 7,5%)

B. Clădire cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic: 300 lei/mp (anterior 254 lei/mp, majorare de peste 15%) / 200 lei/mp (anterior 159 lei/mp, majorar 20,5%)

C. Clădire-anexă cu cadre din beton armat ori cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic: 125 lei/mp (anterior 159 lei/mp), 175 lei/mp (anterior 143 lei/mp)

D. Clădire-anexă cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci ori din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic: 125 lei/mp (anterior 95 lei/mp, majorare de 32%), 75 lei/mp (anterior 63 lei/mp)

Vezi şi MAJORAREA IMPOZITELOR locale din 2016, la Alba Iulia, după modificările din Codul Fiscal. În medie, cu 25%

Citeşte şi MAJORAREA TAXELOR locale la Alba Iulia. Pentru ce plăteşti mai mult din 2016

Programul pentru public la Taxe şi impozite locale Alba Iulia este de luni până vineri între orele 8.00 şi 15.00, pentru încasări.

Contribuabilii din Alba au la dispoziţie mai multe modalităţi de plată. Pe lângă programul la ghişeele de la Impozite şi Taxe locale, mai pot face plata cu cardul, prin Internet banking sau prin alte modalităţi.

Citeşte şi Primăria Aiud: Taxele şi impozitele pe 2016 pentru clădiri şi terenuri rămân neschimbate. Reduceri pentru contribuabili

Vezi şi Primăria Blaj: Din 18 ianuarie 2016, contribuabilii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale. Program şi bonificaţii

Citeşte şi Codul Fiscal: Persoanele fizice cu apartamente în care sunt sedii sociale de firme, dar nu se desfăşoară activitate economică, nu vor plăti impozite majorateȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Ceremonia de învestire a lui Joe Biden, noul președinte al SUA. Donald Trump a părăsit Casa Albă

Publicat

Cel de-al 46-lea președinte american, Joe Biden, a depus jurământul și este noul președinte al țării.

„Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite” a spus acesta. 

Donald Trump a părăsit capitala Washington și Casa Albă, plecând spre reședința din Florida. El a susținut un ultim discurs la Baza Andrews, unde a promis că se va întoarce ”într-o formă sau alta” și nu l-a menționat nici măcar o dată pe Joe Biden.

Noul președinte ales Joe Biden, a depus jurământul în cadrul ceremoniei de învestire organizate la Washington, devenind al 46-lea președinte al SUA.

Kamala Harris va deveni vicepreşedinte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Din Caraibe și Bali, la Ciugud. Vloggerii de turism Cristi și Ralu au vizitat comuna, în drum spre bunicii de la Sebeș

Publicat

Cristi și Ralu, unii dintre cei mai cunoscuți vloggeri din România, au vizitat comuna Ciugud, în urmă cu doar câteva zile. 

Cei doi erau în zonă, în drum spre Sebeș, spre bunicii Ralucăi. ”Ne-a atras atenția un loc. Comuna Ciugud. Comuna aia despre care zice lumea că e comună europeană, că arată precum satele de prin Germania…” a spus Cristi.

Ce au descoperit la Ciugud, puteți vedea în filmul realizat de aceștia.

Cristi și Ralu sunt pasionați de călătorii și experiențe noi și au cutreierat cele mai exotice țări ale lumii.

Cei doi români sunt stabiliți în Spania de foarte mult timp și, la un moment dat au hotărât să abandoneze orice altă activitate și să își dea toți banii pe călătorii. Au fost cam peste tot: din Caraibe, Republica Dominicană sau Bali, până în capitalele europene sau în cele mai interesante locuri din România.

Așa a apărut și contul lor de youtube, unde își postează experiențele și sunt urmăriți de zeci de mii de oameni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Dacă poluarea aerului s-ar reduce, ar putea fi evitate 50.000 de decese premature pe an în Europa

Publicat

Peste 50.000 de decese pe an ar putea fi evitate în Europa prin reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit unui studiu publicat miercuri, care solicită acţiuni rapide, informează AFP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  estimează că poluarea aerului ucide peste şapte milioane de persoane pe an la nivel mondial şi provoacă, de asemenea, boli dar şi absenteism de la locul de muncă.

Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 în medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 în medie pe an.

Nocivitatea particulelor fine pentru sănătate este dovedită, în special în zonele urbane (mortalitate, boli cardiovasculare şi respiratorii, tulburări ale sarcinii şi ale dezvoltării fetale şi altele).

Studiul, publicat în revista Lancet Planetary Health, a calculat decesele premature legate de aceşti doi poluanţi în 1.000 de oraşe europene.

Respectarea recomandărilor OMS ar permite evitarea a 51.213 decese premature pe an, potrivit cercetătorilor.

Studiul arată că „numeroase oraşe nu fac încă suficient pentru a combate poluarea aerului”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).

Numărul deceselor asociate poluării aerului variază în funcţie de oraşe – localităţile situate în câmpia fluviului Pad, în Italia, cele din Polonia şi din Republica Cehă fiind în mod deosebit afectate. În schimb, capitala islandeză Reykjavik, oraşele Tromso din Norvegia, Umea din Suedia şi Oulu din Finlanda sunt mai puţin expuse.

În medie, 84 de procente din populaţia oraşelor sunt expuse la niveluri de PM 2,5 peste cele recomandate de OMS, iar 9 procente la niveluri prea mari de NO2.

Pentru Sasha Khomenko, care se numără printre autorii studiului, este important să fie puse în aplicare măsuri adaptate condiţiilor locale, date fiind variaţiile nivelurilor de poluare. Schimbările vizează traficul rutier, industria, aeroporturile şi porturile, dar şi încălzirea pe bază de lemn şi cărbune.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Întreruperea tratamentului oncologic sau lipsa unui diagnostic la timp, mai grave decât Covid. Avertismentul specialiștilor

Publicat

Centre oncologice de renume, spitale și clinici private, societăți medicale și asociații de pacienți atrag atenția asupra riscurilor la care se expun pacienții oncologici prin întreruperea tratamentului sau dacă boala nu este diagnosticată la timp. 

Acestea au lansat o campanie de informare adresată tuturor persoanelor care pot ajunge să dezvolte cancer pulmonar, cancer de vezică urinară sau cancer de sân, precum și pacienților care suferă deja de aceste afecțiuni, dar se tem să meargă la tratament.

Circuite și proceduri speciale pentru diminuarea riscului de a contacta COVID-19

„Pentru pacienții oncologici, vizita la medic și tratamentul sunt vitale și nu trebuie amânate. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei de COVID-19, mulți dintre pacienții deja diagnosticați au încetat să mai vină la tratament.

Înțeleg că pacienții se tem de riscul infectării cu COVID-19, însă riscul ca boala să progreseze crește considerabil în lipsa administrării tratamentului.

Îi asigur pe pacienți că noi, medicii, am luat toate măsurile necesare pentru diminuarea riscului de a contracta virusul, am creat circuite și proceduri speciale, astfel încât pacienții să se simtă și să fie în siguranță atunci când revin la tratament,” spune conf. dr. Lucia Stănculeanu, președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România

Peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei

„După estimările noastre și prin comparație cu anii precedenți, de la începutul pandemiei, deci în ultimul an de zile, peste 3,000 de cazuri de cancer pulmonar au trecut nedetectate.

Adică 3,000 de români suferă de acest tip agresiv de cancer și nu știu, deci nu fac tratamentul necesar pentru a stopa evoluția bolii! Profit de această ocazie pentru a face apel la românii care sesizează că apar simptome ale unor boli grave, să meargă la spital, să aibă curaj să se adreseze medicilor, astfel încât să poată depista afecțiunile serioase în stadii incipiente, când tratamentul poate da rezultate foarte bune”, spune Prof. dr. Tudor Ciuleanu.

Pentru aceasta a fost creeată platforma CdelaControl.ro unde pacienții cu cancer pulmonar, de vezică urinară sau de sân și familiile lor pot obține informații despre boală, de ce și cât de importantă este administrarea corectă și neîntreruptă a tratamentului, precum și o hartă interactivă a României, ce include lista completă de spitale și clinici unde se tratează afecţiunile oncologice în țară.

Toate informațiile sunt verificate de medici specialiști cu experiență în tratarea acestor afecțiuni.

Campania vizează cancerul de plămân, cancerul de vezică urinară și cancerul de sân, unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer cu care se confruntă românii.

În stadiile avansate ale cancerului pulmonar, din păcate, opțiunile de tratament sunt limitate. De aceea, este esențial ca pacienții să se adreseze medicului încă de la primele simptome respiratorii, oricât de minore ar fi acestea.

În plus, depistarea cancerului de vezică în fază incipientă crește de patru ori șansele de supraviețuire, iar diagnosticul precoce al cancerului de sân duce la o evoluție bună a bolii în peste 75% dintre cazuri.

Institute oncologice, spitale și clinici private, societăți medicale și asociații de pacienți fac impreună un apel la conștientizarea importanței de a trata și depista rapid cancerul, chiar și în timpul pandemiei

Pacienții oncologici sunt invitați să își învingă teama de COVID-19 și să se întoarcă la medic pentru a-și continua tratamentul, încrezători că spitalele și centrele oncologice respectă cu strictețe regulile de siguranță sanitară.

În plus, românii care sesizează că se confruntă cu simptomele unor boli grave trebuie să se adreseze de urgență medicilor, pentru a primi cât mai repede un diagnostic și să înceapă tratamentul corespunzător.

Aceste mesaje sunt susținute la unison de către partenerii campaniei ”E în regulă să-ți fie frică. Din frică ne protejăm”: Societatea Română de Radioterapie, Institutul Regional de Oncologie Iași, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ioan Chiricuță” Cluj-Napoca, Societatea Națională de Oncologie Medicală România , Institutul Oncologic „Prof. Alexandru Trestioreanu” București, Institutul Clinic Fundeni, București, MedLife, Amethyst, Sanador, Regina Maria, Medisprof, Centrul de Oncologie „Sfântul Nectarie” Craiova, Asociația Onco Help, Spitalul Oncofort, Asociația Imunis, Asociația pentru prevenția și lupta împotriva cancerului Amazonia, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate