Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Biserici românești de lemn din Alba: Repertoriul lăcașurilor de cult – monumente istorice și de arhitectură


Publicat

Arhitectura bisericilor de lemn s-a dezvoltat și păstrat în județul Alba pe valea Mureșului, văile Târnavelor, dar și pe valea Arieșului, astăzi fiind incluse în patrimoniul național aproape 50 de biserici de lemn, dintre care majoritatea datează din secolul XVIII.

Demn de menționat este faptul că în județul Alba se păstrează și este încă în folosință cea mai veche biserică de lemn din România – biserica mănăstirii Lupșa, ridicată la 1429.

Vezi și FOTO: Biserica Sfântului Ierarh Nicolae de la Mănăstirea Lupșa, cea mai veche biserică de lemn din Transilvania

Vasile Drăguț prezenta aceste monumente – lăcașe de cult ca fiind în armonie cu mediul natural în care au fost plasate: „înscrise cu modestie în peisaj, uneori tupilate în preajma unor copaci uriași, bisericile nu excelează prin înălțimea pereților sau acoperișurilor, acestea având pantele potrivit înclinate, pe măsura materialului lemnos de învelire: șița sau șindrila”.

Din punct de vedere tipologic, bisericile de lemn din Alba se încadrează în obișnuita structură longitudinală a spațiului dispus ritual în pronaos (frecvent tăvănit), naos (de obicei cu boltă semicilindrică) și altar, iar turnul este înălțat peste pronaos, cu excepția cazurilor când clopotnița este separată de biserică.

O caracteristică a stilului constructiv la bisericile românești de lemn este ridicarea pereților perimetrali ai bisericilor din cununi de grinzi dispuse orizontal și încheiate la extremități, în spațiul european, la populațiile slave sau germanice, fiind utilizată mai ales tehnica dispunerii pe verticală a grinzilor sau prin sistemul „în furci”. Lemnul utilizat la ridicarea bisericilor este îndeosebi cel de esență tare: gorunul, încheiat în coadă de rândunică sau cățel, mai rar folosindu-se fagul sau bradul – situație în care cea mai potrivită era încheietura prin încălecare.

Elementele decorative ale acestor monumente sunt de obicei realizate din lemn, prin valorificarea plastică a îmbinărilor de bârne ce formează, în multe cazuri, sub poala acoperișului, console cu aspect de aripi sau prin reliefarea, cu ajutorul sculpturilor, a portalurilor, cum este cazul bisericilor de la Găbud, Lăzești sau Șilea. Celălalt element decorativ este podoaba picturală, constând din icoane și pictură parietală, care de cele mai multe ori formează ansambluri de mare valoare artistică, precum cele de la Sartaș (1780) sau Goiești (1790).

Repertoriul bisericilor de lemn – monumente istorice și de arhitectură din județul Alba:

Bazinul Arieșului:

 • Biserica de lemn „Înălțarea Domnului” din Arieșeni (1791, cult ortodox, pictor Mihai de la Abrud)

 • Biserica de lemn „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Gârda de Sus (1792, modificată în 1863, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Trei Ierarhi” din Goiești, comuna Vidra (sec. XVIII, cult ortodox, pictor Simion Silaghi din Abrud)
 • Biserica de lemn „Sf. Ilie” din Întregalde (1774, adăugiri în sec. XIX, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Lăzești, comuna Vadu Moților (sec. XVIII, adăugiri din 1878, cult ortodox)
 • Biserica de lemn din Lunca Largă, comuna Ocoliș (sec. XVIII, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Geogel, comuna Ponor (1751, adăugiri ulterioare, cult ortodox, pictori Ion de la Beriu și Gheorghe Tobias din Abrud)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Cojocani, comuna Mogoș (sec. XVIII, modificări și adăugiri în sec. XIX-XX, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Dealu Geoagiului, comuna Întregalde (1742, adăugiri din sec. XIX, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Poșaga de Sus – Belioara (1789, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Runc, comuna Ocoliș (1852, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Pogorârea Sf. Duh” din Sartăș (1780, pictori Gheorghe fiul lui Iacov și Toader Ciungar, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” de la Sub Piatră, comuna Sălciua (1798, adăugiri din sec. XIX, cult ortodox)

 • Biserica de lemn „Sf. Treime și Prorocul Ilie” din Valea Largă, comuna Sălciua (1782, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Valea Lupșii (1799, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Lupșa (atestată în 1429, pictură din 1694, iconostas din secolul XVII, cult ortodox)

Bazinul Mureșului

 • Biserica de lemn „Sf. Theodor Tiron” din Băgău (secolul XVIII, cult ortodox, pictori Toader Ciungar și fii Nicolae și Iacov)
 • Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Copand, comuna Noșlac (1803, strămutată în 1856, cult ortodox, pictori Ștefan și Matei Șarlea din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Fărău (1762, cu adăugiri ulterioare, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Găbud, comuna Noșlac (1776, cult ortodox, pictori Gheorghe și Nicolae din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sf. Nicolae) din Ghirbom, comuna Berghin (1688, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Pogorârea Sf. Duh” din Lunca Mureșului (1723, adăugiri din secolul XIX, cult ortodox, pictori Nicolae fiul lui Iacov și Vasile Ban din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Noșlac (secolul XVIII, modificări din 1803 și 1923, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Pianu de Sus (secolul XVIII, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Săliștea (1798, cult ortodox, pictori Petru din Topârcea și Simion Poienaru din Laz)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Sânbenedic (1775, cult ortodox, pictori Nicolae fiul lui Iacov și Porfirie Șarlea din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Șilea, comuna Fărău (sfârșitul secolului XVIII, cult ortodox, pictor Porfirie Șarlea din Feisa)
 • Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” din Șpălnaca (sec. XVIII, renovată în 1865, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” din Tău, comuna Roșia de Secaș (sec. XVIII, adăugiri din 1820, cult ortodox)
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Turdaș (1770, adăugiri din 1826, cult ortodox, pictori Nicolae fiul lui Iacov și Vasile Ban din Feisa)

sursa: Județul Alba. Istorie, cultură, civilizație – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, editori Vasile Moga și Gabriel Tiberiu RustoiuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

65 de noi cazuri de COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore. Câte persoane sunt internate pe ATI

Publicat

65 de noi cazuri de COVID-19 au fost depistate în utimele 24 de ore pe teritoriul României. Până astăzi, 25 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.522 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

1.045.351 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 32.911 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 590. Dintre acestea, 121 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.286.995 de teste RT-PCR și 1.407.320 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 17.701 teste RT-PCR (8.634 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.067 la cerere) și 12.835 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 2.087 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 892 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 19.345 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 29 de persoane.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Misiuni pentru siguranța alegerilor, la Ciuruleasa și Meteș. Polițiștii reamintesc regulile la secțiile de votare

Publicat

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, din comunele Ciuruleasa și Meteș, din 27 iunie 2021, au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanții Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba și alte structuri M.A.I., se vor afla în misiuni pentru asigurarea protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării, pe timpul operațiunilor de tipărire, transport și depozitare, menținerea ordinii publice pe întreaga perioadă electorală, cu accent pe ziua votului, asigurarea protecției secțiilor de votare și soluționarea cu celeritate a sesizărilor privind incidentele electorale.

Astfel, în perioada 26 – 27 iunie, peste 100 de poliţişti si jandarmi vor desfășura activități în vederea asigurării măsurilor de ordine publică în zona secțiilor de vot, cercetarea sesizărilor privind săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale și constituirea rezervelor de intervenție.

18 polițiști și jandarmi vor asigura paza şi protecţia celor 14 secţii de votare, ce s-au constituit pe raza celor două comune.

Duminică, 27 iunie, vor fi constituite echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii I.S.U. Alba au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Reamintim faptul că, alegătorii români își pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Actele de identitate care au expirat începând cu data de 1 martie 2020, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci cetățeanul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021 își poate exercita dreptul de vot în baza acestui document.

Au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.

Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secției de votare, al persoanelor acreditate, al candidaților și nici operatorul de calculator.

Preşedintele biroului electoral ale secției de votare poate lua măsuri pentru ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

În ceea ce privește campania electorală, care se încheie oficial mâine la ora 7, aceasta s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără să fie înregistrate incidente deosebite.

Reamintim o serie de contravenții și infracțiuni prevăzute de actele normative care privesc alegerile locale:

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.

Aceeași amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot.

Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeași pedeapsă va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

Vă reamintim că toate persoanele participante la procesul electoral au obligația de a respecta măsurile de protecție sanitară, precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de votare și respectarea distanței fizice.

Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală, regulile de conviețuire socială și să sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cod Portocaliu de INUNDAȚII în ALBA, pe râurile din bazinele Arieș, Târnava Mare și Târnava Mică, până sâmbătă noaptea

Publicat

Hidrologii au emis avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de inundații pe râuri din județul Alba și alte județe din țară, valabile până sâmbătă noaptea.

Sunt așteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare.

Citește și COD PORTOCALIU de FURTUNI în județul Alba și aproape toată țara, până sâmbătă dimineața: vijelii, grindină, descărcări electrice

Cod Galben

În intervalul 25.06.2021 ora 12:00 – 26.06.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţul Cluj), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni (judeţele: Mureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Sibiu, Cluj, Alba, Hunedoara şi Arad), Bega – bazin amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Olt – bazin amonte S.H. Hoghiz şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Călmăţui (judeţele: Buzău şi Brăila), Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Rm. Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Buzău şi Vrancea), Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava).

Cod Galben

În intervalul 25.06.2021 ora 18:00 – 26.06.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcӑu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior ( judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb  – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Hunedoara şi Arad).

Cod Portocaliu

În intervalul 25.06.2021 ora 14:00 – 26.06.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza, Lăpuş – bazin superior şi afuenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Cluj), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţul Bihor), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea – amonte Ac. Tileagd (judeţele: Cluj şi Bihor), Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni, Niraj (judeţele: Harghita şi Mureş), Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Mureş, Sibiu, şi Alba), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieş – amonte S.H. Acmariu (judeţul Alba), Olt – bazin amonte S.H. Hoghiz (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov), Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Prahova), Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Siriu (judeţele: Buzău şi Prahova), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea).

Avertizarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Alba.

sursa: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Două cazuri de COVID-19, în județul Alba, în ultimele 24 de ore. Incidența pe localități

Publicat

Două cazuri noi de COVID-19 au fost depistate în județul Alba, în ultimele 24 de ore, după testările de joi, 24 iunie. 

Un caz a fost depistat la Câmpeni, iar unul în comuna Pianu.

De la începutul pandemiei, 21384 de persoane din Alba au fost confirmate pozitiv cu COVID-19. Dintre acestea, 20618 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 712 decese. Joi, în Alba au fost prelucrate în total 484 de teste (302 la DSP si 182 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 226639.

Incidența cazurilor de COVID

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate