Connect with us
Advertisement

Educație

Care sunt regulile pentru elevii care încep luni Evaluarea Națională. În ce condiții vor putea intra la examen

Publicat

Începând de luni, 15 iunie, elevii de clasa a VIII-a susţin Evaluarea Națională în condiţii speciale, având în vedere pandemia de coronavirus.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au stabilit, printr-un ordin comun, mai multe măsuri care trebuie respectate în şcoli la examenele naţionale, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. Documentul prevede stabilirea de circuite de intrare şi de ieşire a elevilor și a personalului didactic în şcoli, modul în care realizează igienizarea / dezinfecţia, precum și măsurarea temperaturii tuturor celor care intră în școală.

„În situaţia în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară nu i se va permite accesul în unitatea de învăţământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi conduitei de tratament”, prevede ordinul comun al ministerelor.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

În ziua examenului, la intrarea în școală cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.

Reguli în ziua examenului

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/ unitatea de învăţământ cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.

Potrivit documentului citat, măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact. Temperatura nu trebuie să depăşească 37,3 grade. Dacă este mai mare, se repetă măsurarea temperaturii de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii se face la umbră, în paralel cu observarea clinică a simptomelor respiratorii (tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate detaliile despre examenul din acest an. Reguli, calendar, modele de subiecte

Ministerul Educației precizează că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini etc).

De asemenea, se va realiza curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, a mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide, iar intrările/ ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de examen şi alte încăperi vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Totodată, se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 metri unul faţă de celălalt.

Conform Ordinului de ministru, pupitrele/ băncile vor fi individualizate/ prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/ localizarea fără a parcurge toată suprafaţa sălii; personalul didactic/ asistenţii care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar pe 19 iunie între orele 8,00 -14,00.

Calendar Examene Evaluare Națională

15 iunie 2020 – Limba și literatura română – probă scrisă

17 iunie 2020 – Matematica – probă scrisă

18 iunie 2020 – Limba și literatura maternă – probă scrisă

22 iunie 2020 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

22 iunie 2020 (ora 16:00 – ora 19:00) 23 iunie 2020 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor

23-26 iunie 2020 – Soluționarea contestațiilor

27 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

La Evaluarea Națională din sesiunea 2 – 27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, conform situației centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării.

Probele încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

sursa: digi24.ro, edu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement