Eveniment
Cioloş, la Alba Iulia: Sprijin de la Guvern pentru zona Munţilor Apuseni. Cum vor fi ajutate comunităţile locale să obţină finanţare
Premierul Dacian Cioloș a fost prezent vineri la Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu autoritățile locale din zona Roșia Montană – Munții Apuseni, pentru a le prezenta mecanismul de sprijin elaborat de Guvern pentru a încuraja comunităţile locale să colaboreze pentru accesarea de fonduri europene şi din bugetul naţional. A dat detalii despre cum va funcţiona Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT), ce servicii de asistenţă va furniza primarilor şi celor cu iniţiative de investiţii, astfel încât să fie posibilă dezvoltarea integrată a zonei.
Premierul a fost însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și de consilierul de stat Ionel Dancă, coordonatorul Unității Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT).
Dacian Cioloș a ajuns la Alba Iulia la ora 13.20 pentru a purta discuții cu primarii și reprezentanți ai autorităților locale din zona Munților Apuseni. După mai bine de două ore în care au dezbătut problemele zonei și modalitatea de implementare a unor proiecte finanţate integrat din fonduri europene şi bugetul naţional, premierul a oferit precizări.
„Am venit astăzi la Alba ca să avem o întâlnire cu reprezentanții comunităților locale din zona Munții Apuseni, mai precis cei care au intrat în delimitarea pe care am făcut-o pentru un sprijin specific pentru zona Roșia Montană, dar și comunele din jur într-un proiect integrat de dezvoltare. În urmă cu câteva luni am anunțat că vrem să avem o abordare integrată a finanțării pentru dezvoltare în trei zone cu un anumit specific, e vorba de Vala Jiului – zonă monoindustrială, o zonă din Moldova care acoperă județele Vaslui și Iași, o zonă mai săracă cu probleme de dezvoltare și zona Roșia Montană – Zona Munților Apuseni care deține și resurse miniere și resurse naturale, dar și un patrimoniu cultural foarte important pentru România. În această zonă, pentru a evita discuțiile în contradictoriu, dezvoltarea economică versus protecția patrimoniului, am considerat că modalitatea cea mai bună de a aborda lucrurile este să ne asumăm că, dacă e un patrimoniu care e important pentru România, el trebuie asumat la nivel național, pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să ajutăm comunitățile locale să verifice resursele pe care le au la dispoziție într-un mod integrat și să gândim proiecte care să integra toate aceste resurse pentru că, dincolo de orice ce este cel mai important, este că pentru a dezvolta acestă zonă trebuie să menținem populația în zonele respective și să găsim resurse de dezvoltare economică”, a declarat Dacian Cioloș la Alba Iulia.
Premierul a precizat că pentru a putea dezvolta cele trei zone s-a constituit la nivelul Guvernului o unitate de asistență tehnică care va acorda sprijini atât în teren, pentru că există deja birouri în cele trei zone, unde vor fi delegați oameni care care vor ajuta la pregătirea proiectelor comunităților, dar și prin alocarea de resurse financiare din fonduri europene și de la bugetul de stat.
„Vor fi cel puțin două componente mari, una de asistență tehnică guvernamentală pentru pregătirea de proiecte care va lucra împreună cu comunitățile locale. Această unitate de asistență tehnică va sprijini proiectele și în procesul de avizare între ministere pentru ca ele să fie avizate cu prioritate și să fie rezolvate toate problemele și riscurile de blocaj care pot apărea. A doua componentă va fi cea de finanțare alocată specific în aceste diferite programe cu fonduri europene sau bugetul național” a mai declarat Dacian Cioloș.
Premierul a spus că se pregătește o schemă de ajutor care vizează investiţii de dimensiuni mici şi medii, între 1 şi 5 milioane euro, pentru care se va primi şi ajutor de stat. Schema va intra în vigoare în 2017 cu valoare bugetară până în 2020. Din această schemă, vor fi rezervate 5 milioane euro anual pentru proiecte private din această zonă.
„Vrem să valorificăm şi resursele naturale, şi ale subsolului şi resursele umane, să investim în infrastructură astfel încât să oferim o perspectivă de dezvoltare pentru această zonă şi să găsim modalităţile împreună cu comunităţile locale, de conciliere a utilizării acestor diferite resurse”, a precizat premierul.
Acesta a mai spus că pentru biroul de la Roşia Montană există locaţia şi este în derulare procesul de recrutare al persoanelor care vor lucra acolo.
Ionel Dancă a declarat că pentru acest birou se va porni de la personalul minim necesar, 2-3 persoane cu funcţii de coordonare.
La Bucureşti, unitatea funcţionează cu sprijinul MDRAP şi MFE, asigură coordonarea interinstituţională pentru pregătirea proiectelor şi finanţarea pentru apelurile în desfăşurare.
Vicepremierul Vasile Dîncu a explicat că „de la fiecare minister care participăm la această unitate avem desemnaţi oameni care o să vină două-trei zile, să spunem, pe săptămână, dacă e vorba de evaluat proiecte. De la POR vom avea doi oameni cel puţin care vor avea tot timpul sarcina să lucreze cu aceştia, să caute experţi, la fel în toate zonele. În plus, noi vom lucra foarte strâns cu agenţiile de dezvoltare regională. ADR va oferi de asemenea asistenţă în cadrul acestui parteneriat, să spunem, ADR – unitate şi ministerele, Guvernul României. Vom lucra cu oameni care nu sunt neapărat angajaţi aici, dar care sunt desemnaţi special să servească aceste zone, să ştie proiectele de aici, să caute experţi pentru evaluare. Cei de la ADR vor evalua cu viteză mare, cu prioritate aceste proiecte, e un întreg ansamblu”.
Premierul Dacian Cioloș a completat, spre finalul conferinței, că unul dintre obiectivele acestui proiect este de şi de a stimula comunităţile locale să nu mai gândească în concurenţă unul cu celălalt, ci în cooperare.
„Vor fi punctaje specifice, în plus, pentru proiecte care vin din această zonă. În procesul de selecţie, această echipă va ajuta şi la pregătirea de proiecte şi la grăbirea obţinerii finanţării. Ideea este de a concentra energia oamenilor locului pe dezvoltarea de proiecte, cu cât mai puţină birocraţie şi posibilitatea de a folosi resursele financiare pe care oricum le avem dedicate. Obiectivul final este şi de a stimula comunităţile locale să nu mai gândească în concurenţă unul cu celălalt, ci în cooperare. Asigurându-i de resursele financiare regionale pentru proiecte de infrastructură şi investiţii, mai uşor vor lucra şi primarii pentru proiecte, împreună, cu sprijinul echipei Unităţii”, a spus premierul.
Prin Memorandumul „Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”, Guvernul României a creat un mecanism de asistență tehnică pentru a sprijin cele trei zone pilot de intervenţie, mai puţin dezvoltate economico-social, în accesarea şi implementarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional.
În ședinta de miercuri a Executivului, lista unităților administrative teritoriale incluse în acest Memorandum a fost actualizată. Astfel, în zona-pilot Roșia Montană – Munții Apuseni va fi inclus și așa-numitul „patrulater aurifer”, zona din Munții Apuseni cu importante zăcăminte de aur, delimitată de orașele Deva, Brad, Baia de Arieș, Câmpeni și Zlatna.
Patrulaterul aurifer cuprinde minele din zona Roșia Montană – Bucium, Baia de Arieș, Almaș – Stănija și Brad – Săcărâmb, care au livrat importante cantități de metale prețioase, îndeosebi aur și argint.
Concret, este vorba despre localitățile Baia de Criș, Băița, Balșa, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vorța, Vața de Jos, Vălișoara, Albac, Horea, Scărișoara, Gârda și Arieșeni.
VEZI MAI MULTE : Guvernul a aprobat planurile pentru dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Centru de consultanţă la Roşia Montană pentru proiecte cu finanţare UE şi de la buget
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News