Connect with us
Advertisement

Eveniment

Carte de salvare la bord: Foaia care ar putea salva viața pasagerilor aflați într-un autoturism implicat într-un accident

pompieri

Publicat

Pentru siguranța șoferilor și a pasagerilor din Uniunea Europeană, inclusiv a celor din România, autoritățile recomandă să aibă în autoturisme așa numita ”Carde de salvare la bord”.

Aceasta este o pagină A4 unde, în caz de accident, salvatorii găsesc o schemă cu locurile în care se află airbagurile, bateria, dar și punctele de rezistență ale caroseriei. 

Facilitarea accesului instant al echipelor de intervenţie la informaţiile necesare salvează vieţi:

Potrivit autorităților, cartea poate reduce cu 30% timpul de descarcerare, iar „facilitarea accesului instant al echipelor de intervenţie la informaţiile necesare salvează vieţi”.

Totodată, legea îi obligă pe producatorii auto să publice pe site-urile lor cărțile de bord pentru toate modelele produse, iar pe site-ul Automobil Clubul Român pot fi găsite toate în același loc.

Fiecare secundă contează atunci când este vorba despre viața oamenilor. Regula de aur a echipajelor de urgență spune că victima trebuie salvată în cel mult o oră. Au 20 de minute să ajungă, 20 să o scoată din masina și 20 să-i acorde îngrijiri medicale.

De cele mai multe ori, în procesul de salvare al persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timp prețios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creșterea siguranței modelelor autoturismelor reprezintă o provocare pentru salvatori.

Mai mult, îndepartarea plafonului unui autovehicul, de către echipajele de descarcerare, devine din ce în ce mai problematică.

Confruntându-se cu bucăți de oțel de mare rezistență precum și cu armături ale caroseriei, în aceste condiții, chiar și cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac față.

Anumite componente de siguranță, precum generatoarele de gaz din componenta sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranță pentru echipajele care intervin în situații de urgență.

O altă problemă o constituie găsirea și deconectarea bateriei în cazul autoturismelor moderne.

carte de salvare2

Astfel, o “Carte de Salvare la Bord” standardizată, în format A4, ce cuprinde informații cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor, a generatoarelor de gaz, a unităților de control, etc, precum și informațiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, trebuie utilizată la nivelul întregii Europe.

Pentru a fi cât mai accesibilă echipajelor de salvatori, “Cartea de Salvare la Bord” trebuie să fie plasată, în fiecare autoturism, în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto.

În Europa, în special în Germania, această carte este deja folosită. Potrivit autorităților, dacă ar fi în toate mașinile, 2.500 de oameni ar fi salvați în fiecare an în Uniunea Europeană.

Se poate descărca de aici pentru aproape orice tip de automobil.

sursa: acr.ro, stirileprotv.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement