Connect with us
Publicitate

CUGIR

Cazul agresorului din Cugir. Motivele pentru care instanța din Alba Iulia a decis judecarea în stare de libertate


Publicat

Posibila lipsă de discernământ, recunoașterea și regretul faptei, practica CEDO, sunt motivele care au stat la eliberarea din arest preveniv a agresorului din Cugir care a bătut și incendiat un tânăr și pe bunica acestuia. Judecătoria Alba Iulia a oferit acces la dosarul care în prezent se află în stadiul de cameră preliminară. Sunt făcute cunoscute publicului motivele pentru care magistrații au decis eliberarea din arest preventiv a agresorului. Judecătorul de caz a luat în calcul recunoașterea faptei de către inculpat și regretul acestuia, posibilă lipsă a discernământului cauzată de probleme psihice, modul în care s-a petrecut agresiunea și practica Curții Europene a Drepturilor Omului. 

Vezi și Tânăr ucis de un recidivist din Alba, într-un club din Mediaș. Agresorul, eliberat în baza recursului compensatoriu

Alin Achim Țârlea, de 35 de ani din Cugir , bărbatul care a bătut un tânăr si pe bunica sa, căreia i-a și incendiat părul, în fața casei, a fost eliberat în data de 6 iulie 2018 din arest preventiv, unde a stat timp de 30 de zile.

Reamintim că în urma atacului său, ambele victime au avut nevoie de multe zile de spitalizare. Femeia de 75 de ani a fost lovită cu picioarele în piept, iar tânărul agresat s-a ales cu nasul rupt și mandibula disclocată.

Citește și: Bărbat care a INCENDIAT și snopit în bătaie o femeie de 75 de ani și pe nepotul ei, ELIBERAT din AREST de Judecătoria Alba Iulia

La verificarea măsurilor de arest preventiv, în faza de cameră preliminară, etapă premergătoare a procesului, s-au justificat elementele pentru care agresorul poate fi cercetat în stare de libertate.

În apărarea lui Alin, avocatul acestuia a precizat că el este cunoscut în comunitate ca un „om cu frica de Dumenzeu” și că regretă fapta.

Avocatul a menționat că „ordinea publică a fost puțin afectată” și, deoarece în cele 30 de zile de arest preventiv, faza de urmărie penală s-a terminat (rechizitoriul a fost finalizat), inculpatul recunoaște faptele, iar părțile vătamate nu s-au clasat ca parte civilă în proces, el poate fi cercetat în stare de arest la domiciliu.

Agresiunea a fost clasată ca un eveniment izolat, fiind indicat că agresorul nu-şi cunoștea victimele, conflictul fiind unul spontan, iar discernământul său poate fi pus la îndoială, deoarece el a fost în trecut internat la psihiatrie și diagnosticat cu tulburări mixte de personalitate.

În acest sens, s-a dispus o nouă expertiză psihologică pentru a verifica dacă în momentul atacului a avut sau nu discernământ și dacă consumul de alcool a afectat în vreun fel sau nu acest lucru.

În timpul verificării măsurilor preventive, judecătorul de cameră preliminară a făcut trimitere la jurisprudența CEDO în ceea ce privește arestarea preventivă, dar a subliniat gravitatea faptei pe care agresorul a comis-o.

S-a constatat că inculpatul recunoaște faptele pe care le-a comis și le regretă, considerând că perioada de 30 de zile de arest preventiv a fost suficientă pentru ca inculpatul să conştientizeze ceea ce a făcut.

Acesta a recunoscut fapta și o regretă, nu are antecedente penale, iar evenimentul a fost unul izolat. Starea de sănătate în care se află ar fi putut afecta discernământul său, astfel că magistrații au decis că „privarea inculpatului de  libertate nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică” și ca acesta poate fi judecat în stare de libertate.

Pedeapsa pe care o poate primi, dacă va fi găsit vinovat pentru faptele sale, este de la 6 luni la 5 ani de închisoare plus amendă contravențională.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

ACCIDENT GRAV la Aiud: Tânără lovită de o mașină pe trecerea de pietoni

Publicat

politie noaptea

O tânără din Aiud a fost acidentată grav sâmbătă seara, în timp ce traversa regulamentar pe o trecere de pietoni. 

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut pe strada Cuza Vodă. Tânăra este în stare de inconștiență.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incompatibilitate reclamată la BEC, la o secție din Sebeș: Locțiitorul președintelui, fiul unei candidate la Consiliul Local

Publicat

m

Cu o zi înainte de alegerile locale, PNL Sebeș a înaintat o contestație către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 4 Sebeș în care susține că un locțiitor de la o secție de votare se află în incompatibilitate. 

Potrivit reprezentanților PNL Sebeș, Aron Andrei este  locțiitorul președintelui secției de votare nr. 108 Petrești, Municipiul Sebeș, dar se află în incompatibilitate fiind fiul candidatei PSD la funcția de consilier local, Aron Elena.

Conform art. 25 alin. 2 din Legea nr. 115/2015, „Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetățeni cu drept de vot.

Candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale”.

Mai mult, reprezentanții PNL Sebeș susțin că în aceeași situație s-a aflat și dl Salău Nicolae, fratele candidatului PSD la funcția de consilier local, Salău Marius, la secția de votare nr. 107. Acesta s-a retras de la secția de votare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat despre cei care nu vor să poarte mască duminică la vot: ”Cei care păzesc secțiile nu vor permite acest lucru”

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat, Raed Arafat, a vorbit la digi24.ro despre posibilitatea ca unele persoane să insiste să intre fără mască la secțiile de vot. Acesta a spus că în acest caz, cei care pazesc localțiile respective nu le vor permite acest lucru. 

Arafat a spus că la fiecare secție de vot există maști și că fiecare dintre cetățenii care vor să își exercite dreptul de vot vor fi nevoiți să le poarte pe tot parcursul procesului de votare.

„La secțiile de vot, ce n-aș dori să văd – și sper să nu vedem acest lucru – sunt oamenii care vor veni și o să insiste să intre fără mască și e clar că forțele de ordine care sunt acolo nu le vor permite să intre fără mască. Sau mască purtată sub nas sau sub bărbie sau să intre în secție cu mască, după care să o scoată acolo ca să arate că el sau ea nu poartă mască. Cred că aici avem un risc și sunt convins că vor lua măsuri, pentru că indicațiile sunt foarte clare: președinții secțiilor de votare și cei care păzesc secțiile de votare nu vor permite acest lucru”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

El a explicat că în fiecare secție de vot vor fi măști care se dau celor care intră și nu au mască proprie. „Deci nu există scuză că dacă am venit fără mască înseamnă că nu mă lasă să votez. Ai mască acolo să iei, ca să votezi și poți vota fără nicio problemă”, a arătat secretarul de stat.

Arafat a mai spus de ce interzicerea accesului în secțiile de vot pentru cei care nu vor să poarte mască nu reprezintă o încălcare a drepturilor de alegător: „Cei care spun că le limităm drepturile trebuie să înțeleagă următorul lucru: așa cum intri la secția de vot și nu poți vota fără carte de identitate – asta e o condiționare, trebuie să ai cartea de identitate ca să votezi – așa trebuie să ai mască și să te dezinfectezi pe mâini ca să intri în secția de vot. Dreptul tău la vot este garantat, poți să votezi. Respecți regulile, asta este ideea. Respectând regulile, îi respecți și pe ceilalți”, a spus Raed Arafat.

În opinia sa, marea majoritate a populației vrea respectarea regulilor, iar cei care vor să voteze vor să voteze în siguranță. „Dacă respectăm regulile, avem risc minim. Risc zero nu există”, a menționat șeful DSU.

În final, Raed Arafat a adresat un apel celor care nu sunt de acord cu portul măștii: „Eu sper ca lumea să respecte regulile și mai ales aici mă adresez celor care au făcut tot posibilul să încerce să-i convingă pe ceilalți să nu poarte mască, să nu respecte regulile. Măcar în ziua asta, dacă vor să voteze, să-i respecte pe ceilalți și să poarte masca pe durata asta în care așteaptă și intră în secția de vot până ies din secția de vot”.

sursă digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Vela dă asigurări că alegerile locale de duminică se vor desfășura în condiții de siguranță

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, sâmbătă, că pentru alegerile locale s-a dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în toate judeţele ţării, dar şi că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„Am luat câteva decizii importante pentru a asigura derularea procesului electoral în cele mai bune condiţii. Şi la aceste alegeri am dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în 689 de localităţi, în toate judeţele ţării. Pentru acest lucru, am evaluat împreună cu specialiştii din minister patru criterii: istoricul incidentelor, incidentele actuale din campania electorală, vizele de flotant, cât şi datele şi informaţiile deţinute fie de către Ministerul Afacerilor Interne, fie că s-au regăsit în spaţiul public în surse deschise”, a declarat Marcel Vela, la sediul MAI.

El a adăugat că au fost constituite echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ.

„O a doua decizie pe care am luat-o a fost cu privire la constituirea unor echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ, astfel încât la orice apel la 112, la orice incident să fim prezenţi în cel mai scurt timp. Totodată, la fiecare inspectorat judeţean, aşadar în fiecare judeţ din România, sunt echipe care vor monitoriza şi vor îndruma inspectoratele judeţene. Încă din data de 25 (septembrie – n.r.) am detaşat 82 de ofiţeri de la nivel central la nivel judeţean în misiune de monitorizare şi îndrumare”, a anunţat ministrul.

De asemenea, Marcel Vela a precizat că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„La nivelul zonelor care sunt formate între 4 şi 5 judeţe vor activa echipe de control din cadrul Corpului de control al ministrului Afacerilor Interne, împreună cu colegi din Corpul de control de la IGPR sau de la Frontieră sau de la Jandarmerie, astfel încât aceştia vor verifica modul în care îşi îndeplinesc angajaţii ministerului misiunile pe care le au în competenţă”, a precizat Vela.

Mai mult, ministrul de Interne a spus că la nivel de minister va funcţiona o grupă de coordonare până la încheierea procesului de votare, iar la nivel judeţean o grupă operativă care va coordona toate activităţile, astfel încât orice incident, orice contravenţie, orice infracţiune să fie evaluată şi tratată în mod operativ.

agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate