Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Biserici românești de lemn din Alba: Repertoriul lăcașurilor de cult – monumente istorice și de arhitectură


Publicat

Arhitectura bisericilor de lemn s-a dezvoltat și păstrat în județul Alba pe valea Mureșului, văile Târnavelor, dar și pe valea Arieșului, astăzi fiind incluse în patrimoniul național aproape 50 de biserici de lemn, dintre care majoritatea datează din secolul XVIII.

Demn de menționat este faptul că în județul Alba se păstrează și este încă în folosință cea mai veche biserică de lemn din România – biserica mănăstirii Lupșa, ridicată la 1429.

Vezi și FOTO: Biserica Sfântului Ierarh Nicolae de la Mănăstirea Lupșa, cea mai veche biserică de lemn din Transilvania

Vasile Drăguț prezenta aceste monumente – lăcașe de cult ca fiind în armonie cu mediul natural în care au fost plasate: „înscrise cu modestie în peisaj, uneori tupilate în preajma unor copaci uriași, bisericile nu excelează prin înălțimea pereților sau acoperișurilor, acestea având pantele potrivit înclinate, pe măsura materialului lemnos de învelire: șița sau șindrila”.

Din punct de vedere tipologic, bisericile de lemn din Alba se încadrează în obișnuita structură longitudinală a spațiului dispus ritual în pronaos (frecvent tăvănit), naos (de obicei cu boltă semicilindrică) și altar, iar turnul este înălțat peste pronaos, cu excepția cazurilor când clopotnița este separată de biserică.

O caracteristică a stilului constructiv la bisericile românești de lemn este ridicarea pereților perimetrali ai bisericilor din cununi de grinzi dispuse orizontal și încheiate la extremități, în spațiul european, la populațiile slave sau germanice, fiind utilizată mai ales tehnica dispunerii pe verticală a grinzilor sau prin sistemul „în furci”. Lemnul utilizat la ridicarea bisericilor este îndeosebi cel de esență tare: gorunul, încheiat în coadă de rândunică sau cățel, mai rar folosindu-se fagul sau bradul – situație în care cea mai potrivită era încheietura prin încălecare.

Elementele decorative ale acestor monumente sunt de obicei realizate din lemn, prin valorificarea plastică a îmbinărilor de bârne ce formează, în multe cazuri, sub poala acoperișului, console cu aspect de aripi sau prin reliefarea, cu ajutorul sculpturilor, a portalurilor, cum este cazul bisericilor de la Găbud, Lăzești sau Șilea. Celălalt element decorativ este podoaba picturală, constând din icoane și pictură parietală, care de cele mai multe ori formează ansambluri de mare valoare artistică, precum cele de la Sartaș (1780) sau Goiești (1790).

Repertoriul bisericilor de lemn – monumente istorice și de arhitectură din județul Alba:

Bazinul Arieșului:

 • Biserica de lemn „Înălțarea Domnului” din Arieșeni (1791, cult ortodox, pictor Mihai de la Abrud)

 • Biserica de lemn „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Gârda de Sus (1792, modificată în 1863, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Trei Ierarhi” din Goiești, comuna Vidra (sec. XVIII, cult ortodox, pictor Simion Silaghi din Abrud)
 • Biserica de lemn „Sf. Ilie” din Întregalde (1774, adăugiri în sec. XIX, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Lăzești, comuna Vadu Moților (sec. XVIII, adăugiri din 1878, cult ortodox)
 • Biserica de lemn din Lunca Largă, comuna Ocoliș (sec. XVIII, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Geogel, comuna Ponor (1751, adăugiri ulterioare, cult ortodox, pictori Ion de la Beriu și Gheorghe Tobias din Abrud)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Cojocani, comuna Mogoș (sec. XVIII, modificări și adăugiri în sec. XIX-XX, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Dealu Geoagiului, comuna Întregalde (1742, adăugiri din sec. XIX, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Poșaga de Sus – Belioara (1789, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Runc, comuna Ocoliș (1852, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Pogorârea Sf. Duh” din Sartăș (1780, pictori Gheorghe fiul lui Iacov și Toader Ciungar, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” de la Sub Piatră, comuna Sălciua (1798, adăugiri din sec. XIX, cult ortodox)

 • Biserica de lemn „Sf. Treime și Prorocul Ilie” din Valea Largă, comuna Sălciua (1782, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Valea Lupșii (1799, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Lupșa (atestată în 1429, pictură din 1694, iconostas din secolul XVII, cult ortodox)

Bazinul Mureșului

 • Biserica de lemn „Sf. Theodor Tiron” din Băgău (secolul XVIII, cult ortodox, pictori Toader Ciungar și fii Nicolae și Iacov)
 • Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Copand, comuna Noșlac (1803, strămutată în 1856, cult ortodox, pictori Ștefan și Matei Șarlea din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Fărău (1762, cu adăugiri ulterioare, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Găbud, comuna Noșlac (1776, cult ortodox, pictori Gheorghe și Nicolae din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sf. Nicolae) din Ghirbom, comuna Berghin (1688, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Pogorârea Sf. Duh” din Lunca Mureșului (1723, adăugiri din secolul XIX, cult ortodox, pictori Nicolae fiul lui Iacov și Vasile Ban din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Noșlac (secolul XVIII, modificări din 1803 și 1923, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Pianu de Sus (secolul XVIII, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Săliștea (1798, cult ortodox, pictori Petru din Topârcea și Simion Poienaru din Laz)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Sânbenedic (1775, cult ortodox, pictori Nicolae fiul lui Iacov și Porfirie Șarlea din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Șilea, comuna Fărău (sfârșitul secolului XVIII, cult ortodox, pictor Porfirie Șarlea din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” din Șpălnaca (sec. XVIII, renovată în 1865, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” din Tău, comuna Roșia de Secaș (sec. XVIII, adăugiri din 1820, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Turdaș (1770, adăugiri din 1826, cult ortodox, pictori Nicolae fiul lui Iacov și Vasile Ban din Feisa)

sursa: Județul Alba. Istorie, cultură, civilizație – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, editori Vasile Moga și Gabriel Tiberiu RustoiuȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Ajutoare sociale suspendate la Aiud. 10 persoane au rămas fără bani pentru că nu și-au făcut orele de muncă

Publicat

Primarul municipiului Aiud, Oana Badea, a suspendat vineri plata ajutorului social pentru 10 beneficiari.

Edilul a explicat într-o postare pe Facebook că a luat această măsură deoarece oamenii nu și-au îndeplinit obligația de a presta un anumit număr de ore de muncă.

”Astăzi am semnat 10 suspendări de ajutor social pentru că beneficiarii nu au prestat orele de muncă. Nu e prima dată când fac acest lucru.

De ce comunic acest aspect? Pentru că există tentația de a se generaliza în ceea ce mă privește. Dacă pentru unii primari, beneficiarii de ajutor social sunt masă de manevră, pentru mine, sunt o parte a comunității pe care o sprijin conform legii, ÎN MĂSURA ÎN CARE ÎȘI RESPECTĂ OBLIGAȚIILE FAȚĂ DE COMUNITATE”, a scris Oana Badea pe Facebook.

Suspendarea ajutoarelor s-a făcut printr-o dispoziție semnată de primarul Aiudului, iar decizia poate fi contestată în contencios administrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și profesorii coordonatori, premiați de Primărie

Publicat

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională 2020 au fost premiați de Primăria Alba Iulia. 

Vineri, în Cetatea Alba Carolina, cei 10 elevi au fost premiați de către reprezentanții primăriei cu câte 1.000 de lei.

Nici profesorii coordonatori nu au fost uitați de autorități, aceștia fiind premiați și ei cu câte 500 de lei de persoană, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Cine sunt elevii și profesorii premiați de Primăria Municipiului Alba Iulia:

Elevi

Cârnaț Alina Ioana

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Hîrlea Sorana Natalia

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Daisa Ioana Maria

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Irimescu Carina Daniela

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hulea Daria Anamaria

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Cinăzan Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Necș Alexia Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Nicolae Alexandra

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Oltean Darius Nicolae

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Toader Ciama Alecsia Ioana

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Cadre didactice

Teișan Genoveva

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Țibea Maria

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Oltean Sabina Larisa

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Cristea Luciana

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Niculescu Claudia Raveca

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Rus Luciana Mirela

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Lupșa Alina

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hada Adriana

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Șopterean Adriana

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ursu Gabriela

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Furdui Veronica Mirona

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Arsu Narcisa Ștefania

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Ispas Anca Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Marinescu Rodica Florica

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Bojor Ana Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Sava Gabriela Corina

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

 

sursă foto/info: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

UPDATE: REZULTATE finale ADMITERE 2020 la Colegiul Militar din Alba Iulia. LISTELE cu mediile de intrare în acest an

Publicat

Vineri au fost publicate rezultatele finale ale admiterii 2020 la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Reamintim că pentru anul şcolar 2020-2021 sunt disponibile 120 de locuri, pentru băieţi şi fete.

UPDATE: În urma publicării rezultatelor finale sunt 27 de candidați din Alba admiși, iar ultima medie de intrare este 9,15 după ce un candidat s-a retras.

Vezi AICI rezultate finale admitere Colegiul Naţional Militar Alba Iulia.

Potrivit primelor rezultate publicate, primul admis are media 10, un elev din județul Mureș (Luduș), iar ultima medie de intrare este 9,17. Erau 26 de candidaţi din Alba admişi la colegiul militar din Alba Iulia.

În perioada 1-2 iulie, cei au vrut să renunțe la locul obținut au putut solicita acest lucru, iar în 3 iulie au fost comunicate rezultatele finale la admitere.

Listaele sunt în format anonimizat al numelui și prenumelui candidaților, fiecare având un cod unic de identificare (cel primit la Evaluare Națională).

În perioada următoare, candidaţii admişi vor fi chemaţi la colegiu, pentru luarea măsurilor la echipament și completarea fișei de echipare. Se vor respecta regulile sanitare şi de distanţare fizică.

Reamintim că la admiterea din acest an nu au mai fost organizate testele-grilă. Candidaţii au fost repartizaţi, în ordinea mediilor de admitere și opțiuni. La centrul de admitere din Alba Iulia, au fost înregistrate 287 de dosare de înscriere, însă candidații au putut opta pentru oricare (sau toate) dintre cele cinci colegii militare din țară.

Anul trecut, prima medie de admitere a fost 9,90 și ultima 8,16, însă în 2019 s-au dat și teste-grilă, care au avut pondere mai mare în media finală.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate