Connect with us
Advertisement

Eveniment

BACALAUREAT 2014 | UPDATE: 65 de tineri din judeţul Alba, aşteptaţi la proba de comunicare orală în limba maternă

Publicat

Miercuri, 11 iunie, 65 de candidaţi din Alba sunt aşteptaţi să se prezinte la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) în cadrul examenului de Bacalaureat 2014.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul probelor din acest an. Detalii despre examen

UPDATE: Potrivit datelor IŞJ Alba, comunicate de inspector şcolar Dan Cherecheş, până miercuri la ora 12.00, dintre cei 65 de candidaţi înscrişi la proba de competenţe lingvistice şi de comunicare în limba maternă, toţi cei 18 elevi de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” din Alba Iulia au susţinut examenul.

În ceea ce priveşte proba de comunicare orală la limba română, examenul continuă miercuri şi joi. Până la ora 12.00, s-au prezentat aproximativ 450 de candidaţi dintre cei 842 înscrişi. Joi, sunt programaţi să susţină testarea alţi 106 tineri. În prima zi de examen, marţi, la această probă, din cei 1.544 de elevi înscrişi, s-au prezentat 1.521.

Tinerii vor intra în sălile de examen la orele la care au fost programaţi, vor extrage câte un bilet şi vor primi hârtie ştampilată pentru ciornă. Vor avea la dispoziţie 15 minute pentru formularea răspunsurilor la subiecte, pe care le vor prezenta în maxim 15 minute în faţa comisiei.

Rezultatele obţinute de candidaţi la probele orale nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă.

Candidaţii nu pot intra în sălile de examen cu telefoane mobile sau orice fel de material din care se pot inspira pentru rezolvarea subiectelor, iar spaţiile sunt monitorizate video. De asemenea, vor fi subiecte diferite pentru absolvenţii profilurilor tehnologice.

În judeţul Alba s-au înscris la această sesiune de Bacalaureat 2.919 de candidaţi, 446 dintre aceştia fiind tineri care nu au reuşit să promoveze probele anii trecuţi, iar 2.473 care au terminat cursurile în promoţia 2014. Din numărul total de elevi din anii terminali de liceu, 26,7% nu participă anul acesta la BAC, din diferite motive.

Potrivit calendarului examenului, testările continuă săptămâna viitoare cu evaluarea competenţelor digitale – proba D (2.478 de candidaţi înscrişi), apoi evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C (2.200 de elevi din Alba înscrişi la limba engleză oral, 2.251 la limba franceză oral şi 22 la germană). Din 30 iunie, încep probele scrise.

La Limba şi literatura română, proba scrisă, vor susţine examen 2.650 de candidaţi, la limba de predare maghiară 66 de tineri, la Matematică 2.010, la Istorie 694 – ca probe obligatorii ale profilului, iar pentru proba la alegere: la Biologie 1.106, Geografie 1.003, la Informatică 175, în timp ce pentru Chimie s-au înscris 120 de candidaţi, Fizică – 118, Logică 103, Sociologie 58, Psihologie 26, Filosofie 11, Economie 2.

CALENDAR BACALAUREAT 2014, sesiunea iunie-iulie 2014

10 – 12 iunie  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

12 – 13 iunie  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16 – 20 iunie  Evaluarea competenţelor digitale – proba D

23 – 27 iunie Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

30 iunie  Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

1 iulie  Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

2 iulie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

4 iulie Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 – 10 iulie  Rezolvarea contestaţiilor

11 iulie Afişarea rezultatelor finale.

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţământ. Candidaţii pot fi atât din seria curentă, respectiv elevii care au absolvit liceul în acest an, cât şi din seriile anterioare.

Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile de bacalaureat organizate începând din 2003, pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior.

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut de cel puţin două ori bacalaureatul şi care se prezintă la toate probele examenului au plătit 230 de lei. În celelalte cazuri, suma plătită a fost stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine candidatul.

Promovarea examenului de bacalaureat

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

– au susţinut probele de evaluare a competenţelor;

– au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;

– au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probe orale.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaţii care copiază sunt eliminaţi din examen şi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi “eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Aceşti candidaţi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement