Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce se va întâmpla cu FACTURILE la energie din aprilie 2022. Creștere cu 30% la prețul gazelor pe piața europeană

Publicat

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters. 

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia, scrie DCNews

În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

Vezi și PENALITĂȚI maxime pentru consumatori, la rezilierea contractului. Ce COMISOANE percep furnizorii de energie, potrivit noii legi

În acest condiţii, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Facturile la energie compensate până în aprilie în România

În prezent, statul compensează facturile la gaze, cu anumite condiții, ceea ce face ca utilizatorul final să nu resimtă încă atât de acut prețul. Dar statul compensează până în luna martie și creșterea, așa cum se vehiculează, ar fi de cel puțin patru ori, ceea ce reprezintă, în sine, o explozie a facturilor la gaze.

Vezi și Electrica majorează tarifele cu 80% de la 1 ianuarie 2022 pentru clienții care nu și-au schimbat contractele. Cât va costa un kW

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a vorbit, în urmă cu o zi, despre această inflație de pe piața energiei, spunând că avem o inflație ”generată de prețurile la energie, care are componentă internă și o componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie”.

O explozie care, din aprilie, nu va mai fi suportată și de stat. În plus, așa cum am specificat anterior, reînnoirea contractelor la gaze se face în funcție de prețul gazelor de pe piață din acel moment, care poate fi de ”n” ori mai mare față de momentul semnării contractului precedent, în urmă cu 12 luni.

Vezi și Consumi mai multă energie electrică decât este prevăzut în contract? Furnizorul îți poate opri curentul chiar dacă ai plătit

Prețul final propus clientului de către furnizorul de ultimă instanță de gaze naturale depinde de prețul gazului de pe piață în acel moment.

Dacă în prezent statul intervine, din aprilie, nu o va mai face sau cel puțin, în acest moment, nu se cunoaște o decizie în acest sens, ceea ce înseamnă că prețul va fi suportat de clientul final, în integralitatea lui, ceea ce, pentru o țară ca România, pentru români, va fi un dezastru, dacă ne uităm la indicatorii economici, în context european.

Europa, epicentrul unei crize a energiei

Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor, susţine un trader citat de Reuters.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax