Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cioloş, la Alba Iulia: Sprijin de la Guvern pentru zona Munţilor Apuseni. Cum vor fi ajutate comunităţile locale să obţină finanţare


Publicat

IMG_4395Premierul Dacian Cioloș a fost prezent vineri la Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu autoritățile locale din zona Roșia Montană – Munții Apuseni, pentru a le prezenta mecanismul de sprijin elaborat de Guvern pentru a încuraja comunităţile locale să colaboreze pentru accesarea de fonduri europene şi din bugetul naţional. A dat detalii despre cum va funcţiona  Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT), ce servicii de asistenţă va furniza primarilor şi celor cu iniţiative de investiţii, astfel încât să fie posibilă dezvoltarea integrată a zonei.

Premierul a fost însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și de consilierul de stat Ionel Dancă, coordonatorul Unității Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT).

Dacian Cioloș a ajuns la Alba Iulia la ora 13.20 pentru a purta discuții cu primarii și reprezentanți ai autorităților locale din zona Munților Apuseni. După mai bine de două ore în care au dezbătut problemele zonei și modalitatea de implementare a unor proiecte finanţate integrat din fonduri europene şi bugetul naţional, premierul a oferit precizări.

„Am venit astăzi la Alba ca să avem o întâlnire cu reprezentanții comunităților locale din zona Munții Apuseni, mai precis cei care au intrat în delimitarea pe care am făcut-o pentru un sprijin specific pentru zona Roșia Montană, dar și comunele din jur într-un proiect integrat de dezvoltare. În urmă cu câteva luni am anunțat că vrem să avem o abordare integrată a finanțării pentru dezvoltare în trei zone cu un anumit specific, e vorba de Vala Jiului – zonă monoindustrială, o zonă din Moldova care acoperă județele Vaslui și Iași, o zonă mai săracă cu probleme de dezvoltare și zona Roșia Montană – Zona Munților Apuseni care deține și resurse miniere și resurse naturale, dar și un patrimoniu cultural foarte important pentru România. În această zonă, pentru a evita discuțiile în contradictoriu, dezvoltarea economică versus protecția patrimoniului, am considerat că modalitatea cea mai bună de a aborda lucrurile este să ne asumăm că, dacă e un patrimoniu care e important pentru România, el trebuie asumat la nivel național, pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să ajutăm comunitățile locale să verifice resursele pe care le au la dispoziție într-un mod integrat și să gândim proiecte care să integra toate aceste resurse pentru că, dincolo de orice ce este cel mai important, este că pentru a dezvolta acestă zonă trebuie să menținem populația în zonele respective și să găsim resurse de dezvoltare economică”, a declarat Dacian Cioloș la Alba Iulia.

IMG_4396Premierul a precizat că pentru a putea dezvolta cele trei zone s-a constituit la nivelul Guvernului o unitate de asistență tehnică care va acorda sprijini atât în teren, pentru că există deja birouri în cele trei zone, unde vor fi delegați oameni care care vor ajuta la pregătirea proiectelor comunităților, dar și prin alocarea de resurse financiare din fonduri europene și de la bugetul de stat.

„Vor fi cel puțin două componente mari, una de asistență tehnică guvernamentală pentru pregătirea de proiecte care va lucra împreună cu comunitățile locale. Această unitate de asistență tehnică va sprijini proiectele și în procesul de avizare între ministere pentru ca ele să fie avizate cu prioritate și să fie rezolvate toate problemele și riscurile de blocaj care pot apărea. A doua componentă va fi cea de finanțare alocată specific în aceste diferite programe cu fonduri europene sau bugetul național” a mai declarat Dacian Cioloș.

Premierul a spus că se pregătește o schemă de ajutor care vizează investiţii de dimensiuni mici şi medii, între 1 şi 5 milioane euro, pentru care se va primi şi ajutor de stat. Schema va intra în vigoare în 2017 cu valoare bugetară până în 2020. Din această schemă, vor fi rezervate 5 milioane euro anual pentru proiecte private din această zonă.

„Vrem să valorificăm şi resursele naturale, şi ale subsolului şi resursele umane, să investim în infrastructură astfel încât să oferim o perspectivă de dezvoltare pentru această zonă şi să găsim modalităţile împreună cu comunităţile locale, de conciliere a utilizării acestor diferite resurse”, a precizat premierul.

Acesta a mai spus că pentru biroul de la Roşia Montană există locaţia şi este în derulare procesul de recrutare al persoanelor care vor lucra acolo.

Ionel Dancă a declarat că pentru acest birou se va porni de la personalul minim necesar, 2-3 persoane cu funcţii de coordonare.

La Bucureşti, unitatea funcţionează cu sprijinul MDRAP şi MFE, asigură coordonarea interinstituţională pentru pregătirea proiectelor şi finanţarea pentru apelurile în desfăşurare.

Vicepremierul Vasile Dîncu a explicat că „de la fiecare minister care participăm la această unitate avem desemnaţi oameni care o să vină două-trei zile, să spunem, pe săptămână, dacă e vorba de evaluat proiecte. De la POR vom avea doi oameni cel puţin care vor avea tot timpul sarcina să lucreze cu aceştia, să caute experţi, la fel în toate zonele. În plus, noi vom lucra foarte strâns cu agenţiile de dezvoltare regională. ADR va oferi de asemenea asistenţă în cadrul acestui parteneriat, să spunem, ADR – unitate şi ministerele, Guvernul României. Vom lucra cu oameni care nu sunt neapărat angajaţi aici, dar care sunt desemnaţi special să servească aceste zone, să ştie proiectele de aici, să caute experţi pentru evaluare. Cei de la ADR vor evalua cu viteză mare, cu prioritate aceste proiecte, e un întreg ansamblu”.

Premierul Dacian Cioloș a completat, spre finalul conferinței, că unul dintre obiectivele acestui proiect este de şi de a stimula comunităţile locale să nu mai gândească în concurenţă unul cu celălalt, ci în cooperare.

„Vor fi punctaje specifice, în plus, pentru proiecte care vin din această zonă. În procesul de selecţie, această echipă va ajuta şi la pregătirea de proiecte şi la grăbirea obţinerii finanţării. Ideea este de a concentra energia oamenilor locului pe dezvoltarea de proiecte, cu cât mai puţină birocraţie şi posibilitatea de a folosi resursele financiare pe care oricum le avem dedicate. Obiectivul final este şi de a stimula comunităţile locale să nu mai gândească în concurenţă unul cu celălalt, ci în cooperare. Asigurându-i de resursele financiare regionale pentru proiecte de infrastructură şi investiţii, mai uşor vor lucra şi primarii pentru proiecte, împreună, cu sprijinul echipei Unităţii”, a spus premierul.

Prin Memorandumul „Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”, Guvernul României a creat un mecanism de asistență tehnică pentru a sprijin cele trei zone pilot de intervenţie, mai puţin dezvoltate economico-social, în accesarea şi implementarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional.

În ședinta de miercuri a Executivului, lista unităților administrative teritoriale incluse în acest Memorandum a fost actualizată. Astfel, în zona-pilot Roșia Montană – Munții Apuseni va fi inclus și așa-numitul „patrulater aurifer”, zona din Munții Apuseni cu importante zăcăminte de aur, delimitată de orașele Deva, Brad, Baia de Arieș, Câmpeni și Zlatna.

Patrulaterul aurifer cuprinde minele din zona Roșia Montană – Bucium, Baia de Arieș, Almaș – Stănija și Brad – Săcărâmb, care au livrat importante cantități de metale prețioase, îndeosebi aur și argint.

Concret, este vorba despre localitățile Baia de Criș, Băița, Balșa, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vorța, Vața de Jos, Vălișoara, Albac, Horea, Scărișoara, Gârda și Arieșeni.

VEZI MAI MULTE : Guvernul a aprobat planurile pentru dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Centru de consultanţă la Roşia Montană pentru proiecte cu finanţare UE şi de la bugetȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Masa de Crăciun, mai scumpă cu 20% în acest an. Prețurile la carne, fructe, legume și lactate vor crește de Sărbători

Publicat

cumparaturi

Crăciunul din 2020 va fi diferit față de toate sărbătorile pe care le-am petrecut până acum. Pe lângă restricții și distanțare socială se anunță și scumpiri. Carnea, fructele și legumele sunt produsele care vor înregistra cele mai mari creșteri de preț. Scumpirile vin după alte majorări care au avut loc în acest, spune Consiliul Concurenței

Pâinea, cozonacul sau covrigii sunt câteva dintre produsele de panificatie, care se regasesc pe masa de Craciun si care vor fi mai scumpe in acest an. (CG1) Daca acum in hypermarket-uri un cozonac costa 20 de lei, pretul unui kg ar putea ajunge la 30 de lei de Craciun.

„Seceta din acest an care a condus la creşterea preţului cerealelor poate să conducă anul viitor şi la creşterea preţului la carne şi lapte. Asistăm la importuri de legume şi fructe. Depindem de jocul preţurilor făcute de aceşti importatori şi de deprecierea cursului valutar”, a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele FSAR.

În mijlocul acestor scumpiri, stau foarte mulți factori. Multe dintre cauze au legătură cu pandemia a căror efecte, au făcut autoritățile din întreaga lume să recurgă la aplicarea mai multor măsuri.

Printre aceste măsuri se numără și restrângerea activității HoReCa, care au determinat companiile din sector să reducă forța de muncă. Aceste reduceri s-au reflectat în pierderile companiilor producătoare.

Pierderi trebuie să poată fi măcar limitate dacă nu recuperate, iar în aceste condiții se estimează o creștere a prețurilor cu 15% sau chiar 20% a produselor în preajma sărbătorilor.

Scumpiri mai mari la unele produse faţă de anul trecut

Astfel, carnea de porc, care costă în prezent, în hypermaket-uri, 20-22 de lei/kg va ajunge la 25-28 de lei/kg.

Trei sferturi din carnea pe care o consumăm este din import. Stocurile sunt în Germania. Două motive sunt de fapt de bază, numărul 1, faptul că au şi ei pestă porcină africană şi numărul 2, pentru că mari abatoare din Germania au multe cazuri de COVID.

O alta cauză a unei posibile majorări e reprezentată de preţul furajelor, care a crescut enorm din cauza secetei.

În aceste majorări intră și alimente precum cozonacul, care se va scumpi cu cel puțin 10 lei/kg dar și produsele de panificație ale căror prețuri vor crește cu 10-20 la sută.

Fructele și legumele se vor scumpi cu 10%-15% datorită importurilor, România în sezonul rece nereprezentând un producător în acest sector. Comparativ cu celelalte scumpiri, lactatele se vor scumpi cu aproximativ 5%, anul secetos afectând prețul furajelor.

Din acelaşi motiv, şi lactatele ar putea avea o creştere de 5% până de Crăciun.

Românii au plătit mai mult pentru mâncare chiar de la inceputul pandemiei, spune un studiu al Consiliului Concurenţei.

Din analiza Consiliului Concurenței reiese că următoarele categorii de produse s-au scumpit în prima jumătate a anului.

Acest lucru în condițiile în care pandemia a lovit România în luna martie, atunci când a fost instituită și starea de urgență. Astfel, potrivit antena3.ro lista arată așa:

  • Carnea:  +12%
  • Fructele, legumele: +23%
  • Uleiul: +15,7%
  • Pâinea: +14,3%
  • Făina albă: +9,7%

Preţurile de consum în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019, au crescut cu 2,2%, potrivit Institutului Național de Statistică. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2019 – octombrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,7%.

Față de octombrie 2019, în octombrie 2020 mărfurile alimentare au crescut cu 4,34%, cele nealimentare cu 0,60%, iar serviciile s-au majorat cu 2,85%.

Printre cele mai mari creșteri de prețuri, în comparație cu decembrie 2019, s-au înregistrat la făină – 7,2%, fasole boabe – 17,59%, fructe și conserve de fructe – 7,52%, citrice – 11,4%, tutun și țigări cu 6,8%.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

2.000 de studenți voluntari, repartizați în spitalele suport Covid. Anunțul Departamentului pentru Situații de Urgență

Publicat

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale care se impun pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, au fost semnate marţi, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Cu sprijinul Consiliului Naţional al Rectorilor şi al conducerii Universităţilor şi Facultăţilor de Medicină, în ultimele şase zile de la aprobarea noii ordonanţe s-au înscris, în mod voluntar, 1.992 de studenţi, dintre care 720 au fost repartizaţi deja, în primă etapă, în 25 de judeţe”, arată DSU, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Conform DSU, în perioada următoare vor fi semnate alte ordine de repartizare a studenţilor voluntari în mai multe unităţi sanitare din ţară.

Repartizarea are loc după ce a intrat în vigoare OUG 197 privind unele măsuri în domeniul asistenţei medicale pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Transilvania, inclusă de National Geografic în topul celor mai uimitoare destinații din lume, pentru imprevizibilul an 2021

Publicat

National Geographic le cere editorilor revistelor sale de călătorie, în fiecare an, o selecție de destinații pentru următoarele luni. În acest caz, pentru imprevizibilul 2021. Pe lista sa din acest an (25 de destinații în creștere până în 2021, pe locul 19 a fost votată Transilvania, transmite ABC, citată de Rador.

”Lumea este plină de minuni – chiar dacă sunt greu de atins- scrie Național Geographic. În timp ce pandemia ne-a oprit călătoriile, nu ne-a liniștit curiozitatea. Înaintea unui nou an – cu promisiunea unei întoarceri la călătorii – suntem dornici să împărtășim aceste 25 de povești în timp util despre locuri atemporale care vor defini itinerariile noastre viitoare.”

Printre poveștile despre locuri uimitoare despre care relatează prestigioasa publicație se află și Transilvania despre care scrie că este ”găsirea realului într-o țară renumită pentru fantezie”, cu pajiști din flori sălbatice, castele ca în cărțile de povești și sate pietruite. National Geografic recomandă călătoria cu o căruță trasă de cai, drumețile în munții împăduriți sau chiar ajutorul la treburile din gospodăriile țăranilor cum ar fi mulsul oilor, colectarea ouălor și strângerea fânului în căpițe.

National Geografic- Topul celor mai uimitoare destinații în 2021

1. Parcul Național Katmai, Alaska. Singura modalitate de a ajunge este cu barca sau hidroavionul.

2. Dominica. Prima națiune din lume declarată de guvernul său rezistentă la intemperii. Asta înseamnă nu doar clădiri rezistente la uragane, ci și o economie durabilă.

3. Parcul Național Los Glaciares, Argentina. Poarta de acces către regatul de gheață din sudul Patagoniei argentiniene.

4. Regiunea Svaneti, Georgia. Ushguli este una dintre comunitățile locuite amplasate al cea mai mare altitudine din Europa.

5. Tulsa, Oklahoma. Centrul dezbaterii despre rasă în SUA. Greenwood Rising este numele noului centru de istorie „Black Wall Street”.

6. Traseul americanilor nativi din sud-vestul Statelor Unite.

7. Insula Guam. Moștenirea lui Magellan.

8. Gyeongju, Coreea de Sud. Patrimoniul Mondial UNESCO. Oraș cultural al Asiei de Est în 2021.

9. Vitoria-Gasteiz.

10. Tonglu, China. O sursă de inspirație pentru generații de artiști chinezi.

11. Isle Royale, Michigan. Unul dintre cele mai puțin cunoscute parcuri naționale din SUA.

12. Ecoregiunea Cerrado, Brazilia, cea mai mare savană din America de Sud.

13. Insula Lord Howe, Australia. Ultimul paradis la Marea Tasmaniei.

14. Yellowknife, Teritoriile de Nord-Vest, Canada. În căutarea aurorei boreale.

15. Columbia Britanică, Canada. Această regiune găzduiește peste 200 de grupuri indigene.

16. Space Coast, Florida.

17. England Coast Path, în Regatul Unit. Cea mai lungă potecă de pe țărmul mării din lume.

18. Parcul Național Hortobágy, marea câmpie a Ungariei.

19. Transilvania, România.

20. Denver, Colorado.

21. Alonissos, Grecia. Parcul Național Marin Alónnisos.

22. Gabon. Peste 11% din această țară africană este un parc național.

23. Noua Caledonie.

24. Copenhaga, Danemarca.

25. Freiburg im Breisgau, Germania.

Surse: National Geografic/  ABC/ Rador

foto: captura video: vimeo.com/stanly

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Drept la replică USR PLUS Alba: Pesediștii din Alba demonstrează că au comunismul în sânge

Publicat

USR PLUS Alba a transmis un drept la replică la comunicatul de presă PSD Alba: Fără hoție, cu șmecherie! USR încalcă legea și carantina pentru campanie (P)

Pesediștii din Alba demonstrează că au comunismul în sânge. Visează să fie singuri în campania electorală și să ajungă partidul unic

Dacă ești comunist de mic și obișnuit cu hoția, demagogia și totalitarismul, când ajungi mare politician PSD, care ai fost școlit de Liviu Dragnea sau Florin Iordache, visezi să candidezi singur, tot singur să participi la campania electorală și să fii singur pe buletinul de vot.

Așa ar putea fi tradus comunicatul cu care PSD Alba a împânzit, marți, presa locală. Acest comunicat cu atacuri mizerabile este transmis de PSD Alba ca material de promovare electorală și plătit din finanțarea acordată de stat partidelor politice pentru a informa corect cetățenii. Pentru PSD Alba, informarea corectă înseamnă să „acuze” candidații USR PLUS că au îndrăznit să desfășoare, cu respectarea strictă a măsurilor impuse de pandemie, acțiuni de promovare electorale.

Nu dorim să intrăm în explicații de logică cu domnii din PSD pentru că ar fi o pierdere inutilă de timp, însă îi informăm că legea este valabilă pentru toți cetățenii acestei țări. Chiar dacă membrii PSD, mai mici sau mai mari, sunt obișnuiți să își șteargă picioarele pe Constituție și pe legile țării, îi informăm că procesul electoral este bine reglementat printr-o serie de legi organice.

Aceste legi ar trebui să fie bine știute de domnul deputat Ioan Dârzu, candidat pentru al treilea mandat, de domnul Radu Marcel Tuhuț, care presupunem că ar trebui să aibă o experiență și privind legislația, sau de domnul Călin Matieș, cel care se erijează în apărătorul dreptății „cinstit și harnic”.

Din partea acestor domni, care tânjesc să ajungă în Parlamentul României (locul unde, dacă nu știau, se fac legile țării) așteptăm scuze publice, după ce vor lectura Constituția României și Legea nr. 208/ 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. Constituția României consfințește ca drept fundamental „dreptul de a fi ales”, iar pentru îndeplinirea acestui drept se prezumă că ai posibilitatea să te promovezi și să îți promovezi oferta electorală.

Legea numărul 208 prevede și mai clar în articolul 65 (1) faptul că „în campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă”.

În lipsa unei alte prevederi legislative care să anuleze sau să completeze această lege, orice candidat are dreptul „fără nici o discriminare” să își exprime opiniile și să se promoveze în campania electorală.

Echipei de comunicare a PSD Alba, care a lipsit la orele de editare foto, îi atragem atenția că în poza publicată ILEGAL se regăsește și un domn pesedist în geacă roșie, care a fost uitat la montajul „fake news”. Domnul în cauză face parte dintr-un grup de peste 6 membri PSD care desfășurau acțiuni de campanie electorală. Dar, nu-i așa dragă PSD, că e ușor ca HOȚUL să strige hoțul!

Facem un apel public către toate instituțiile media să nu încurajeze manifestările dictatoriale și totalitariste ale unui partid care demonstrează tot mai mult că este total nedemocratic. Comunicatul transmis de PSD ca publicitate electorală încalcă legislația electorală și regulile privind promovarea electorală, astfel încât rugăm jurnaliștii să facă toate demersurile necesare pentru ca instituțiile pe care le reprezintă să se delimiteze de un astfel de mesaj discriminator.

Alianța USR PLUS anunță public că își rezervă dreptul democratic de a sesiza toate autoritățile competente privind această faptă reprobabilă a PSD Alba de instigare la încălcarea drepturilor democratice și electorale. De asemenea cerem organelor abilitate să se sesizeze din oficiu privind presiunile și intimidarea pe care PSD Alba le manifestă asupra candidaților USR PLUS prin materiale de presă care încalcă legea electorală.

Ne gândim serios să facem o sesizare și către Autoritatea Electorale Permanentă pentru a verifica cu atenție dacă materialele de informare electorală, care vor fi plătite și decontate de PSD Alba, respectă regulile impuse de lege.

Nu în ultimul rând, rugăm prefectul județului Alba și Biroul Electoral de Circumscripție nr. 1 Alba să ia atitudine publică privind aceste fapte grave de intimidare și denigrare a candidaților Alianței USR PLUS și să aducă, în spațiul public, lămuriri privind dreptul candidaților de a-și promova oferta electorală.

Dragi pesediști, vă promitem că vom lupta prin toate căile democratice pentru a eradica din România toate metehnele cu care ați virusat această țară: hoția, penalii în funcții publice și pensiile speciale.

Biroul de presă al USR PLUS Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate