Actualitate
BNR: record istoric la început de 2022. De ce preferă românii banii cash
Conform unui raport al Băncii Naționale a României, românii au preferat să folosească banii cash, iar masa monetară a ajuns la valori istorice.
Una din explicații este pandemia, având în vedere că în toată această perioadă mulți au fost nevoiți să folosească cardurile bancare, unele dintre bănci practicând și rate mari de taxare la transferuri.
BNR anunță masa monetară la valori istorice în 2022
În raportul emis de BNR, datele arată că masa monetară din România a crescut în februarie la 99816,40 milioane lei, de la 98646,30 milioane lei în ianuarie 2022.
La începutul anului era înregistrată valoarea 98646,30 milioane lei pentru masa monetară în circulație pe piața românească. Noile valori, mai spune BNR, sunt valori istorice, având în vedere că nu au mai fost înregistrate până acum asemenea creșteri.
Indicele ROBOR a atins în aprilie cea mai ridicată valoare din ultimii 8 ani: 4.60%, iar acest lucru înseamnă că ratele vor crește pentru cei care au credite luate începând din mai 2019.
Majorarea indicelui, valabilă în perioada aprilie-iulie, vine după ce Banca Centrală a stabilit că IRCC a ajuns la 1,86% şi specialiștii anticipează că acesta va ajunge la 2,5%.
Vezi: ROBOR a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 8 ani
Aproximativ 8 miliarde de lei au intrat în economia românească, ca urmare a preferințelor românilor de a folosi bani cash, în detrimentul cardurilor bancare.
Masa monetară a avut o rată în piață, spune BNR, în creștere cu 9,5%, procentul fiind mult peste cel al ratei de inflație, și anume 8,5%, numai în luna februarie.
Ca urmare a situației din Ucraina, BNR preconizează că masa monetară ar putea să mai crească, cel puțin până la finele acestei luni. Datele raportate în prezent au avut o stagnare medie, dar asta nu înseamnă că nu se vor mai înregistra procente de creștere.
În comparație, în aceeași perioadă, dar în 2021, masa monetară de pe piața românească a fost în descreștere, mai ales pe fondul pandemiei, când mai toată lumea din rațiuni de prevenție a fost nevoită să folosească cardurile bancare.
Institutul Național de Statistică anunță o nouă rată de inflație anuală
Rata anuală a inflației din România a crescut la 10,2% în martie 2022, de la 8,5% în luna precedentă.
Acesta a fost cel mai ridicat nivel din octombrie 2004, deoarece prețurile produselor alimentare au accelerat, înregistrând cea mai mare creștere din mai 2011, cu 11,2% față de 8,84% în februarie.
De asemenea, inflația s-a accelerat pentru servicii, valorile înregistrate fiind de 6,5 % față de 6,1 %. Pentru produsele nealimentare procentul de creștere a fost de 10,9 % față de 9,3 %.
În 2021, rata medie a inflației a fost de 5,05 %, în creștere bruscă față de 2,63 % cu un an înainte.
Lunar, prețurile de consum au urcat cu 1,9%, cel mai mult din ultimii 11 ani, după o creștere de 8,8% în februarie. Iar lucrurile, conform analiștilor, nu se vor opri aici, ca urmare a crizei economice generate de conflictul ruso-ucrainean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
marți, 26.04.2022 at 14:25
Nu-i Chiar ASA ! Dupa principiul ” Ce-i in mana, nu-i minciuna „, chiar daca multi au salariile sau pensiile pe card, Prefera sa retraga Banii Cash, pentru a-si face cumparaturile dorite !!!!!