Blaj
Bosch dezvoltă și testează la Cluj Napoca tehnologii pentru mașinile care ”se conduc singure” conectate prin 5G
Compania Bosch (prezentă și în județul Alba, la Blaj) şi furnizorul de telecomunicații Orange, testează şi dezvoltă împreună la Cluj diferite elemente care vor contribui la noua revoluţie din industria auto – maşinile care se conduc singure cu ajutorul tehnologiei 5G.
„Dezvoltăm diverse tehnologii pentru automotive. Una dintre acestea este conducerea automată, unde în primul rând dezvoltăm tot felul de senzori precum video, radar, ultrasunete, care practic preiau informaţii din trafic, din mediul înconjurător, din jurul maşinii şi dezvoltă o reprezentare pe baza căreia maşina este ghidată, adică acceleraţie, frână, virare, deci ghidare, semnalizare şi aşa mai departe.
Senzori video și metode de inteligență artificială pentru mașini care ”se conduc singure”
În particular, dezvoltăm tehnologii de percepţie pe bază de senzori video şi metode de inteligenţă artificială. Suntem destul de avansaţi pe zona aceasta şi lucrăm foarte mult în colaborare cu o reţea internaţională de experţi“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day, Cătălin Golban, directorul departamentului de inginerie a sistemelor de percepţie video din cadrul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.
Maşinile pe care sunt testate tehnologii de percepţie pentru conducere automată sunt conectate la cloud prin intermediul 5G.
”Dacă ne imaginăm o maşină de test cu o grămadă de senzori de la care se preiau cantităţi uriaşe de date, ne dăm seama că nu avem local capacitate de stocare suficient de mare pentru a salva toate aceste date şi atunci fiind conectate printr-un mediu de transport rapid cum este 5G putem să transferăm uneori chiar în timp real aceste date înspre cloud, unde sigur condiţiile de capacitate de stocare şi capacitate de calcul sunt mult mult mai mari. Deci, avem maşini de test care odată conectate, permit o dezvoltare mult mai eficientă a tehnologiei“, a explicat Golban.
Tehnologia avansează extrem de rapid. Dacă este să luăm în calcul opinia lui Ramjee Prasad, profesor la Aarhus University, 5G ar urma să dăinuie pentru aproximativ 30 de ani, urmând să fie înlocuit de FWCE, sau Future Wirless Communications Era, care va avea un impact mult mai direct asupra noastră.
Nu este exclus însă ca această tehnologie să apară și mai rapid.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News