Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ce trebuie să facă persoanele cu venituri mici ca să obțină din noiembrie ajutorul financiar pentru gaze, curent și combustibili

Publicat

Guvernul a  reglementat toate ajutoarele pe care le pot primi consumatorii vulnerabili pentru acoperirea necesarului minim de energie, potrivit unei legi aplicabile din 1 noiembrie 2021.

Astfel, pe lângă ajutorul pentru încălzire, persoanele cu venituri mici vor putea primi, un ajutor suplimentar pentru consumul de energie ( gaze, curent și lemne sau alți combustibili), prin care este vizată acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei.

Vezi și Ce categorii de români vor primi ajutoare de la Guvern pentru a plati facturile la curent și gaze naturale, la iarnă. LISTA

Ajutorul financiar se acordă pentru întregul an.

La modul concret, conform Legii consumatorului vulnerabil nr. 226/2021, ajutoarele financiare destinate persoanelor cu venituri mici au ca scop asigurarea nevoilor energetice minimale.

Astfel, conform actului normativ, în plus față de ajutorul de încălzire, persoanele vulnerabile vor primi și un “ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului”.

Vezi și Cine nu poate fi debranșat de la rețelele de gaz și curent, chiar dacă nu-și plătește facturile. Care sunt condițiile

Cererile pentru primirea acestui ajutor vor trebui depuse până pe 15 octombrie

Legea prevede că familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 lei vor putea cere acest ajutor de încălzire pentru sezonul rece.

Cum se face compensarea facturilor la energie electrică

Cu cât venitul net lunar este mai mic față de sumele maxime menționate anterior, cu atât suma primită de la bugetul de stat este mai mare:

 • cei care au un venit de până în 200 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi toată suma prevăzută ca ajutor de încălzire pentru tipul de combustibil folosit;
 • cei cu un venit lunar între 200,1 și 320 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi 90% din suma prevăzută;
 • cei cu un venit lunar între 320,1 și 440 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi 80% din suma prevăzută;
 • cei cu un venit lunar între 440,1 și 560 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi 70% din suma prevăzută;
 • cei cu un venit lunar între 560,1 și 680 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi 60% din suma prevăzută;
 • cei cu un venit lunar între 680,1 și 920 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi 50% din suma prevăzută;
 • cei cu un venit lunar între 920,1 și 1.040 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi 40% din suma prevăzută;
 • cei cu un venit lunar între 1.040,1 și 1.160 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi 30% din suma prevăzută;
 • cei cu un venit lunar între 1.160,1 și 1.280 lei pe fiecare persoană din familie/ persoană singură vor primi 20% din suma prevăzută;
 • cei care au un venit lunar între 1.280,1 lei și 1,386 lei, în cazul familiilor, și 2.053 lei pentru persoanele singure vor primi 10% din suma prevăzută.

Sumele prevăzute ca ajutoare de încălzire sunt în valoare de:

 • 250 lei/lună pentru cei care se încălzesc folosind gaze naturale;500 lei/lună pentru cei care se încălzesc cu aparatură ce consumă electricitate;
 • 160 lei/lună pentru cei care se încălzesc cu cărbuni, lemne sau alte derivate (brichete rumeguș sau peleți) sau combustibili petrolieri.

Legea prevede că sumele acordate pentru energia termică se stabilesc lunar, în limita consumului mediu, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației, fără a menționa o sumă de bani.

Cei interesați vor trebui să depună o cerere la primăria localității pe raza căruia se află locuința, alături de o declarație pe propria răspundere, până la data de 15 octombrie, la fel ca în cazul ajutorului pentru căldură oferit până acum.

Cum se acordă suplimentul pentru energie

Suplimentul pentru energie se va acorda lunar, pe parcursul întregului an, pe lângă ajutorul pentru încălzire, având valori diferite în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate:

 • 30 de lei pentru consumul de energie electrică;
 • 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri;
 • 10 de lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.

În cazul în care singura sursă de energie folosită este energia electrică, valoarea suplimentului va fi de 70 lei/ lună. De asemenea, suplimentul pentru energie se va putea cumula în funcție de sursele de furnizare a energiei folosite.

Vor avea dreptul la suplimentul pentru energie toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.

Acest supliment pentru energie va fi acordat pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece (perioada noiembrie – martie), așa cum se-ntâmplă acum în cazul ajutorului acordat pentru încălzire, scrie avocatnet.ro

Ce trebuie să faci ca să primești ajutorul de încălzire

Suplimentul pentru energie se va plăti direct titularului doar pentru consumul de combustibili solizi și/ sau petrolieri, în timp ce, în toate celelalte cazuri, banii se vor plăti direct furnizorului.

Suplimentul pentru energie va putea fi solicitat fie împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței, fie separat, însă numai dacă sunt îndeplinite condițiile privind veniturile lunare.

Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure vor trebui să depună la primăria de care aparțin o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia.

În cazul în care se va solicita și ajutorul pentru încălzire, se va depune un singur set de documente, în acest caz fiind necesar ca, din declarația pe propria răspundere, să reiasă inclusiv care este sistemul de încălzire folosit.

sursa: avocatnet.ro, Guvern, Monitorul Oficial

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc. Legea inițiată de Florin Roman a fost promulgată

Publicat

Legea prin care se va ține evidența electronică a persoanelor care intră în sălile de jocuri de noroc a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost inițiat de deputatul PNL de Alba, Florin Roman.

Potrivit actului normativ, „organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc şi vor ţine evidenţa, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia şi se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”, potrivit Agerpres.

De asemenea, se vor întocmi baze de date cu persoanele autoexcluse şi indezirabile.

Leges se referă la completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

La momentul în care a fost adoptată de Parlament, deputatul de Alba Florin Roman preciza că ”legea oferă instrumentul juridic prin care cei dependenți de păcănele pot fi opriți să își facă praf viața. Și părinților să își poata proteja copiii de acest <drog>”.

Actul normativ a fost aprobat în octombrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bazinul din Alba Iulia, închis în minivacanța de 1 Decembrie 2022. Când va fi redeschis publicului

Publicat

Bazinul din Alba Iulia se închide în minivacanța de 1 Decembrie 2022. Motivul pentru care bazinul se închide este acela că se vor realiza reparații și lucrări de curățenie. 

Anunțul închiderii bazinului pentru mai multe zile a fost făcut de administratori pe Facebook.

Potrivit acestora, În perioada 30 noiembrie 2022 – 04 decembrie 2022, Bazinul Olimpic Alba Iulia va fi închis, pentru reparații curente și igienizare. Luni 05 decembrie 2022, bazinul va fi deschis pentru public de la ora 7, chiar dacă este prima zi de luni din lună.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Reaminim că cea mai așteptată zi din minivacanță este cea din data de 1 decembrie, când la Alba Iulia și în toată țara se sărbătorește Ziua Națională a României.

Din program nu vor lipisi parada militară, masa populară, concerte de 1 Decembrie, pe scena din Piața Cetății și focuri de artificii.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Operațiune de relocare a statuii gigant a Reginei Maria, din fața Sălii Unirii. Va fi mutată într-un alt loc din Alba Iulia

Publicat

Statuia Reginei Maria, amplasată temporar în Piața Cetății, în fața scărilor de la Sala Unirii, este relocată luni, 28 noiembrie. 

Noul loc în care va fi pusă în valoare, găsit de autoritățile locale, va fi Parcul Unirii, în zona dinspre Hotel Cetate. Se pare că s-a dorit amplasarea ei în noul loc, înainte de 1 Decembrie, când în oraș sunt așteptați mii de vizitatori.

Operațiunea este destul de complicată, în condițiile în care dimensiunea este considerabilă.

Statuia Reginei Maria este o donație realizată la iniţiativa unor persoane private, fiind dezvelită în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, cu prilejul Centenarului Încoronării.

La evenimentul din 15 octombrie au participat Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu şi principesa Sofia, patriarhul Daniel, înalţi ierarhi ortodocşi, dar şi câteva sute de persoane.

Lucrare a sculptorului Mircea Rusu, statuia a fost realizată la comanda mai multor persoane private, printre care fostul procuror general Augustin Lazăr şi Mohammad Murad.

Potrivit plăcii postate pe soclul statuii, printre cei care au avut rolul de mecena în acest caz se mai numără Matei Miko, Daniel Metz, Ioan Popa, dar şi familiile Alexandru Nicolici şi Dan Nicolici, Alexandra Lazăr, Septimius Cosmin Suciu, Iuliu Chiorean, Alexandru Rotaru, Călin Iacob Tătaru, Ion Bercu şi Victor Florean.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spectacol de teatru de păpuși la ”Prichindel” de 1 Decembrie. Intrarea este liberă, în limita locurilor

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” prezintă joi, 1 Decembrie 2022, de la orele 16:00, spectacolul Alba meleaguri de poveste – Tărâmul zânelor. 

Spectacolul are loc la Sala 67 a Teatrului de Păpuși Prichindel din Alba Iulia și face parte din festivalul ”România tradițională”, ediția 1, eveniment organizat alături de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

”Piesa pe care v-o propunem spre vizionare face parte din cadrul programului Laboratorului de Teatru și prezintă copiilor istoria, legendele și obiectivele turistice interesante ale județului Alba” au transmis reprezentanții instituției.

Echipa spectacolului:

Scenariul: Ioana Bogățan și Teodora Popa

Regia artistică: Teodora Popa

Scenografia: Elena Ilaș

Sculptură: Florin Lucian Marin

Muzica: Levente Szöcs

Distribuția: Viorica Boda, Ramona Benchea Mincu, Teodora Popa, Tudor Cristian Popa

Regia tehnică: Elena Madaras

Lumini: Ovidiu Tămășan

Sunet: Florin Andrea

Mașinist: Gheorghe Hațegan

Manager Ioana Bogățan

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax