Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce drepturi şi facilităţi au românii de pretutindeni, în sistemul de învăţământ de stat. Precizări din metodologie

Publicat

educatie, invatamant

educatie invatamant studiu carti scoala Metodologia de şcolarizare în învăţământul preuniversitar şi universitar de stat din România privind românii de pretutindeni a fost publicată recent în Monitorul Oficial, fiind stabilită într-un ordin comun elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi cel de resort.

Potrivit actului normativ, din categoria românilor de pretutindeni, fac parte persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, cele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de etnonimul folosit (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji), precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, românii emigraţi, fie că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţeni români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.

În învăţământul preuniversitar de stat din ţară, românii de pretutindeni pot beneficia de:

– locuri de studii, fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă pentru înscrierea în învăţământul preuniversitar de stat, ciclul liceal şi învăţământ profesional. Elevii care doresc să-şi continue studiile în învăţământul profesional vor trebui să opteze pentru bursa al cărui cuantum este mai mare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

– locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă, se acordă pentru înscrierea în învăţământul preuniversitar de stat, ciclurile primar, gimnazial şi liceal.

Studiile cu finanţare din partea statului român se desfăşoară exclusiv în limba română. Pentru învăţarea limbii române, candidaţii înscrişi la studii preuniversitare pot urma “Cursul de iniţiere în limba română” la una dintre unităţile de învăţământ, desemnate de către inspectoratele şcolare judeţene/ISMB în acest scop, în aceleaşi condiţii financiare în care au fost admişi.

Pot accede în unităţile de învăţământ preuniversitar din România, candidaţii români de pretutindeni, care fac dovada originii etnice române şi care prezintă acte de studii emise de instituţii de învăţământ recunoscute în ţara de provenienţă.

În  metodologie se mai regăsesc precizări referitoare la: admiterea în clasa a IX-a a românilor de pretutindeni din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria şi Diaspora care au absolvit gimnaziul în România; admiterea românilor de pretutindeni pe locuri fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă şi pe locuri fără plata taxelor, dar fără bursă, în învăţământul liceal, respectiv profesional; şcolarizarea românilor de pretutindeni, cu domiciliul stabil în alte state,pe locuri fără plata taxelor, dar fără bursă, în învăţământul preuniversitar de stat din România; transferul românilor de pretutindeni în învăţământul preuniversitar;

De asemenea, sunt prezentate locurile alocate elevilor din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria şi Diaspora, precum şi Fişa de înscriere în anul şcolar 2017-2018 pentru admiterea românilor de pretutindeni în învăţământul liceal şi profesional din România.

În învăţământul superior de stat din România, la programe de studii acreditate şi autorizate să funcţioneze provizoriu cu predare exclusiv în limba română, românii de pretutindeni pot beneficia de:

– locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, în baza ofertei de locuri a universităţilor de stat din România, cu respectarea prioritară a criteriului calităţii şi a capacităţii de şcolarizare, conform prevederilor legale în vigoare şi în baza oportunităţii identificate de instituţiile abilitate;

– locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă, în baza ofertei de locuri a universităţilor de stat din România, cu respectarea prioritară a criteriului calităţii şi a capacităţii de şcolarizare şi în baza oportunităţii identificate de instituţiile abilitate.

Românii de pretutindeni care au dobândit competenţe de limba română în contexte nonformale sau informale pot obţine certificarea acestor competenţe printr-o evaluare (nivel minim B1), definită conform Cadrului european comun de referinţă pentru învăţarea limbilor. Evaluarea şi atestarea se pot organiza, în baza unor proceduri transparente, în instituţiile de învăţământ superior acreditate din ţară care organizează anul pregătitor de limba română pentru cetăţenii străini sau în străinătate, prin lectoratele de limba română ale Institutului Limbii Române sau prin Institutul Cultural Român.

Beneficiarii locurilor de studii cu bursă şi fără plata taxelor, respectiv ai locurilor de studii fără plata taxelor, dar fără bursă au la dispoziţie următoarele facilităţi:

– finanţarea cheltuielilor de şcolarizare pentru anul pregătitor de limba română şi bursă lunară, după caz;

– finanţarea cheltuielilor de şcolarizare pe toată durata ciclului universitar la care a fost admis şi bursă lunară, după caz;

– finanţarea cheltuielilor de cazare în căminele studenţeşti, prin bugetul MEN, în limita subvenţiei alocate;

– asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţe medico-chirurgicale şi boli cu potenţial endemo-epidemic;

– transport în aceleaşi condiţii ca şi pentru studenţii români;

– alt tip de burse, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax