Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Adina China Birta: „Ieși în lume, fă lucruri bune și frumoase, fii fericit!”


Publicat

Adina China Birta s-a născut și a crescut la Cugir, a copilărit cu cete de copii ieșiți la joacă prin cartiere, într-un oraș unde locuia împreună cu părinții și toți bunicii. Cu o mamă profesoară de matematică, ea însăși pasionată de științe reale, a mers la facultate la București, unde a și rămas, a muncit cu seriozitate, a construit o carieră și o familie. Dar asta este doar o biografie seacă.

Adina mai este omul acela pe care ne dorim să îl avem alături ca să ne inspire cu sinceritatea și onestitatea cu care privește lumea, este prietena aceea din liceu la care ai petrecut Revelionul în adolescență, este omul pe care te bucuri să îl cunoști, cu care îți face plăcere să bei o cafea și să stai de vorbă. Și ceea ce o face specială este exact acest firesc, normalitatea cu care își trăiește viața, își educă cei trei copii, face echipă cu soțul ei.

Da, Adina vorbește firesc despre lucruri normale și simple. Despre cum fiecare dintre noi trăim alături de oameni absolut obișnuiți care ne inspiră prin gesturi mici, prin liniște și echilibru. Despre cum o profesoară poate ajuta un copil să își găsească vocația, să își descopere un mare talent. Despre cum mama ei i-a arătat că te poți reinventa la orice vârstă și în orice vremuri, important e să vrei. Despre cum bunicul care era un model pentru toată lumea din oraș era mereu sărbătorit de zeci de vecini, colegi și prieteni. Despre cum nu e nevoie să facem toți lucruri extraordinare, ci doar să facem lucruri bune și frumoase. Da, Adina este o bucurie de om!

Ce răspunzi dacă discuția despre modele în viață s-ar reduce la o singură întrebare: care este modelul tău în viață?

Cred că prima și prima dată mă gândesc la mine în momentele bune; în momentele în care sunt mai obosită feeling-ul ăla e modelul. Adică un sentiment de liniște, de fericire, copii și prieteni, timp. Un sentiment luminos.

Apoi mă gândesc la bunicii mei, care au știut să aibă un echilibru în viață. Este adevărat că, gândindu-mă acum mai bine la anii copilăriei, nici nu îmi aduc aminte de cineva care să fi fost epuizat, să muncească prea mult.

O bunică mai trăiește, are 88 de ani și încă își lucrează grădina. Grădina ei este superbă, curtea este plină de flori. De primăvara până toamna târziu stă singură în casa ei de la Cugir, unde mai are o soră, are prieteni. Soțul ei, moș Palea, adică Pavel, a fost un copil plecat de lângă Arad, din Ineu, adus de mână de taică-su și înscris la școala profesională din Cugir, se temea că nu o să fie acceptat pentru că erau chiaburi, desi ei doar aveau niște boi, nu erau bogați. Face școala profesională, apoi reușește să facă și facultate, apoi ajunge într-o poziție din care era trimis de fabrică în țări exotice din Africa, în anii când din România nu puteai să ajungi nici până în Ungaria. Era foarte căutat de toată lumea pentru sfaturi, era un model pentru vecini, pentru colegi. La ziua lui, și de naștere, și de Sf. Petru și Pavel, dar mai ales de Petru și Pavel, se umplea curtea și se dansa în curte.

Celălalt bunic are o poveste fantastică: a fost orfan de mic, a fost copil de trupă la armată și acolo și-a descoperit talentul la muzică, ajungând să cânte în fanfara regelui. După ce s-a căsătorit cu bunica mea, au stat la Sinaia, iar folclorul familiei spune că, chiar înainte să vină comuniștii, o perioadă scurtă, au locuit în casa lui Enescu. Apoi s-au mutat la Cugir și ei – el era din Cugir, bunica era din Orăștie. La Cugir s-au angajat la fabrică și a început să cânte în corul fabricii, apoi în corul bisericii, a construit catedrala și cred că e singurul mirean înmormântat acolo.

Erau doi oameni în copilăria mea care însemnau muzică în orașul nostru: unul era bunicul meu, celălalt era profesorul Paul Vulcan, care se ocupa de grupul Prietenia la Casa PIonierilor, unde am fost și eu. Ce energie a putut să adune în Cugir! Datele mele native erau spre real, mate-fizică, poate și pentru că atunci când era însărcinată cu mine mama era studentă la matematică. Dar datorită acestor oameni am văzut că există și altceva pe lume – artă muzică.

Și maică-mea este un model fantastic. A fost profesoară de matematică foarte mulți ani, după care, când am venit să dau admitere la facultate în București, a venit cu mine și a văzut un anunț, că Editura Didactică angajează redactor de matematică. Și s-a gândit să dea concursul ăla, pentru că erau două examene exact în zilele în care eram și eu în examene. A luat concursul și la 39 de ani, fără nici un ban în buzunar, a venit în București, la un job nou, care nu era foarte bine plătit și a luat-o de la capăt, s-a reinventat profesional. A ajuns un editor de carte foarte respectat, autor de manuale, are o grămadă de manuale de matematică cu ea ca autor.

Cum ai fi răspuns în liceu? Ce era cool pentru tine la vârsta copiilor tăi?

În anii 80 aveam vârsta de azi a fiicei mele, Mara și atunci aveam MTV la o antena parabolică. Un domn de la noi din oraș care era, cred, profesor la Politehnică, și-a construit o parabolică și de la el porneau firele în tot orașul. Dar ce vedea el vedeam toți – toată ziua stătea pe MTV, seara punea o oră de Sky News și apoi era Sky Movies până dimineața. Câteodată copilul lui butona și ce vedea el se vedea și la noi, ne trecea prin Rai, prin alte programe. Văzând MTV, eram conectați la Occident, un mare salt față de anii precedenți când aveam muzică doar la radio.

Apoi aveam în jur tot felul de adulți, vecini, rude – mă simțeam bine în preajma lor și acum realizez de ce. Poate îmi plăcea pentru că era tot timpul vesel, optimist, pentru că era relaxat, pentru că nu punea etichete, pentru că vedea lucrurile diferit. Atunci nici nu eram antrenați în copilărie să vedem asta, să ne putem întrebările astea. Pentru că am fost o generație nevoită să ne antrenăm singuri, să ne descoperim singuri. Și din păcate și părinții noștri, ei sunt mai sacrificați decât noi din punctul ăsta de vedere.

Am fost învățată așa: că trebuie să muncești, că trebuie să fii serios, că întâi e datoria. Și pe parcursul anilor a trebuit să învăț singură și să descopăr pe pielea mea sau mai mult sau mai puțin dureros că, de fapt, alte lucruri care nu mi s-a spus și nu mi s-au transmis cu subiect și predicat sunt la fel de importante. Cum e relaxarea, să faci din plăcere, cum e să fii atent emoțional în jur. Și pe măsură ce am descoperit astea pe pielea mea mi-am dat seama că modelele au fost în jurul meu și că acum mi se deschid ochii și văd la oamenii ăia de ce îmi plăceau și atunci nu știam de ce.

Ce le place azi copiilor tăi?

Au avut diferite etape. Când era mic, Alex nu avea laptop, telefon și tabletă nici atât, și a avut o perioadă când a fost pasionat de muzică și o perioadă de desene animate. Așa a început să învețe japoneză și așa s-a dus spre liceul pe care l-a făcut unde a învățat intensiv japoneză, dinspre muzică, iar acum este vorbitor de japoneză. Vorbește japoneză, coreană, islandeză, suedeză le studiază la facultate, anul ăsta stă în Islanda. Și uite cum a ajuns să studieze pornind de la desene și apoi de la muzica asta asiatică – japoneză, coreană.

Cred că un rol în talentul ăsta la limbi străine l-a avut faptul că a avut o bonă unguroaică când era mic, de când avea cam 2 ani până la 4 ani, și cred că vorbitul la vârsta aia mica i-a deschis niște centri.

Alex a avut și norocul să își găsească talentul. Și un rol în descoperirea talentului la limbi străine l-a avut profesoara de engleză din clasa a V-a, doamna Corina Despot, mama lui Adi Despot. Această doamnă i-a dus pe toți din clasă la a vorbi cursiv lucrând în echipe, făcând proiecte, făcând niște chestii uau, astfel încât copiii au învățat de plăcere și au progresat fantastic.

În clasele I-IV Mara a făcut baschet și cred că a ajutat-o ca spirit de echipă și disciplină. Apoi, acum niște ani a fost pasionată de Instagram și influenceri. Eu neavând cont pe Instagram decât de un an, nu prea știam ce se întâmplă, dar eram odată la Baia Mare și niște copii în mall vin la ea. Și aflu că ea avea mii de followers, că era ceva vedetă. Acum vreo trei ani a făcut niște instameet-uri, ea împreună cu niște prieteni – avea 11-12 ani. După o vreme s-a plictisit și s-a retras. Cred că a vrut să își testeze ea puterile, s-a lămurit și nu a continuat. Dar mi se pare fantastic, eu nu m-aș fi gândit la vârsta aia să organizez un eveniment. Acum este pasionată de make up și se gândește să facă un business – vrea să îi cumpăr un set professional și să facă machiaj contra cost.

Cea mică este la vârsta la care se bucură când mergem la Cugir și iese singură cu copiii pe stradă. Asta este, poate, pentru copiii din București cel puțin, cea mai mare privațiune: că nu sunt liberi să iasă afară să se joace cum ne jucam noi. Nu mai ies cete de copii în cartiere, singuri, liberi.

O carte. Un sfat. O poveste.

Din punct de vedere literar am două pasiuni în ultimii 10-15 ani. Îmi place foarte mult Khaled Hosseini. Cărțile lui au o emoție aparte care vine nu din a-ți imagina ceva, ci din a trăi ceva și a putea să dai mai departe. Și el în sine mi se pare a avea o poveste fantastică – doctor care se duce acasă în Afganistan, într-un context familial, trăiește povestea din primul roman și începe să o scrie. Și apoi renunță la meseria de medic și devine scriitor ca să spună povești la 40+ ani. Mi se pare o schimbare fantastică. La fel, foarte mult mă emoționează cărțile Svetlanei Alexeevici. Care nici măcar nu spune nimic, doar pune oglinda, ea e doar un transmițător, de fapt. Și mi se pare foarte important ce face, pentru că eu cred că mare parte din degradarea asta a societății de acum vine din faptul că generațiile noastre au trăit doar un wellbeing, au uitat războiul, consumăm doar entertainement și nu ne mai folosim gândirea critică pentru că nu mai știm ce e aia pericolul. Și memoria asta, a ceea ce a fost, trebuie să rămână.

Sfatul cred că ar fi: Să nu uităm de noi! Uite un lucru pe care cred că trebuie să îl învățăm pentru copiii noștri Pentru că mesajul care ni s-a dat nouă a fost: ieși în lume și fă lucruri extraordinare! Iar eu cred că mesajul pe care noi trebuie să îl dăm copiilor noștri este: ieși în lume și fii fericit! Fă lucruri bune, frumoase, fii fericit!

Dacă ai face o listă cu figuri istorice sau personalități care ar putea fi modele pentru copiii tăi, ce nume ar cuprinde lista asta? Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație?

Marie Curie mi se pare un model pentru că a avut curaj să înfrunte lumea și să facă ce și-a dorit atât profesional, cât și personal.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Viituri în Apuseni- la Gârda de Sus și în Șureanu- la Dobra. Apele au rupt un drum și au inundat mai multe case

Publicat

Ploile torențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pentru decolmatare și extragerea apei din gospodăriile afectate de viitură în localitatea Dobra acționează pompierii de la Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu cei de la SVSU Șugag.

”Pana la momentul actual s-a procedat la extragerea apei din 4 gospodării din 6 existente și decolmatarea străzii principale. Nu sunt victime”, precizează reprezentanții ISU Alba.

Știrea inițială: Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

În urma ploii puternice de la Dobra a fost blocat și DN 67C, fiind aduse de pe versanți bucați mari de lemne și cantități importante de pământ.

De asemenea, în imaginile trimise de cititori se poate vedea drumul din zonă, inundat și încărcat de aluviunile aduse de apă.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Contactat de reporterul Alba24, acesta a explicat că în localitate nu au fost afectate gospodării, însă viitura a umflat pârâul, iar aluviunile aduse de apă au blocat drumul pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

”Drumul nu a fost distrus, doar blocat de aluviuni. Am acționat imediat pentru curățare, iar acum se poate circula pe el”, a declarat primarul Marin Vârciu.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Haos după decizia CCR prin care izolarea și carantinarea au fost SUSPENDATE. Ordinul MAI a ajuns în toate județele

Publicat

vela

Măsura izolării la domiciliu și carantinării instituționalizate s-a suspendat temporar pentru toate persoanele, inclusiv pentru cele aflate deja în cele două situații, în urma publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR care a stabilit că internarea și carantinarea obligatorie sunt neconstituţionale, potrivit unui Ordin transmis de MAI tuturor Inspectoratelor Județene de Poliție din țară.

Potrivit documentului citat, suspendarea se face până la modificarea cadrului legislativ.

”Având în vedere Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 /2020, publicată în Monitorul Oficial în 02.07.2020, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției.

Astfel, Ordinul ministrului sănătății nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit măsurile de carantină / izolare, se suspendă de drept, începând cu data de 02.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

În consecință, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele, inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020”, se arată în Ordinul de la MAI.

Astfel, începând cu data de 6 iulie 2020, cadrele Inspectoratelor de Poliție vor notifica persoanele aflate în carantină, respectiv medicii de familie vor informa telefonic persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, asupra modificărilor legislative.

Referitor la această situație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, vineri, că vor fi câteva zile de vid legislativ în ceea de privește izolarea și carantina cetățenilor români din UE.

”Astăzi, s-a constituit un grup de lucru, care luni și marți se va întâlni la Guvern pentru a face un proiect de lege în acest sens. N-am putut face acest lucru până acum, deoarece nu am avut motivarea CCR. Vor rămâne câteva zile descoperite. Înțeleg că toate legile trebuie amendate, dar nu în timp de război, ci în timp de pace. Politicul a venit prea devreme. Vom vedea dacă politicul este mai important decât sănătatea românilor sau interesul național”, a declarat ministrul Sănătății, la Digi24.

Totodată, senatorul PNL de diaspora Viorel Badea a scris pe pagina sa de Facebook că ”începând de astăzi, românii din Diaspora pot reveni acasă, indiferent de țara de domiciliu sau reședința, fără a mai fi supuși izolării sau carantinării”.

”Mi-a confirmat ministrul sănătății că nu va mai fi izolat nimeni”, a specificat senatorul Badea în dialogul pe care l-a avut pe Facebook, cu români din diaspora.

Contact de Libertatea, senatorul Viorel Badea a nuanțat: ”N-am zis că Nelu Tătaru mi-a spus că se va renunța la izolare și la carantină, în niciun caz. Eu m-am consultat cu domunul ministru referitor la decizia CNSU. Mi-a spus care este decizia și după aceea eu am extrapolat pe decizia CCR. este opinie personală. Am drepul, sunt parlamentar”, a spus Badea.

Ministrul Nelu Tătaru a atras atenţia că, deşi CCR a declarat neconstituţională instituirea izolării şi carantinei, există încă, în legislaţie, “acel articol din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor”.

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit o nouă regulă pentru excepția de la izolare sau carantină la sosirea în România. Concret, pe lista excepțiilor vor intra țările din UE și Spațiul Economic European care au o rată a cazurilor noi de COVID-19 din ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori, mai mică sau egală cu a României, în perioada similară.

Surse: libertatea.ro; digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste COVID-19 la intrare în Grecia: Ce se întâmplă dacă ești diagnosticat cu coronavirus în timp ce ești în concediu

Publicat

Peste 6.500 de teste pentru COVID-19 s-au făcut în aeroporturile din Grecia, miercuri, în prima zi după ce țara și-a redeschis granițele pentru turiști, iar autoritățile au anunțat că primele 250 au rezultate negative. Ce se întâmplă, însă, dacă sunteți diagnosticați cu coronavirus în timp ce sunteți în concediu în Grecia?

Potrivit ghidului întocmit de Organizația Națională de Sănătate Publică și ministerul Sănătății, se aplică următoarele reguli:

Dacă un vizitator nu se simte bine, acesta va anunța managerul hotelului care la rândul său va notifica doctorul cu care colaborează hotelul sau un medic din localitate. Dacă niciunul nu este disponibil, va fi notificată o unitate medicală desemnată la care vizitatorul va fi transferat.

Dacă pacientul necesită îngrijire imediată, el va fi transferat către cea mai apropiată unitate medicală fiind clasificat ca ”suspect de COVID-19”. Dacă unitatea este indisponibilă sau nu are resursele să gestioneze un caz grav, pacientul va fi transferat în regim de urgență către cel mai apropiat centru medical

În cazul unor simptome ușoare, vizitatorul va fi testat și este obligat să rămână în camera sa până la primirea rezultatului. În acest timp nu va fi permisă nicio interacțiune cu personalul hotelului, iar în cazul în care aceasta este absolut necesară un angajat va fi desemnat exclusiv pentru camera respectivă

Dacă rezultatul este pozitiv managerul responsabil de sănătate va declara în mod oficial incidentul către Organizația Națională de Sănătate Publică pentru a fi înregistrat în registrul instituției. Pacientul va fi nevoit să se izoleze la un hotel special de carantină sau va fi transferat către un spital desemnat dacă prezintă simptome severe

Dacă rezultatul este negativ, doctorul hotelului sau un medic din localitate va fi chemat pentru a-l diagnostica și a-i oferi tratament și instrucțiuni.

Orice persoană care acompaniază persoana infectată (membru al familiei, partener, părinte), va fi nevoit să furnizeze informații, să poarte o mască tot timpul și să respecte regulile de igienă.

Normele Organizației de Sănătate Publică stipulează că dacă un vizitator sau angajat a intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 acesta va fi nevoit să se autoizoleze, să nu folosească facilitățile pentru public, să ia masa în propria cameră și să urmeze ghidul de testare descris mai sus.

Vizitatorii sunt îndemnați să respecte măsurile de igienă, mențină distanțarea socială și să fie atenți.

Sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate