Educație
BACALAUREAT 2021: BAREMELE pentru SUBIECTELE de la proba scrisă de limba maternă. Prezența și calendarul afișării rezultatelor
Ultima probă din calendarul examenului de Bacalaureat 2021, cea de limba maternă, a fost susținută joi de către 72 de candidați din 73 înscriși. Primele rezultate vor fi comunicate luni, 5 iulie, iar cele finale vineri, 9 iulie.
SUBIECTE și BAREME – Limba maternă – Bacalaureat 2021:
Subiect Maghiară Real-Tehn Bacalaureat 2021
Barem Maghiară Real-Tehn Bacalaureat 2021
Subiect Maghiară Uman-Ped Bacalaureat 2021
Barem Maghiară Uman-Ped Bacalaureat 2021
Subiect Germană Bacalaureat 2021
Barem Germană Bacalaureat 2021
Subiect Italiană Bacalaureat 2021
Barem Italiană Bacalaureat 2021
În județul Alba, până acum, au susținut examenul peste 2000 de candidați.
La Română, în județul Alba, a fost prezență de 97% și patru candidați eliminați din examen pentru tentativă de fraudă.
Vezi și VIDEO: BACALAUREAT 2021 – REZOLVAREA subiectelor la ROMÂNĂ. Repere pentru candidați după prima probă scrisă la examen
La proba obligatorie – Matematică sau Istorie, a fost prezență de aproape 96% și doi candidați eliminați din examen pentru tentativă de fraudă.
La proba la alegere în funcție de profil și specializare, prezența a fost de 96% și au fost trei candidați eliminați din examen.
Corectarea lucrărilor
Lucrările la probele scrise sunt corectate în centre zonale de evaluare.
În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.
În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:
– președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;
– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;
– președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare și semnează.
În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează similar celor precizate mai sus. În situația în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată cu respectarea prevederilor alineatelor de mai sus.
Nota definitivă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.
Calcularea mediei la Bacalaureat
Pentru fiecare candidat care a obtinut cel putin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculeaza media generala de bacalaureat ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la respectivele probe.
Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidații care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminați de la o probă.
Media de promovare a examenului de Bacalaureat este de cel puțin 6 la probele scrise.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
- recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Rezultate și contestații
Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00), cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi (luni, 5 iulie), în intervalul orar 12.00 – 18.00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/ transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
CALENDARUL examenului național de Bacalaureat 2021 – sesiunea iunie – iulie:
31 mai – 4 iunie 2021: înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
4 iunie 2021: încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
14 – 25 iunie 2021: echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
5 iulie 2021: afișarea rezultatelor la probele scrise ( până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
6 – 9 iulie 2021: rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021: afișarea rezultatelor finale
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News