Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Canicula lovește din nou România. Și Europa se topește sub valul de căldură

Publicat

Revine canicula în România. Potrivit meteorologilor, vom avea cu 5 grade în plus joi, 14 iulie. Și Europa se confruntă cu un val de căldură extremă care pune în pericol vacanțele în zone importante de pe continent.

„De joi vorbim  de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. Mâine vom înregistra în țara noastră valori de 20 până la 29 de grade.

Joi o să consemnăm cu 5 grade mai ridicate faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade.

Acest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor, va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută.

Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar.

Iată de ce în aceste zone ne confruntăm acum cu această situație. Pentru că valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni și iată o decadă din luna lui Cuptor s-au situat în aceste zone, la mai puțin de 40-45 % din cât ar fi normal să cadă în această în acest interval”, a spus Elena Mateescu, director ANM,  la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Temperaturile în creștere au pus stăpânire pe unele părți ale Europei, care abia și-a revenit după ultimul val de căldură. Seceta și incendiile de pădure au afectat Spania și Portugalia, iar căldura toridă s-a extins în Franța și în Regatul Unit, scrie BBC, potrivit Mediafax.

Temperaturile vor atinge cote maxime joi în Franța și Spania, iar autoritățile au anulat focurile de artificii tradiționale de ziua națională a Franței pentru a reduce riscul de incendii.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și mai durabile din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale.

Căldură extremă în nordul Spaniei

În timpul acestui val de căldură, în Andaluzia, Castilla La Mancha și Extremadura s-au înregistrat temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Nordul Spaniei, care, de obicei, este ocolit de temperaturile extreme, este, de asemenea, afectat, regiunea nord-vestică Galicia fiind în alertă roșie – cea mai înaltă categorie – în timp ce se pregătește pentru temperaturi de până la 42 de grade Celsius în valea Miño.

Alte 13 regiuni se află sub cod portocaliu sau galben.

Se așteaptă ca temperaturile să continue să crească în multe zone în următoarele două zile. Orașul Zaragoza, din nord-estul țării, este prognozat să înregistreze temperaturi de până la 42C, în timp ce Badajoz, în sud-vest, ar putea înregistra joi până la 47C.

Calitatea aerului este slabă în multe zone din nordul țării din cauza căldurii. Acest lucru se adaugă la problemele de sănătate deja existente cauzate de vremea caldă, ceea ce înseamnă că străzile orașelor și satelor tind să fie mult mai liniștite după-amiaza.

Temperaturi ridicate în Portugalia

Un procent fără precedent de 80% din Portugalia continentală este expus unui risc „excepțional” de incendii, potrivit institutului național de meteorologie IPMA.

Guvernul a plasat întreaga zonă continentală sub „stare de urgență” până vineri – cu o treaptă mai sus de „stare de alertă” și al doilea cel mai ridicat dintre cele trei niveluri. Aceasta declanșează reacții locale, regionale și naționale, punând la dispoziție poliția și alte forțe și deblocând fonduri pentru a angaja mai mulți pompieri.

Marți au fost 849 de pompieri în acțiune la circa 30 de incendii, dintre care doar trei au fost considerate necontrolate. Numărul a scăzut de la peste 2.000 în ziua precedentă.

Mai multe incendii majore care au izbucnit în weekend au fost stinse sau ținute sub control, nu înainte de a mistui mii de hectare de pădure.

Dar se așteaptă ca condițiile să se înrăutățească treptat, până joi, deoarece temperaturile cresc și vânturile se vor înteți noaptea în unele zone. IPMA prognozează temperaturi maxime de până la 47C în zilele următoare.

Deși este posibil să apară unele furtuni, meteorologii avertizează că orice ploaie s-ar putea evapora înainte de a ajunge la sol.

Turismul este deja afectat, chiar și în zonele încă neatinse de incendii.

În populara destinație turistică Sintra, în apropiere de Lisabona, palatele naționale, castelul și alte atracții sunt închise prin ordin guvernamental.

Există, de asemenea, temeri că un mare festival de muzică programat să aibă loc de joi până sâmbătă lângă plaja de la Meco, în Sesimbra, la sud de Lisabona, și un raliu de motociclete în Algarve, care este unul dintre cele mai mari din Europa, vor trebui anulate.

Valul de căldură lovește de Ziua Bastiliei

Temperaturile din Franța vor atinge 39 de grade Celsius în unele zone din sud-vestul țării, în cadrul unui val de căldură care va dura între opt și zece zile, potrivit Météo France.

Deși nu se preconizează că temperaturile în creștere vor doborî recorduri ca în alte țări europene, există îngrijorări cu privire la posibilele consecințe.

Cu 23 de departamente plasate sub avertizare galbenă și cu alerte portocalii care ar putea intra în vigoare începând de miercuri, premierul Elisabeth Borne a îndemnat miniștrii să ia măsuri pentru a minimiza riscurile pentru sănătate, în special pentru grupurile vulnerabile.

Un plan de sănătate a fost, de asemenea, implementat de guvern în toate zonele aflate în alertă. Între timp, Ziua Bastiliei de joi, 14 iulie, va fi ceva mai puțin colorată, riscurile de incendiu ducând la anularea focurilor de artificii în unele zone ale țării.

Deși este prea devreme pentru a face comparații cu valul de căldură din 2003, în urma căruia au murit aproximativ 15.000 de persoane, Franța este totuși precaută.

sursa: Antena 3, Mediafax, sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat: Limba română, cu gramatică, probă separată. Ce spune ministrul Educației despre modificările legii învățământului

Publicat

Pentru examenul de Bacalaureat din 2027, Limba română va fi probă separată, cu gramatică, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În varianta aflată în dezbatere publică, Româna era inclusă într-o probă multidisciplinară.

“În zilele de 23 și 24 august vor fi cele mai mari dezbateri publice pe marginea proiectelor legilor învățământului preuniversitar și învățământului superior. (…) În urma discuțiilor avute cu cei implicați, este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare.

Este una din îmbunătățirile aduse pe parcurs, sunt multe altele care vor fi făcute publice după o centralizare. Vă spun că am primit mult peste 1.000 de astfel de propuneri”, a declarat ministrul, potrivit edupedu.ro.

Noile legi ale învățământului, în dezbatere publică până în 24 august

Proiectele pentru modificarea legii învățământului sunt în dezbatere publică până în data de 24 august 2022.

În varianta actuală, absolvenții de clasa a XII-a vor susține o singură probă ce conține verificarea competențelor pe mai multe materii, vor fi două probe de limbi străine, proba de competențe digitale, iar cea specifică profilului va fi facultativă.

Încă din 13 iulie când au fost lansate în dezbatere publică proiectele de legi ale educației, ministrul Educației a precizat că va fi reintrodusă gramatica în noile planuri cadru de la liceu, care trebuie să intre în vigoare din septembrie 2023, adică pentru elevii care în toamna aceasta intră în clasa a VII-a.

La o dezbatere online din 27 iulie, secretarul de stat Bogdan Cristescu a declarat că “Proba de limba română acum are o pondere de 30%, este o probă din trei. În Bacalaureat, așa cum este văzut, are o pondere mai mare de atât, mai ales dacă adăugăm și Istoria României și Geografia României. Deci este o abordare patriotică, poate, dar cu care eu nu sunt de acord. În niciun caz Limba română nu are o pondere mai mică decât acum. Doi: de ce este disciplină separată la minorități? Nu cred că puteam să băgăm itemii de minorități în proba pentru toți elevii din România. Deci nu are nicio motivație abracadabrantă, este o motivație tehnică”.

Varianta propusă pentru Bacalaureat 2027

A – proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările; aceasta constă într-o probă unică, prin care se evaluează competențele generale formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane.

B – două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență corespunzător Cadrului european comun de referință pentru limbi. Elevii care promovează, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, la cerere;

C – proba de evaluare a competențelor digitale. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. Elevii care promovează, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și la echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, la cerere;

D – probă scrisă la Limba și literatura maternă – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale;

E – probe scrise, facultative, specifice profilului sau specializării, la alegerea candidatului, după cum urmează:

 • a) pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, din filiera teoretică, o probă scrisă din matematică și informatică cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
 • b) pentru profilul real, specializarea științele-naturii, din filiera teoretică, o probă scrisă din fizică, chimie și biologie cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
 • c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, o probă scrisă din istorie și științe socio-umane, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
 • d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică o probă scrisă din limba și literatura română și limba și literatura unei limbi de circulație internațională studiate, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
 • e) pentru filiera profesională, o probă scrisă specifică domeniului de pregătire;
 • f) pentru filiera vocațională, o probă specifică profilului sau specializării.

Examenul naţional de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

 • a) au susţinut proba de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și proba de evaluare a competențelor digitale și au obținut cel puțin nivelul „independent”;
 • b) au susţinut proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6;
 • c) au susţinut probă scrisă la Limba și literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6;

Absolvenţii care au susţinut proba de evaluare a competențelor lingvistice și proba de evaluare a competențelor digitale li se eliberează certificate care atestă nivelul de competenţă lingvistică, respectiv nivelul de competenţă digitală.

Eliberarea acestor certificate nu este condiționată de promovarea probelor scrise și practice. Proba scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării nu condiționează promovarea examenului de bacalaureat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

20-21 august: Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș. Reconstituirea tradițiilor documentate de celebrul etnograf local

Publicat

La sfârșit de săptămână, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită la Mogoș, pentru a descoperi împreună tradițiile locului, în cadrul evenimentului Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș, ediția a II-a, organizat în cadrul proiectului de animație cultuală RomânIA tradițională.

„Astfel, sâmbătă, 20 august 2022, și duminică, 21 august 2022, împreună cu partenerii locali, respectiv Primăria și Consiliul Local Mogoș, Biblioteca comunală „Ovidiu Bîrlea” și Parohiile Ortodoxe Mogoș – Miclești și Mogoș – Cojocani, ne-am propus să transformăm Mogoșul în capitala culturală a județului, prin activitățile menite să readucă în actualitate spiritul locului, prin reconstituirea tradițiilor și obiceiurile documentate de celebrul etnograf local, Ovidiu Bîrlea.

Din programul zilei de sâmbătă amintim:

 • Te Deum la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Mogoș, construită în anul 1844 și declarată monument istoric (ora 09.30),
 • Obiceiuri pierdute, obiceiuri renăscute – Claca de coasă de la Bârlești – valorificarea ocupațiilor tradiționale descrise în volumele etnografului Ovidiu Bîrlea (Muntele Bârleștilor –ora 10.00, prezintă bibliotecar Olga Oprean),
 • Colocviile Naționale Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș, ediția a II-a, cu participarea Cosminei Berindei, cercetător la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din cadrul Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, Georgeta Orian, conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Ana Șerdean, coordonatorul Centrului de Resurse „Academia Doamnelor”, precum și al proiectelor Cânep Art și Alba coase IE, Cornel Nistea, președintele filialei Alba –Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și Gheorghe Burz, profesor, autor al culegerii de melodii folclorice culese din Munții Apuseni – Țarina. Cântecul locului (Centrul de Informare turistică al Comunei Mogoș – ora 11.00, moderator Daniela Floroian),
 • expoziție etnografică la Școala Gimnazială Mogoș (ora 14.00, custode Bârlea Liliana),
 • expoziție gastronomică la Căminul Cultural Mogoș (ora 14.00, prezintă Ioana Bogdan),
 • Obiceiuri pierdute, obiceiuri renăscute – Șezătoarea de la Mogoș și dansul „Mogoșana”, reconstituire organizată de mogoșeni și elevi ai Școlii Gimnaziale Mogoș, coordonați de Bîrlea Liliana Ioana, urmată de un spectacol folcloric susținut de Adriana Bucur Bogdan și grupul instrumental Flora, Nuria Oargă, Mihaela Oprea, alături de bine-cunoscuta Marinela Baba (Căminul Cultural Mogoș – ora 14.30, prezintă Daniela Floroian).

Duminică, 21 august 2022, evenimentul continuă cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Mogoș (ora 12.30), moment urmat de festivitatea de premiere a cuplurilor care au împlinit 50, respectiv 60 de ani de căsnicie, de către primarul comunei Mogoș, Mircea Liviu Macavei.  De la ora 13.00, spectacol folcloric susținut de ansamblurile „Ciuruleasa” și „Dor Teiușan”, Oana Bozga Pintea și taraful, Ioana Maria Marcu, Ansamblul 60+ din Alba Iulia și Paula Hriscu”, au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Evenimentele sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 3.22 RomânIA tradițională, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Mogoș, Biblioteca comunală „Ovidiu Bîrlea”, Parohiile Ortodoxe Mogoș – Miclești și Mogoș – Cojocani, Căminul Cultural Mogoș și Expoziția Etnografică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționări COD GALBEN de furtuni în ALBA și alte județe din țară. Unde va fi caniculă

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. În Alte zone va fi caniculă.

COD GALBEN: miercuri, 17 august, orele 12.00 – 22.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.

COD GALBEN: miercuri-vineri (17, 18, 19 august) – caniculă, disconfort termic ridicat

Miercuri, joi și vineri (17, 18 și 19 august), în regiunile vestice și sudice, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, cu valori mai ridicate vineri (19 august), spre 39-40 de grade în vest și sud-vest. Minimele nu vor coborî sub 18-21 de grade.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

JOI: Cetățenii din orașul Abrud rămân temporar fără apă potabilă, din cauza unor lucrări de cuplare la noua rețea de apă

Publicat

Pentru efectuarea lucrărilor de cuplare la noua rețea de apă potabilă din orașul Abrud, reabilitată prin programul POIM, operatorul Apa CTTA SA Alba anunță întreruperea furnizării apei potabile în această localitate în data de 18 august, între orele 08:30-16:00.

Cetățenii sunt rugați să-și asigure rezerva de apă necesară pe parcursul întreruperii. 

Potrivit reprezentanților Apa CTTA Alba, la reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care cetățenii sunt rugați să folosească apa numai în scop menajer.

„Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon 0258.834501, în vederea intervenției”, au mai transmis reprezentanții operatorului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax