Connect with us
Advertisement

Eveniment

Canicula lovește din nou România. Și Europa se topește sub valul de căldură

Publicat

Revine canicula în România. Potrivit meteorologilor, vom avea cu 5 grade în plus joi, 14 iulie. Și Europa se confruntă cu un val de căldură extremă care pune în pericol vacanțele în zone importante de pe continent.

„De joi vorbim  de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. Mâine vom înregistra în țara noastră valori de 20 până la 29 de grade.

Joi o să consemnăm cu 5 grade mai ridicate faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade.

Acest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor, va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută.

Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar.

Iată de ce în aceste zone ne confruntăm acum cu această situație. Pentru că valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni și iată o decadă din luna lui Cuptor s-au situat în aceste zone, la mai puțin de 40-45 % din cât ar fi normal să cadă în această în acest interval”, a spus Elena Mateescu, director ANM,  la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Temperaturile în creștere au pus stăpânire pe unele părți ale Europei, care abia și-a revenit după ultimul val de căldură. Seceta și incendiile de pădure au afectat Spania și Portugalia, iar căldura toridă s-a extins în Franța și în Regatul Unit, scrie BBC, potrivit Mediafax.

Temperaturile vor atinge cote maxime joi în Franța și Spania, iar autoritățile au anulat focurile de artificii tradiționale de ziua națională a Franței pentru a reduce riscul de incendii.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și mai durabile din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale.

Căldură extremă în nordul Spaniei

În timpul acestui val de căldură, în Andaluzia, Castilla La Mancha și Extremadura s-au înregistrat temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Nordul Spaniei, care, de obicei, este ocolit de temperaturile extreme, este, de asemenea, afectat, regiunea nord-vestică Galicia fiind în alertă roșie – cea mai înaltă categorie – în timp ce se pregătește pentru temperaturi de până la 42 de grade Celsius în valea Miño.

Alte 13 regiuni se află sub cod portocaliu sau galben.

Se așteaptă ca temperaturile să continue să crească în multe zone în următoarele două zile. Orașul Zaragoza, din nord-estul țării, este prognozat să înregistreze temperaturi de până la 42C, în timp ce Badajoz, în sud-vest, ar putea înregistra joi până la 47C.

Calitatea aerului este slabă în multe zone din nordul țării din cauza căldurii. Acest lucru se adaugă la problemele de sănătate deja existente cauzate de vremea caldă, ceea ce înseamnă că străzile orașelor și satelor tind să fie mult mai liniștite după-amiaza.

Temperaturi ridicate în Portugalia

Un procent fără precedent de 80% din Portugalia continentală este expus unui risc „excepțional” de incendii, potrivit institutului național de meteorologie IPMA.

Guvernul a plasat întreaga zonă continentală sub „stare de urgență” până vineri – cu o treaptă mai sus de „stare de alertă” și al doilea cel mai ridicat dintre cele trei niveluri. Aceasta declanșează reacții locale, regionale și naționale, punând la dispoziție poliția și alte forțe și deblocând fonduri pentru a angaja mai mulți pompieri.

Marți au fost 849 de pompieri în acțiune la circa 30 de incendii, dintre care doar trei au fost considerate necontrolate. Numărul a scăzut de la peste 2.000 în ziua precedentă.

Mai multe incendii majore care au izbucnit în weekend au fost stinse sau ținute sub control, nu înainte de a mistui mii de hectare de pădure.

Dar se așteaptă ca condițiile să se înrăutățească treptat, până joi, deoarece temperaturile cresc și vânturile se vor înteți noaptea în unele zone. IPMA prognozează temperaturi maxime de până la 47C în zilele următoare.

Deși este posibil să apară unele furtuni, meteorologii avertizează că orice ploaie s-ar putea evapora înainte de a ajunge la sol.

Turismul este deja afectat, chiar și în zonele încă neatinse de incendii.

În populara destinație turistică Sintra, în apropiere de Lisabona, palatele naționale, castelul și alte atracții sunt închise prin ordin guvernamental.

Există, de asemenea, temeri că un mare festival de muzică programat să aibă loc de joi până sâmbătă lângă plaja de la Meco, în Sesimbra, la sud de Lisabona, și un raliu de motociclete în Algarve, care este unul dintre cele mai mari din Europa, vor trebui anulate.

Valul de căldură lovește de Ziua Bastiliei

Temperaturile din Franța vor atinge 39 de grade Celsius în unele zone din sud-vestul țării, în cadrul unui val de căldură care va dura între opt și zece zile, potrivit Météo France.

Deși nu se preconizează că temperaturile în creștere vor doborî recorduri ca în alte țări europene, există îngrijorări cu privire la posibilele consecințe.

Cu 23 de departamente plasate sub avertizare galbenă și cu alerte portocalii care ar putea intra în vigoare începând de miercuri, premierul Elisabeth Borne a îndemnat miniștrii să ia măsuri pentru a minimiza riscurile pentru sănătate, în special pentru grupurile vulnerabile.

Un plan de sănătate a fost, de asemenea, implementat de guvern în toate zonele aflate în alertă. Între timp, Ziua Bastiliei de joi, 14 iulie, va fi ceva mai puțin colorată, riscurile de incendiu ducând la anularea focurilor de artificii în unele zone ale țării.

Deși este prea devreme pentru a face comparații cu valul de căldură din 2003, în urma căruia au murit aproximativ 15.000 de persoane, Franța este totuși precaută.

sursa: Antena 3, Mediafax, sursa foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement