Connect with us
Publicitate

Actualitate

CJ a respins plângerea depusă de membrii PSD Alba, privind revocarea hotărârii de revizuire a stemei judeţului

Publicat

În cadrul şedinţei ordinare de joi, consilierii judeţeni au supus la vot proiectul de hotărâre pentru respingerea plângerii prealabile referitoare la revocarea Hotărârii Consiliului Judeţean din data de 25 aprilie, privind însuşirea proiectului de revizuire a stemei judeţului.

Plângerea a fost depusă de Ioan Dîrzu, Dorin Sandea, Ioan Florea, Marcela Dărămuş, Romi Dragosin, Nicolae Puşcă, Virgil Nariţa, Alexandru Dăncilă, Nicolae Simina, Mirel Hălălai, Cornel Napău, Vasile Mutu, Gheorghe Damian, Radu Tuhuţ, Dănuţ Bârzan, Ioan Rusu, Ştefan Traian Popa, în nume propriu şi în calitate de reprezentanţi ai PSD Alba.

Solicitarea social-democraților a fost respinsă, iar proiectul a trecut în forma propusă cu 9 voturi împotrivă din partea consilierilor PSD. În discursul său, Dorin Sandea a precizat că emblemele alese pentru stemă, mai precis coroana regală, nu sunt reprezentative pentru județul Alba și că mai potrivit ar fi fost însemnul folosit anterior care îl ilustra pe Avram Iancu.

La polul opus, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a explicat că în luarea deciziei de realizare a noii steme a județului s-a ținut cont de părerea specialiștilor în domeniu care au opinat că, în această formă, stema va avea o mai mare vizibilitate în Europa.

Motivele pentru care s-a solicitat revocarea hotărârii Consiliului Judeţean Alba s-au raportat la metodologia de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor a judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor şi la transparenţa decizională în administraţia publică.

Sub aspectul criticilor aduse noii steme, petiţionarii au arătat că noua stemă nu exprimă adecvat „tradiţiile istorice, realităţile economice şi social culturale ale judeţului Alba”. În opinia acestora, Stema Judeţului Alba adoptată în 1993 corespunde tradiţiilor istorice ale judeţului, reflectând toate zonele judeţului aşa cum acestea au fost cuprinse în urma reorganizăriii administrativ-teritoriale a României din 1968.

Noua stemă are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la mijlocul său care împarte scutul în două câmpuri: în primul câmp de sus, pe fond de aur, cu hermina neagră, se află o coroană de oţel; în câmpul doi, pe fond roşu, se află un legionar roman (argint), stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru.

„La conceperea proiectului noii steme a Judeţului Alba s-a conservat vechiul element heraldic, preluat din stema interbelică a judeţului, legionarul roman, pentru ca în şef să figureze, coroana de oţel a României preluată din stema interbelică a municipiului Alba Iulia, ca aluzie la rolul istoric crucial al oraşului capitală de judeţ”, se menționează în raportul de specialitate al proiectului.

În ceea ce priveşte consultarea populaţiei privind această schimbare, proiectul de stemă a fost afişat pe site-ul propriu al Consiliului Judţean Alba, fiind adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunere spre adoptare. Pentru că publicul nu a prezentat observaţii, critici sau orice alt gen de propuneri în ce priveşte revizuirea Stemei Judeţului Alba, care are şi elemente din stemele anterioare ale judeţului Alba, proiectul a fost adoptat în data de 25 aprilie.

Camelia TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Stema județului Alba îi trimite pe social-democrați în instanță: “Nu este reprezentativă pentru județ și ne vom apăra drepturile | Alba24

  2. Pingback: Stema județului Alba îi trimite pe social-democrați în instanță: “Nu este reprezentativă pentru județ și ne vom apăra drepturile | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate