Administrație
Cheltuieli ilegale la primăriile din Alba: premii de excelență pentru conducere, sporuri și vouchere. Raport al Curții de Conturi
Peste 1,2 milioane de lei este suma cheltuită ilegal, în perioada 2018 – 2021, de către 12 unităţi administrative-teritoriale din Alba pentru sporuri şi vouchere de vacanţă. Rezultatele controalelor pot fi contestate la Curtea de Conturi a României și în instanță.
Informația legată de cheltuielile ilegale provine din rapoartele Camerei de Conturi Alba realizate ca urmare misiunilor de audit derulate în cursul anului trecut.
Au fost verificate, în total, 27 de UAT-uri, iar la 25 dintre acestea au fost identificate prejudicii cu privire la cheltuirea fondurilor publice.
Nereguli descoperite la Primăria Șibot: premii de excelență și majorări nejustificate
Potrivit raportului Camerei de Conturi, la Primăria Șibot au fost majorate nelegal cheltuielile de personal în perioada 2018-2020 cu suma de 489.000 lei, prin nepunerea în aplicare a trei hotărâri ale instanţelor de judecată, definitive şi irevocabile.
Prin aceste hotărâri au fost anulate dispoziţiile primarului privind acordarea sporului de dificultate în cuantum de 25%-50% din salariul de încadrare, pentru activitatea desfăşurată în Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
Dispoziţiile au fost atacate în instanţă de către Instituţia Prefectului Judeţului Alba, unde s-a descis anularea documentelor.
- ”drepturi salariale (spor dificultate) acordat și achitat nelegal, prin nepunerea în aplicare a trei hotărâri ale instanțelor de judecată, definitive și irevocabile, prin care au fost anulate Dispozițiile primarului privind acordarea sporului de dificultate în cuantum de 25%-50% din salariul de încadrare, pentru activitatea desfășurată în Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, ca urmare a atacării acestora în Contenciosul Administrativ de către Instituția Prefectului Județului Alba, abatere identificată la U.A.T.C. Șibot” – raportul Curții de Conturi.
Tot la Şibot au fost acordate nelegal drepturi salariale personalului entităţii cât şi persoanelor cu funcţii de demnitate publică în sumă de 185.000 de lei.
Este vorba despre permii de excelenţă, majorarea cu 15% a salariilor primarului şi viceprimarului, normă de hrană, vocuhere de vacanţă, indemnizaţie de conducere pentru administratorul public sau spor de dificultate.
Într-un top al sporurilor salariale considerate nelegale de inspectorii Camerei de Conturi urmează Primăria Jidvei.
S-a stabilit că au fost majorate cheltuielile de personal cu suma de 287.000 lei, prin acordarea şi decontarea nejustificată în perioada 2018-2021 a unor drepturi salariale, de natura sporurilor acordate persoanelor numite în echipele de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, în cazul a şase persoane care nu erau îndreptăţite să beneficieze legal de aceste drepturi, întrucât au depăşit nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar.
Nereguli în mai multe UAT-uri
De asemenea, Primăria comunei Mihalţ a plătit ilegal 134.000 lei pe sporuri, vouchere de vacanţă şi idemnizaţii de hrană pentru trei persoane care nu erau îndreptăţite să beneficieze legal de aceste drepturi.
La Primăria Alba Iulia, în cazul a patru persoane, au fost majorate cheltuielile de personal cu suma de 115.000 lei, prin acordarea şi decontarea nejustificată în anul 2020 a unor drepturi salariale, în condiţiile în care aceste persoane au beneficiat în acelaşi timp, pentru aceeaşi activitate (implementare proiecte cu finanţare nerambursabilă) de un alt contract individual de muncă pe perioadă determinată şi cu timp parţial 4 ore/zi.
La Primăria Cricău a fost constatat un prejudiciu în valoare de 58.000 de lei în contul salariului acordat în cazul unei persoane care ocupă funcţie de demnitate publică (primar sau viceprimar). În timpul misiunii de audit, s-a încasat suma de 4.000 de lei.
O sumă importantă (29.000 de lei) a fost identificată şi la Primăria Roşia de Secaş, unde, în perioada 2018 – 2020, s-au acordat vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană unor persoane care nu avea dreptul legal să primească aceste drepturi.
Câte 6.000 de lei este prejudiciul constatat de Camera de Conturi la primăriiile din Almaşu Mare, Râmeţ şi Sântimbru, în timp ce la Fărău şi Cut sumele sunt de 4.000 de lei, respectiv 3.000 de lei.
Situaţii similare au fost identificate şi la Primăria Sântimbri (6.000 de lei) şi Primăria Stremţ (2.000 de lei), în cazul de la Stremţ suma fiind recuperate integral în timpul misiunii inspectorilor.
De menţionat că deciziile Camerei de Conturi nu sunt definitive, acestea putând fi contestate la instituţia natională – Curtea de Conturi a României şi, în final, în instanţa de judecată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 12.04.2022 at 12:24
De fapt ce se va face după acest control ? Ce se face în Romania de zeci de ani, batista pe ţambal. Că doar nu or fi puşi trântorii de partid să plătescă.
Miclea Aurelia
marți, 12.04.2022 at 17:33
Bună ziua ..aș dori să aflu dacă locuiesc la Demisol ,sunt obligată să plătesc cheltuielile liftului… și reparațiile acestuia , fără să beneficiez de acest serviciu ?