Connect with us
Advertisement

Actualitate

CEDO a pronunțat decizia-pilot în cazul României privind condițiile din penitenciare. Statul român are 6 luni la dispoziție să prezinte un plan de măsuri

Publicat

cedo drepturi europeana justitie curte CEDO a remis publicităţii, marţi, hotărârea pilot pentru România în privinţa condiţiilor din închisorile din ţara noastră. Condițiile de detenție din sistemul penitenciar din România sunt contrare Convenției Europene a Drepturilor Omului și relevă o disfuncționalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul „Rezmiveș și alții împotriva României”.

Decizia statuează că statul român are 6 luni la dispoziție ca să prezinte un plan de măsuri care să rezolve suprapopularea și condițiile din penitenciare. CEDO nu a amendat România în această decizie-pilot decât cu circa 17.850 de euro, în cazul Rezmives (cel judecat și care este punctul de plecare al deciziei -pilot). În decizie, CEDO nu impune României nici o măsură anume și nu spune nimic despre grațiere sau relaxarea politicii penale.

Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat Articolul 3 al Convenției, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz care vizează condițiile de detenție din închisorile românești, precum și din arestul poliției.

CEDO a decis suspendarea tuturor cazurilor privind condiţiile din închisorile româneşti până când ţara noastră nu va veni cu un calendar pentru a remedia problemele.

În ultimii nouă ani, CEDO a stabilit ca deţinuţii ale căror drepturi au fost încălcate să primească de la statul român despăgubi în valoare de aproape două milioane de euro.

CEDO a criticat, în hotărârea pilot, condiţiile din închisorile româneşti, dar a făcut şi recomandări pentru reducerea aglomerării, oferind sugestia de a face modificări în Codul Penal:

  • de a dezincriminaliza anumite infracţiuni -anumite ţări au luat decizia de a înlocui pedepsele pentru consum de droguri şi conducere în stare de ebrietate cu sancţiunile administrative, spune CEDO,
  • de a oferi pedepse cu închisoarea individualizate, ţinând cont de nevoi şi de proporţii,
  • de a favoriza medierea şi încercarea de împăcare cu victimele,
  • de a prevede suficiente măsuri alternative detenţiei provizorii, de a prevedea pedepse cu suspendare
  • de a înlocui, pentru anumite infracţiuni, pedepsele cu închisoarea cu sancţiuni şi muncă în folosul comunităţii, despăgubirea victimei şi supravegherea electronică.
  • de a prevede suficiente tipuri de sancţiuni pentru a nu mai exista întoarcerea automată în închisoare când se încalcă unele condiţii ale eliberării.
  • de a creşte procentajul eliberărilor anticipate din închisoare, mai recomandă CEDO.

Procedura pilot, aşa cum este descrisă în regulamentul Curţii Europene a Drepturilor Omului, se aplică atunci când Curtea consideră că pe rol se înregistrează un număr semnificativ de cereri similare a căror cauză este comună şi pare să fie o disfuncţionalitate structurală sau sistemică în statul pârât. Prin această formă de cooperare cu statul, examinează pentru a stabili dacă există disfuncţionalităţi în plan naţional, iar dacă acestea există, CEDO fixează un cadru temporal, în care guvernul trebuie să identifice şi să implementeze măsuri cu caracter general pentru a remdia neregulile constatate.

În decizia sa, CEDO nu face nici o referire la vreo sancțiune financiară pentru România și nu sugerează nici un moment ca acestă este modul în care statul român poate rezolva problemele sistemice din închisori. Reamintim că suma de 80 de milioane de euro ca posibile sancțiuni pentru România a fost avansată în premieră de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, care făcea un calcul plecând de la exemplul Italiei, care își asumase singura plată unor despăgubiri pentru deținuți, fără să fie obligată de CEDO. Ulterior, suma de 80 de milioane de euro a fost folosită de PSD pentru a-și justifica încercarea de a-i grația pe penali.

Guido Raimondi, preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat la începutul acestui an că numărul cazurilor împotriva României a crescut cu 108% în anul 2016, adăugând că este vorba de cazuri repetitive care reflectă dificultăţi de ordin sistemic sau structural şi cere găsirea unor soluţii la nivel naţional.

„În primul rând, în privinţa Ungariei şi României, unde numărul cazurilor a crescut cu 95%, respectiv 108% în 2016, această situaţie vizează cauze legate de condiţiile de detenţie. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru că intră sub incidenţa Articolului 3 din Convenţie, dar sunt cazuri repetitive, ceea ce reflectă dificultăţi sistemice sau structurale şi necesită găsirea unor soluţii interne”, a declarat Raimondi în discursul susţinut cu ocazia ceremoniei oficiale de început de an judiciar.

sursa: realitatea.net, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement