Connect with us
Advertisement

Eveniment

Clădirile și terenurile confiscate de ANAF vor intra în proprietatea statului. Cum vor crește redevențele

anaf

Publicat

Ministerul Finanțelor vrea să reglementeze transferul bunurilor confiscate de ANAF în proprietatea unităților administrativ-teritoriale și indexarea redevențelor cu rata inflației. Un proiect în acest sens a fost publicat marți seara, în consultare publică. 

Potrivit notei de fundamentare, cadrul legislativ existent nu prevede transferul în domeniul public al unităților administrativ teritoriale al bunurilor intrate în domeniul privat al Statului Român prin confiscare, ca urmare a unor hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală aflate în gestionarea ANAF.

Clădirile confiscate de ANAF pot intra în proprietatea statului

Proiectul de act normativ mai propune ca bunurile de natura clădirilor şi a terenurilor aferente indiferent de destinaţia acestora, echipamente încorporate în acestea, clădiri speciale, precum şi orice alte bunuri imobile indiferent de natura acestora intrate în proprietatea privată a Statului Român prin confiscare, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală, aflate în gestionarea ANAF, situate pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, pot fi transferate în domeniul public al acestora, fără plată, cu obligativitatea beneficiarului transferului de a respecta cumulativ următoarele condiţii:

  • interdicţia de a fi transferate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale şi de a fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare pe o perioadă de 10 ani de la data la care a avut loc transferul de proprietate;
  • executarea lucrărilor de reparaţii curente şi întreţinere, precum şi a lucrărilor de modernizare/reabilitare/reparaţii capitale care sunt necesare clădirilor şi a terenurilor aferente indiferent de destinaţia acestora, echipamentelor încorporate în acestea, clădirilor speciale, precum şi a oricăror alte bunuri imobile;
  • utilizarea bunurilor de natura clădirilor şi a terenurilor aferente indiferent de destinaţia acestora, echipamente încorporate în acestea, clădiri speciale, precum şi a oricăror alte bunuri imobile transferate din domeniul privat al statului astfel cum s-a angajat unitatea administrativ-teritorială prin cererea de transfer sau valorificarea acestora, după îndeplinirea termenului prevăzut.

Primăriile și consiliile județene vor putea valorifica clădiri și terenuri confiscate de ANAF

Bunurile confiscate, transferate din domeniul privat al statului în domeniul public al unității administrativ-teritoriale, prin preluarea de la ANAF, după împlinirea termenului de 10 ani, pot fi trecute în domeniul privat al unității administrativteritoriale și valorificate, urmând ca o cotă de 50% din valoarea încasată, care nu poate fi mai mică de 50% din valoarea la care s-a făcut transferul, să fie datorată și virată la bugetul de stat într-un cont de venituri ale bugetului de stat, conform indicatorilor din clasificația bugetară.

Redevențele, indexate anual cu rata inflației

În prezent redevențele pentru terenurile proprietate publică și privată a statului cu destinaţie agricolă administrate de Agenţia Domeniilor Statului se stabilesc în conformitate cu prevederile Legii nr. 268/2001. Totodată, tarifele, taxele și redevențele miniere se stabilesc în conformitate Legea minelor nr. 85/2003, iar cele petroliere se stabilesc în conformitate cu Legea petrolului nr. 238/2004.

Potrivit notei de fundamentare, în legislația din prezent nu a fost reglementată regula de indexare anuală a acestora cu indicele prețului de consum anual.

„Cu privire la dispoziţiile ce privesc taxele, tarifele şi redevenţele din domeniul petrolier şi minier, se instituie obligativitatea indexării anuale cu rata inflaţiei aferentă anului anterior plăţii acestora.

Referitor la sumele reprezentând redevenţa petrolieră şi minieră, se creează temei legal pentru ajustarea cu rata anuală a inflaţiei datorate conform contractelor de concesiune petrolieră şi minieră precum şi premisele de exploatare şi prospecţiune în vigoare prin acordul părţilor, precum şi a celor nou încheiate ulterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de Urgenţă”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Valoarea bunurilor din proprietatea statului se indexează cu rata inflației

De asemenea, proiectul de OUG privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului precum şi pentru administrarea eficientă a proprietăţilor statului mai prevede că redevenţele pentru terenurile concesionate potrivit legii de către Agenţia Domeniilor Statului, în calitate de administrator al terenurilor proprietate publică a statului, pe bază de contract de concesiune, se indexează cu indicele preţului de consum pe anul 2022, dacă nu este prevăzut astfel prin contractele încheiate potrivit legii.

Termenul de plată pentru redevenţele actualizate este până la data de 31 decembrie 2024.

Redevenţele datorate pentru terenurile concesionate potrivit legii se indexează anual cu indicele preţului de consum anual, până la data de 30 iunie a fiecărui an calendaristic pentru anul anterior dacă nu este prevăzut astfel prin contractele încheiate potrivit legii. ADS este mandatată să ia toate măsurile legale ce se impun.

În ceea ce priveşte redevenţa pentru apele geotermale, aceasta va reveni la cota iniţială 5% din valoarea producţiei miniere.

„Cu privire la propunerea de modificare a art. XII din OUG nr. 89/2018, la data emiterii acesteia a fost acordată apelor geotermale redevenţă 0, în vederea stimulării turismului balnear. Întrucât prevederea şi-a atins scopul, se propune revenirea la cota iniţială de redevenţă, respectiv 5% din valoarea producţiei miniere, conform art. 45 alin. (1) lit. a) din Legea minelor nr. 85/2003”, se mai menţionează în nota de fundamentare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement