Connect with us
Advertisement

Eveniment

CARANTINA de noapte în toată țara. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Publicat

Din 25 octombrie, pentru 30 de zile, a fost decisă măsura carantinei de noapte în toate localitățile din țară, pe tot parcursul săptămânii, indiferent de incidență.

Deplasările sunt restricționate pe timp de noapte, în intervalul orar 22.00 – 5.00.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

Excepții de la interdicția de deplasare în afara locuinței/localității:

  • deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
  • deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.
  • deplasarea în afara localităților pentru persoanele care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
  • deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală trebuie să prezinte certificatul verde, pe hârtie sau în format electronic.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator sau declarație pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Declarația pe propria răspundere trebuie completată și de persoanele nevaccinate care ies din casă după ora 22.00 din cauza unei urgențe.

Declarațiile pot fi completate online pe siteul STS. si apoi poate fi descărcate și salvate pe telefon

Pentru cei care preferă să completeze de mână documentul, modelele acestora mai jos pot fi descărcate:

Certificatul verde pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală se poate descărca de mai jos:

  • https://certificat-covid.gov.ro

sau

  • https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Carantina de noapte. Ce amenzi pot primi cei care o respectă

Carantina de noapte a fost instituită în multe localități din România ca urmare a numărului ridicat de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru a putea ieși din locuințe în interes personal pe perioada carantinei de noapte, cetățenii vor avea nevoie de unul dintre cele două documente:

  • Certificatul digital verde, dacă s-au vaccinat complet și au trecut 10 zile de la ultima doză sau dacă s-au vindecat și nu au trecut mai mult de 180 de zile de la rezultatul pozitiv al testării de confirmare a infectării;
  • Declarația pentru deplasare pentru cei care nu sunt vaccinați/vindecați. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței sau gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura. Această declarație trebuie completată și deținută înainte de ieșirea din locuință.

În cazul în care nu au o declarație pe propria răspundere valabilă, potrivit Legii 55/2020, cei nevaccinați anti COVID-19 riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Măsurile care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie 2021

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, vineri, ca indiferent de rata de incidență din localitate să se impună restricții de ciruclație de la ora 22.00. În plus, în centre comerciale sau la evenimente, accesul este permis în baza certificatului verde.

Potrivit deciziei CNSU propusă Guvernului, circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 22.00-05.00, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile.

Sunt exceptate persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, în intervalul orar când sunt restricții de circulație restul populației, nevaccinată, poate să se deplaseze în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, pentru:

  • asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță,
  • pentru achiziționarea de medicamente
  • sunt permise deplasările persoanelor în afara localităților dacă se află în tranzit sau fac călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
  • Sunt permise deplasările din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Verificarea documentelor de deplasare

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, oamenii sunt obligați să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pe suport hârtie sau în format electronic, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi, documentul de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, documentul care atestă trecerea, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau prezentat în limba română.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Interzicerea desfășurării activității unor operatori  economici, instituții publice, săli de sport

De asemenea, se propune interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21.00-05.00. Între aceste ore, operatorii economici pot activa doar prin livrare la domiciliu.

Aceeași măsură se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii: instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise.

Se aplică măsura și pentru săli de sport și/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri; târguri, bâlciuri, talciocuri.

Restaurante și cafenele, 50% din capacitate. Cluburirile și discotecile, închise

Restaurantele, cafenelele, etc. pot funcționa cu activitate permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00.

Activității în baruri, cluburi și discoteci este interzisă pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor.

Se interzicere participarea spectatorilor la competițiile sportive.

50% dintre angajați în regim de telemuncă. Acces permis în instițuții publice numai pentru vaccinați

Accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform hotărârii CNSUva fi permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Se propune, de asemenea, ca organizarea programului de lucru să se facă în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați.

Accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, se propune a fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

Se abilitează Ministerul Educației pentru emiterea ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022.

Se propune și instituirea obligativității purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement