Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cât timp vor mai putea călători românii în Marea Britanie doar cu buletinul și cum vor putea obține statutul de rezident

Publicat

Românii care nu au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit şi doresc să meargă în vizită la familie sau prieteni ori în scop turistic vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie până la 30 septembrie 2021, dată de la care călătoriile în această ţară vor fi posibile doar cu paşaportul.

La modul general, cetăţenii români vor putea călători în scop turistic, de vizită sau pentru studii de scurtă durată pe o perioadă de până la 6 luni dintr-un an în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord fără a avea nevoie de viză, în baza paşaportului sau a cărţii de identitate aflate în curs de valabilitate.

Citește și Exod fără precedent din Regatul Unit. Mai rentează să muncești în Marea Britanie? Reguli pentru sezonieri de la 1 ianuarie

„Cu privire la documentele de călătorie, subliniem că cetăţenii români care nu au obţinut statutul de rezident în Regatul Unit şi vor dori să vină în vizită la cei dragi, membri de familie sau prieteni sau în scop turistic vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie doar până la data de 30 septembrie 2021. După această dată, călătoria în Regatul Unit pentru aceste categorii de persoane va fi posibilă doar cu paşaportul”, se menţionează într-un răspuns al Ambasadei României la Londra la solicitarea Agerpres.

Ambasada României în Regatul Unit le recomandă tuturor românilor care plănuiesc să călătorească în această ţară în 2021 să aplice pentru paşaportul electronic la serviciile publice comunitare de paşapoarte din România.

Românii cu statutul de rezident obţinut în cadrul procedurii EU Settlement Scheme vor putea folosi până la 31 decembrie 2025 cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit. Mai multe informaţii privind condiţiile de călătorie de la 1 ianuarie 2021 sunt disponibile la https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit.

Un alt aspect important este cel al asigurărilor medicale. Turiştii români, la fel ca toţi cei care provin din statele membre UE, nu vor mai beneficia pe perioada vizitei în Regatul Unit de servicii de sănătate gratuite din partea sistemului medical britanic. De aceea, tuturor celor care doresc să vină în vizită în Regatul Unit li se recomandă să îşi procure în prealabil o asigurare medicală/de călătorie personală corespunzătoare.

La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.

Procedura de înregistrare a cetățenilor UE (EU Settlement Scheme/ EUSS)

Guvernul britanic, a operaționalizat noua schemă de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului de rezident (settled si pre-settled) a cetățenilor UE post-Brexit. Scopul schemei este de a asigura drepturile cetățenilor europeni de a continua să locuiască și să muncească în Marea Britanie post-Brexit. Noul sistem de înregistrare a devenit operațional pentru publicul larg la data de 30 martie 2019, iar cetățenii europeni vor putea să aplice până în data de 30 iunie 2021. Ca urmare, cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme.

Există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul dumneavoastră:

1. Statutul de settled (Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

Perioada de implementare

Perioada de implementare începe la data retragerii Marii Britanii din UE, și se va încheia în data de 31 decembrie 2020. Pe durata perioadei de tranziție, drepturile cetăţenilor europeni  vor fi neschimbate, garantate şi protejate, cu condiția să se fi stabilit în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020.

Care este procesul de aplicare pentru noul statut de resident (Eu Settlement Scheme)?

Noul statut o să le permită cetățenilor UE care se află în prezent pe teritoriul Marii Britanii sau care vor sosi înainte de data de 31 decembrie 2020, să locuiască și să lucreze în Marea Britanie post-Brexit.

Cetățenii europeni și membrii familiilor acestora (inclusiv membrii de familie non-UE) care sosesc în Marea Britanie nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020,  vor trebui să solicite noul statut de resident (settled sau pre-settled), în Marea Britanie ca o precondiție legală în funcție de circumstanțe.

Membrii familiei pot include: soți sau parteneri civili, parteneri de viață, copii, nepoți sau strănepoți cu varsta  până la 21 de ani, persoane sub tutelă/ aflate în grija cetățeanului EU resident, cu vârsta de peste 21 de ani; părinți, bunici sau străbunici sub tutelă/ aflați în grija cetățeanului EU.

Copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Settled vor obține cetățenia britanică automat, iar copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Pre-Settled vor fi eligibili pentru statutul Pre-Settled în mod automat.

În aplicațiile pentru noul statut va trebui să furnizați informații generale despre dumneavoastră, nume, adresă, număr pașaport și NINo pentru a dovedi rezidența.

Va trebui să declarați istoricul infracțional – mentionăm că doar istoricul infracțional serios și/sau persistent o să vă afecteze aplicația.

Aplicația este gratuită pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident.

Pentru mai multe informații cetățenii sunt rugați să trimită un email la londra.brexit@mae.ro.

sursa: agerpres.ro, londra.mae.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate