Economie
”Black Friday” de iulie, înainte de creșterea TVA. Retailerii majorează prețurile, pentru a lansa reduceri spre finalul lunii

”Black Friday” de iulie, înainte de creșterea TVA. Luna iulie ar putea fi cea mai profitabilă pentru retaileri în 2025, în contextul majorării cotei generale de TVA de la 19% la 21%, începând cu 1 august.
Cu doar câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale, românii s-au lansat într-o adevărată cursă a cumpărăturilor, alimentată de teama scumpirilor estimate la 10-15%, potrivit analiștilor economici citați de Termene.ro.
Mulți dintre retaileri au operat deja primele majorări de prețuri, cu scopul de a avea marjă pentru a lansa promoții și reduceri după intrarea în vigoare a noii cote de TVA.
Adrian Negrescu, analist economic, avertizează că asistăm deja la practici similare cu cele din perioada Black Friday: „Produsele se scumpesc acum, pentru ca ulterior să fie prezentate ca fiind reduse.”
Negrescu recomandă consumatorilor să fie atenți și să urmărească istoricul prețurilor, mai ales în cazul achizițiilor online, unde „artificiile de marketing” sunt frecvente.
Un exemplu personal: a achiziționat un panou solar portabil, pe care, a doua zi, l-a regăsit mai scump cu 800 de lei.
“Black Friday de iulie” și shrinkflation
În domeniul alimentar, se manifestă deja fenomenul de shrinkflation: volume mai mici, prețuri și ambalaje neschimbate.
În paralel, segmentele electrocasnicelor, produselor de fashion și beauty au înregistrat scumpiri semnificative, retailerii încercând să exploateze apogeul consumului înainte de scumpirile „din pix” de la 1 august.
Iulie este așteptată să marcheze un vârf istoric al vânzărilor pentru mulți comercianți, fiind considerată perioada cea mai bună din an.
Vezi și: Sinteza măsurilor anunțate de premierul Ilie Bolojan, în pachetul al doilea de reforme fiscale
“Comercianții încearcă să-și fidelizeze clienții și să-și mențină vânzările prin promoții agresive, chiar dacă scumpirile reale vor fi moderate”, explică Negrescu.
Potrivit acestuia, se estimează că cele mai multe scumpiri nu vor depăși 10-15%, deoarece creșteri mai mari riscă să lase marfa nevândută.
Modificări fiscale de la 1 august
De la 1 august 2025, cota standard de TVA urcă la 21%, iar cotele reduse de 5% și 9% vor fi eliminate.
Va exista o singură cotă redusă de 11%, aplicabilă pentru industria hotelieră, cărți, lemne de foc, alimente, medicamente și apă pentru irigații.
Totodată, vor crește cu 10% accizele la carburanți, alcool, tutun și produsele cu zahăr.
Începând cu 1 ianuarie 2026, vor intra în vigoare noi măsuri fiscale: impozitul pe dividende va crește la 16%, va fi introdus un impozit suplimentar de 4% pentru bănci, iar contribuțiile de sănătate vor fi extinse.
În acest context economic incert, românii caută să anticipeze scumpirile și să își asigure bunurile necesare la prețuri mai avantajoase — transformând iulie într-un Black Friday al verii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News