Eveniment
UPDATE: Taxe şi impozite locale 2016 la Alba Iulia. Cine trebuie să depună declaraţii fiscale şi când se pot plăti impozitele
Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia transmit detalii privind categoriile de persoane care au obligaţia depunerii declaraţiei fiscale pentru calcularea impozitului pe clădiri, terenuri şi autovehicule, potrivit noilor prevederi din Codul Fiscal. De asemenea, anunţă că plata impozitelor şi taxelor locale se poate face de joi, 14 ianuarie, începând cu ora 10.00.
UPDATE: Joi după-amiaza, Primăria Alba Iulia a transmis că impozitele și taxele locale se vor încasa de către Direcția Venituri a municipiului Alba Iulia doar începând de luni 18 ianuarie, ora 12.00. Vezi AICI de ce.
În conformitate cu prevederile Codului Fiscal, cu modificările si completările ulterioare, au obligația de a depune declarații fiscale următoarele categorii de contribuabili, proprietari la data de 31 decembrie 2015:
– persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă;
– persoanele fizice care la adresa de domiciliu au inregistrat un domiciliu fiscal;
. persoanele fizice și persoanele juridice care dețin mijloace de transport radiate din circulație conform prevederilor legale din domeniul circulației pe drumurile publice;
– persoanele juridice care au în proprietate clădiri și terenuri.
Vezi detalii: Codul Fiscal_Impozitul pe clădiri
Vezi formular: Model declaratie fiscala_
Persoanele fizice proprietari de apartamente la bloc sunt rugați ca, la plata impozitului, să aibă asupra lor actul de dobândire pentru stabilirea impozitului pe teren aferent apartamentului;
Termenul de depunere a declarațiilor fiscale este 31 martie 2016.
“Rugăm contribuabilii să se prezinte pentru depunerea declarațiilor pe parcursul întregii perioade: 18.01.2016 – 31.03.2016, pentru a putea beneficia de bonificația acordată„, transmit reprezentanţii Direcţiei Venituri – Primăria Alba Iulia.
În ceea ce priveşte impozitele locale, majorările faţă de anul trecut sunt, în medie, de 25%, dar sunt păstrate bonificaţiile de 10% pentru cei care le achită până la 31 martie 2016.
Reamintim că încă din 4 ianuarie, se pot plăti amenzile şi taxele judiciare sau extrajudiciare la Direcţia Venituri Alba Iulia.
Pentru plata integrală a tuturor obligaţiilor către bugetul local până la data de 31 martie, persoanele fizice beneficiază de o bonificaţie de 10% (cu excepţia taxelor pe clădiri), iar persoanele juridice de o bonificaţie de 5% la impozitul pe teren şi mijloace de transport.
Din acest an, va fi datorat impozit şi pentru terenul de sub imobile, inclusiv pentru cei care locuiesc la bloc.
Pentru un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 80 mp, majorarea impozitului va fi, în medie, cu 25%. Valorile impozabile pentru clădirile rezidenţiale vor fi majorate, în funcţie de categorii ,cu cuantumuri între 6% şi peste 30%.
Cota aplicabilă la calculul impozitului pentru imobilele nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice este însă micşorată de la 1,5 la 1,3.
Valorile impozabile au fost majorate astfel:
Impozitul şi taxa pe clădiri/Tipul clădirii/Valoarea impozabilă (lei/mp) / cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative)/ fără instalaţii de apă, canalizare, electrice sau încălzire
A. Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic: 1000 lei/mp (935 lei/mp anterior, majorare 6,5%) / 600 lei/mp (anterior 555 lei/mp, majorare 7,5%)
B. Clădire cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic: 300 lei/mp (anterior 254 lei/mp, majorare de peste 15%) / 200 lei/mp (anterior 159 lei/mp, majorar 20,5%)
C. Clădire-anexă cu cadre din beton armat ori cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic: 125 lei/mp (anterior 159 lei/mp), 175 lei/mp (anterior 143 lei/mp)
D. Clădire-anexă cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci ori din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic: 125 lei/mp (anterior 95 lei/mp, majorare de 32%), 75 lei/mp (anterior 63 lei/mp)
Vezi şi MAJORAREA IMPOZITELOR locale din 2016, la Alba Iulia, după modificările din Codul Fiscal. În medie, cu 25%
Citeşte şi MAJORAREA TAXELOR locale la Alba Iulia. Pentru ce plăteşti mai mult din 2016
Programul pentru public la Taxe şi impozite locale Alba Iulia este de luni până vineri între orele 8.00 şi 15.00, pentru încasări.
Contribuabilii din Alba au la dispoziţie mai multe modalităţi de plată. Pe lângă programul la ghişeele de la Impozite şi Taxe locale, mai pot face plata cu cardul, prin Internet banking sau prin alte modalităţi.
Citeşte şi Primăria Aiud: Taxele şi impozitele pe 2016 pentru clădiri şi terenuri rămân neschimbate. Reduceri pentru contribuabili
Vezi şi Primăria Blaj: Din 18 ianuarie 2016, contribuabilii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale. Program şi bonificaţii
Citeşte şi Codul Fiscal: Persoanele fizice cu apartamente în care sunt sedii sociale de firme, dar nu se desfăşoară activitate economică, nu vor plăti impozite majorate
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News